in

Emma (47) heeft een eetprobleem: ‘verslaafd aan snot van anderen’

Emma was pas vijf jaar oud toen ze op dieet moest vanwege overgewicht. Sindsdien worstelt ze met haar gewicht. “Mijn moeder verklaarde me voor gek toen ik zei dat ik chef-kok wilde worden.”

“Samen met mijn moeder zat ik bij de dokter. Overgewicht, constateerde hij. Ik was pas vijf jaar oud toen ik begon met mijn eerste dieet.”Emma (47) worstelt al vanaf jonge leeftijd met haar gewicht.

Ze heeft daarnaast een bizarre verslaving en dat is snot eten. Soms vraagt ze aan haar vriendinnen of ze wat uit hun neus willen doneren aan haar. De meeste vriendinnen hebben haar in de steek gelaten vanwege haar bizarre aandoening.

Op 5-jarige leeftijd ging ze op dieet &bezocht een homeopathische dokter. “Iedereen stelde vragen over mijn eetpatroon en verslaving, ik was me toen al heel bewust van mijn gewicht en aandoening.”

“Als ik foto’s van mijn jeugd bekijk, dan zie ik mezelf lachen. Maar ik weet dat achter die lach veel verdriet zat. Ik zat niet lekker in mijn vel, voelde me gewoon niet comfortabel met mijn gewicht.”

‘Likte saus van de borden’
Vanwege Emma’s eetprobleem was haar beroepskeuze dan ook opmerkelijk: ze wilde chef-kok worden.

“Mijn moeder verklaarde me voor gek en zei dat ik veel beter secretaresse kon worden, net als zij.”

Emma ging uiteindelijk als patissier in een restaurant werken. “Vooral zondag was een heerlijke dag om te werken.

Dan was het niet zo druk en kon ik stiekem eten. Stukken worteltaart, chocoladebrownies en als niemand keek likte ik de saus die ik lekker vond van de borden af.”

‘Ik schaamde me kapot’
Eén keer werd ze betrapt. “Ik had net mijn vinger in het beslag voor de brownies gedoopt en stopte het in mijn mond.

Lees ook  De 55-jarige schrijfster Heleen van Royen verbluft met smakelijke foto

Precies op dat moment kwam mijn baas binnen. Hij keek me verbaasd aan, maar zei er niks van. Ik schaamde me kapot.”

Omdat ze naast haar werk sportte, viel haar overgewicht wel mee. De kilo’s vlogen er pas echt aan toen ze moeder werd en tijdelijk stopte met werken.

“Ik kon gewoon niet stoppen met eten. Op een gegeven moment woog ik 87 kilo, terwijl ik maar 1.52 meter ben.”

Niks hielp
Ze ging meerdere keren naar haar huisarts en probeerde van alles: Weight Watchers, hypnose. Ze versleet sportschoolabonnementen en ging naar spinningklasjes.

Niks hielp. “Mijn smoothies na het sporten begonnen gezond, maar later stopte ik er steeds meer honing, pindakaas of havermout in.”

De hele dag door snoepte ze stiekem. Als de kinderen hun lunch niet opaten, at zij de borden leeg. Dit ging door tot haar 37ste.

Emma zag in de bibliotheek een folder liggen van Anonieme Overeters (OA). Ze had die naam al eerder gehoord.

“Op die folder stonden twee vragen: voel jij je schuldig als je eet? Eet je wanneer je je verveelt? Ik kon op allebei de vragen ‘ja’ antwoorden.”

200.000 mensen met eetprobleem
In Nederland hebben naar schatting 200.000 mensen een eetprobleem. Zij lopen vast in het dagelijks leven: binnen het gezin, op het werk of op sociaal gebied.

Ze zijn geobsedeerd door hun gewicht en denken alleen maar aan eten, weet de Parnassia Groep, die is gespecialiseerd in psychische problemen.

Volgens de Parnassia Groep krijgen elk jaar 3400 mensen een eetstoornis. Het grootste deel van hen lijdt aan Binge Eating Disorder (BED).

Lees ook  Beschadigde stembanden bij coronapatiënten: ‘Kans dat iemand nooit meer kan praten’

Dan eet je overmatig zonder te compenseren. Ongeveer 25.000 mensen hebben anorexia en/of boulimia.

‘Vrienden begrepen me niet’
Sinds ze zich aansloot bij de Anonieme Overeters gaat het beter. “De eerste meeting was in een kerk. Ik luisterde naar de verhalen van dertig anderen en herkende me in wat ze zeiden.

Ik wist ook meteen dat ik geen anorexia of boulimia had, maar ik wist wel dat ik een eetprobleem had.”

In het begin luisterde Emma alleen maar, nu is ze onderdeel van de groep en is ze ook sponsor van ‘fellows’, andere OA-leden, die ze helpt als ze het moeilijk hebben.

“Waar vrienden me niet begrepen, snapten andere OA’ers wel waarmee ik worstelde. De kracht van de groep hielp me enorm.”

Geen chocola en suikers
Inmiddels eet Emma al meer dan tien jaar geen chocola en suiker. Ook drinkt ze geen alcohol meer. “Ik ben 37 kilo kwijtgeraakt en pas weer in een maatje 38.

Wegen doe ik niet meer en dat geeft ontzettend veel rust. Ik hoef niet meer te luisteren naar de stemmen in mijn hoofd die zeggen dat ik iets moet eten.”

Emma heeft nu haar eigen cateringbedrijf in patisserie. “Ik kan met chocola werken zonder ervan te snoepen en lik geen borden meer af.” Toch blijft Emma naar de meetings gaan.

“Als ik ermee stop, gaat het mis. Dan krijgt de ziekte weer een voet tussen de deur en ben ik bang terug te vallen. Dat wil ik niet, daarom blijf ik gaan.”

Deze vrouw ontsnapte aan spookvader Ruinerwold

Massale vissterfte in Australië nadat as van bosbranden in rivier stroomt