in

Een wolf voor je neus: wegrennen of stokstijf stil blijven staan?

De wolf heeft zich officieel gevestigd in Nederland, en dat roept de vraag op wat we moeten doen als er opeens zo’n beest voor onze neus staat. Ren je weg? Blijf je stilstaan als een standbeeld? Of kun je een wolf eigenlijk best aaien?

Wolvenkenner Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland stelt dat we ons na het nieuws van gisteren in ieder geval geen zorgen hoeven te maken.

Wat moeten we dan doen, als er opeens een wolf voor onze neus staat?
“Vooral heel blij zijn”, lacht Lelieveld. “Serieus, een wolf tegenkomen is echt zeldzaam, er staat er niet zomaar eentje voor je neus. Vooral omdat het een wild vluchtdier is. Ze vermijden alle risico’s en lopen echt de andere kant op als ze een mens zien.”

Waar komt die gedachte dan vandaan, dat een wolf eng is?
“We kennen natuurlijk allemaal het sprookje. En ja, een wolf heeft natuurlijk zoals in het sprookje grote tanden. Maar dat ze zomaar bijten, is allang niet meer het geval. Die gedachte komt dus vooral vanuit vroeger, toen we best wel last hadden van wolven. Wolven hadden in die tijd nog wel eens last van hondsdolheid en in de laatste fase van dat virus bijten ze alles wat ze maar tegenkomen. Gelukkig is dat virus allang bestreden.”

Lees ook  Gefrustreerd Pitbull van het gezin ligt op de bank – dan grijpt hij opeens de kitten.

Kinderen en honden kunnen dus zonder problemen in het bos spelen?
“Kinderen sowieso. Omdat mensen overdag leven en wolven vooral in de nacht, is er een kleine kans dat je een wolf tegenkomt tijdens het bouwen van een hut. Daarnaast houden wolven dus niet van mensen. Wij zijn in hun ogen gevaarlijk, omdat we in staat zijn om ze te doden. Vroeger doordat we ze doodschoten, maar nu kan dat nog steeds onbedoeld met de auto bijvoorbeeld.”

“Wolven houden ook niet van honden, maar mijn advies is wel om de hond toch aan de lijn te houden. Het kan namelijk gebeuren dat áls een hond een wolf tegenkomt, hij erachteraan zal rennen. En als dat lang genoeg gebeurt, dan gaat de wolf zich irriteren. Hij zal dan een keer verdedigend happen, zo van: laat me met rust. En dat zal de hond niet van hem winnen.”

Lees ook  Massale vissterfte in Australië nadat as van bosbranden in rivier stroomt

Geen zorgen dus. Kunnen we de wolf dan gewoon aaien?
“Nee, dat gaat niet. Gewoonweg omdat je in die situatie nooit zal komen. Wolven komen niet bij je snuffelen en kun je dus niet zomaar aanraken. Wat je wel kunt doen, is een filmpje of foto maken van het beest. Dan onderzoeken wij of het echt om een wolf gaat. En dat is dan weer goed nieuws. De wolf is namelijk goed voor de Nederlandse natuur. Zo eet hij voornamelijk zwakke, oude reeën, herten en zwijnen. Voor de natuurlijke populatie is dat dus goed.

Wij zijn dus alleen maar blij dat de wolf zich officieel in Nederland heeft gevestigd.We hebben er vandaag zelfs nog een stuk taart op gegeten.”

Deze poep was het bewijs dat de wolf in Nederland gevestigd is

Samantha (2) is doof en daarom leert heel de straat gebarentaal

Inbrekers 5 dagen lang verkr*cht nadat ze hadden ingebroken bij verkeerde huis