in

’Eerste corona-bevalling in Nederland: baby is gezond’

Een vrouw die besmet is met het coronavirus, is woensdagavond bevallen van een kindje in Limburg. Dat bevestigt Kirsten Geach van het Kraamcentrum Echt, die de moeder bijstaat, na berichtgeving van regionale media.

Moeder en dochter liggen nog in het ziekenhuis. Vrijdag mogen ze allebei naar huis. Daarna geldt: voorzichtigheid troef. „De moeder moet bijvoorbeeld altijd een mondkapje op als ze de baby verzorgt”, vertelt Geach.

Zelf heeft Geach ’halsoverkop’ beschermende middelen moeten zoeken. „Die zijn nergens meer te krijgen.

Daar hebben alle professionals moeite mee. Huisartsen en ziekenhuizen zeggen zelfs: zamel het in. Kom het brengen. Deze situatie had niemand van tevoren kunnen voorzien.”

Lees ook  Yolanthe maakt dus indruk met verleidelijke fotoshoot

Trotse moeder
Het is haar gelukkig gelukt ’redelijk wat bij elkaar te sprokkelen’. Geach heeft nauw contact met de GGD en het RIVM.

Ze begrijpt dat het geen doorsnee zorg wordt die ze gaat leveren. „Maar iedere moeder heeft in Nederland recht op kraamzorg.

Dit gebeurt als je in de zorg werkt. Dan help je mensen. We kunnen haar (de moeder, red.) thuis prima op weg helpen, ondersteunen en verwennen.”

Niet alleen dochter, ook moeder maakt het goed. „Zeker. Ze is blij dat de bevalling achter de rug is. Haar klachten zijn ook prima thuis te genezen.

Lees ook  Silvia van Barneveld doet nieuwe schokkende onthullingen

Natuurlijk vindt ze het wel jammer dat ze geen bezoek mag ontvangen. Dat heeft wat impact. Je hoopt normaal gesproken mensen uit te nodigen en ze koffie en beschuit met muisjes te geven. Dat kan nu niet”, aldus Geach. „Maar ze maakt het goed en is een trotse moeder.”

Thuiswerkers Pim Sedee en Kamran Ullah brengen het belangrijkste coronanieuws van de dag in een podcast. De cijfers en de feiten.

Nog eens 5 Italiaanse artsen sterven in de strijd tegen het coronavirus

Dodental neemt toe tot 276, 265 nieuwe ziekenhuisopnames door besmetting