in

EU: snelheidsbegrenzers verplicht voor alle nieuwe auto’s vanaf 2022

Als het aan de EU ligt worden alle nieuwe auto’s vanaf 2022 uitgerust met elektronica die actief voorkomt dat ze te snel kunnen rijden.

Een groep Europarlementariërs heeft een wetsvoorstel ingediend waarin staat dat alle nieuwe auto’s over drie jaar verplicht worden uitgerust met snelheidsbeperkende technologie, genaamd ‘Intelligent Speed ​​Assist’ (ISA).

Naar schatting zou deze maatregel het aantal verkeersdoden in Europa met 20 procent kunnen verminderen en binnen een periode van 15 jaar maar liefst 25.000 doden op Europese wegen voorkomen.

Lees ook  Vader gaat compleet door het lint omdat dochter (17) de afwas niet wil doen, en schiet haar twee honden dood

De technologie werkt met behulp van een snelheidsherkenningcamera en/of GPS-gekoppelde snelheidslimietgegevens om bestuurders te adviseren over de huidige snelheidslimiet. Deze systemen zitten al in veel moderne auto’s ingebouwd.

De ISA-systemen remmen de auto niet automatisch af, maar beperken simpelweg het motorvermogen, waardoor het voertuig niet voorbij de ter plekke geldende snelheidslimiet komt.

De begrenzers worden in eerste instantie geïnstalleerd met een systeem waarmee bestuurders tóch kunnen versnellen door hard het gaspedaal in te trappen.

Lees ook  Danny (22) verloor zijn benen bij zelfmoordpoging en heeft nu spijt

Dit zou het veiliger maken voor een bestuurder, mocht het nodig zijn om kort te accelereren om snel weg te komen bij een gevaarlijke situatie.

Maar al na enkele seconden verschijnen waarschuwingssignalen op het dashboard, net zolang totdat de auto weer vertraagt tot de maximumsnelheid.

Andere verplichte veiligheidsmaatregelen die binnen drie jaar moeten worden ingevoerd – vooropgesteld dat ze worden goedgekeurd door het Europees Parlement, de Europese Commissie en de afzonderlijke lidstaten – omvatten rijstrookhulp en automatische noodremsystemen.

Onbegrip om Piet die moeders lichaam bewaarde voor AOW

11-jarig verkr*cht meisje bevalt van baby omdat regering abortus weigerde