in

Erwin (38) overlijdt na gloeiend heet bad omdat verzorgster (36) vergat de temperatuur te meten

In een zorginstelling in het Belgische Zonhoven vond op 13 oktober 2018 een gruwelijk ongeluk plaats. De 38-jarige Erwin Özeski werd door zijn verzorgster in een gloeiend heet bad gelegd. Hij liep zware brandwonden op en overleed een maand later na een lange lijdensweg. ,,Erwin had al veel meegemaakt en leefde met een beperking, maar hij was gelukkig”, vertelden zijn zussen Sandra en Sabine.

Erwin had last van hevige spasmen en verbleef al sinds zijn tweede levensjaar in de zorginstelling. In de weekenden mocht hij geregeld naar huis. Een dag voor het ongeval had een schoonmaakster de temperatuur nog op 65 graden gezet om het water door te laten stromen en zo legionella geen kans te geven.

Een dag later werd Erwin in bad gestopt. Dat gebeurde met een brancard die in het water werd geschoven. De verzorgster in kwestie vergat om op het bord met de temperatuur van het water te kijken en had met haar elleboog of hand ook niet gecontroleerd hoe heet het was. ,,Dat was heel dom”, vertelde ze vandaag in tranen bij de Hasseltse rechter. ,,Ik doe dagelijks patiënten in bad. Normaal controleer ik altijd de temperatuur van het water. Ik weet niet waarom, maar dat is die dag niet gebeurd.”

Lees ook  Didi (33) over vechtscheiding ouders: Mijn moeder loog over mijn vaders dood!

Kreunend in bed
Erwin werd in het hete water geschoven. ,,Het erge is dat hij door zijn aandoening niet helder kon aangeven wat er gebeurde”, vertellen zijn zussen. Snel werd duidelijk dat het water veel te warm was. Met de douchekop en emmers koud water deden de verzorgers nog wat ze konden. Met zware brandwonden werd de man uit het bad gehaald. ,,Wekenlang lag hij kreunend van de pijn te lijden. Slapen lukte amper nog. Twee dagen voor zijn dood voelde hij zijn einde naderen”, aldus een zus. Op 11 november overleed Erwin.

De verzorgster riskeert een celstraf van drie maanden en een boete van 400 euro. Ze heeft nog een blanco strafblad. ,,Er zijn geen woorden voor wat er hier is gebeurd”, zegt haar advocaat Philippe Warnants. ,,Het leed bij de familie is zeer groot en ook de weerslag op mijn cliënte is aanzienlijk. Ze werd ontslagen en krijgt momenteel psychologische begeleiding. Ik kan de feiten ook niet verbloemen. Destijds had ze handschoenen aan en kon ze de temperatuur niet goed voelen. Toen duidelijk werd wat er gaande was, bleek het al te laat. Ze zal dit haar leven verder met zich mee dragen en moest daarnaast bewijzen dat ze haar werk nog kan uitvoeren. Nu kan ze alleen nog haar spijt betuigen.”

Lees ook  7-jarige opent de deur met een vreemde baby in haar armen – de reden waarom schokt iedereen

Excuses
De vrouw kreeg het laatste woord. Ze richtte zich tot de nabestaanden van Erwin, die ze eerder nog niet had gecontacteerd. ,,Het is de eerste keer dat ik zoiets meemaak en hopelijk ook de laatste keer. Ik denk nog elke dag aan hem”, liet ze weten. Voor de zussen kwamen deze excuses rijkelijk te laat. ,,Je had altijd eens een briefje kunnen schrijven.”

Het vonnis wordt op vrijdag 26 juni uitgesproken.

Onbekende man spuugt meisje (12) in Voorschoten vol in gezicht: ‘Er was geen enkele aanleiding voor’

Ruzie loopt uit de hand na coronaboete: man worstelt met boa op treinspoor