in

Familie raakt dakloos na brand bij buren: gehandicapte dochter slaapt twee nachten in de tuin

De ellende stapelt zich op voor de familie Deli uit De Lier. Door een felle brand bij de buren vorige woensdag is hun huis aan de Eikenhof onbewoonbaar. De gehandicapte dochter Berfin (24) van Selahattin en Perihan heeft hierdoor twee dagen noodgedwongen op een matras in de tuin geslapen. ,,Het is een teleurstelling dat niemand iets voor ons kan betekenen.”

De zon schijnt, de vijfkoppige familie Deli zit gezellig in de achtertuin en er wordt af en toe gelachen. Een zomermiddag zoals ze al veel vaker samen beleefden. Toch is het anders dan de Koerdische familie gewend is. Ze weten niet of ze morgen weer in de tuin moeten slapen.

De huurwoning van de familie Deli heeft namelijk water- en rookschade door een felle brand op het dakterras van de buren. Hun huis moet gelucht worden en is de komende weken, misschien wel maanden, onbewoonbaar.

Het was vorige week woensdag rond half acht broeierig warm. Moeder Perihan Deli (51) werkte in de keuken, terwijl haar man Selahattin dochter Berfin (24) te eten gaf. Zoon Baran (12) hoorde plots gepiep vanuit de verwarming komen. Hij keek naar buiten en zag buren verschrikt in de achtertuin staan.

Hun 29-jarige dochter Dilan was in de buurt. Haar broertje belt over de brand. ,,Ik liep meteen naar huis, zag rook en vlammen. Ik kon mijn familie niet vinden. Ook namen ze hun telefoon niet meer op. Het was heel erg eng omdat ik dacht dat de brand bij ons was. Ik was misselijk van angst, het was heel stressvol. Tot mijn opluchting vond ik ze snel.” Ook haar moeder had het er erg moeilijk mee. ,,Zij was tijdens de brand echt in de war, dacht dat mijn zusje Berfin vlam vatte”, zegt Dilan. ,,Ze is sindsdien heel angstig.”

Eigenlijk schaam ik mij. Het is heel druk, veel te krap en ik wil ze niet te veel in de weg zitten
Selahattin Deli

Gealarmeerd door de buren stond het gezin al snel op de stoep naar de uitslaande vlammen te kijken. Ze konden hun huis snel verlaten, omdat Berfin gelukkig al in haar rolstoel zat. ,,De elektriciteit was uitgevallen”, vertelt Dilan. ,,Als ze nog in bed had gelegen, hadden we haar in de rolstoel moeten tillen. Dat had veel langer geduurd.”

Lees ook  Dít waren de populairste jongens- en meisjesnamen van 2018

Bij de brand raakten vijf huizen (tijdelijk) onbewoonbaar. De eigenaren van twee van die huizen konden na een nacht in een hotel weer naar huis. De familie Deli is misschien wel het zwaarst getroffen, terwijl de brand bij de buren plaatsvond. Niemand raakte gewond. De oorzaak is onbekend, maar de politie vermoedt in elk geval geen brandstichting.

Volkswijk
De Eikenhof is een gezellige, drukke volkswijk, die door de kleur van de bakstenen bekendstaat als de ‘Rode Buurt’. De huizen zijn dicht op elkaar gebouwd en het is er druk met geparkeerde auto’s. Het is er zo krap, dat een zo’n auto op de avond van de brand door een blusauto aan de kant werd geduwd.

Tot ze weer terug naar huis kunnen, wonen ze bij de buren: een bevriend, vijfkoppig gezin. Ze zitten al acht dagen en nachten met negen man in een eengezinswoning, twee straten verderop. ,,Het zijn aardige mensen en we kennen elkaar al heel erg lang. Dit is een noodsituatie”, vertelt de buurman.

Het is heel druk, veel te krap en ik wil ze niet te veel in de weg zitten
Selahattin Deli

Selahattin Deli (58) is zijn gastvrije vrienden meer dan dankbaar. Maar het liefste slaapt hij weer in zijn eigen bed. ,,Eigenlijk schaam ik mij”, zegt hij. ,,Het is heel druk, veel te krap en ik wil ze niet te veel in de weg zitten.”

Daarom sliep zijn gezin ook al twee nachten onder de overkapping in de achtertuin van het onbewoonbare huis. Zijn verstandelijk en lichamelijk gehandicapte dochter Berfin, die ook epilepsie heeft en longpatiënt is, lag op een matras op de grond.

Dat kan zo niet langer, vindt de familie Deli. Er moet snel een tijdelijke oplossing komen. Het gezin kan voor enkele dagen terecht in een vakantiehuisje, maar hoopt op een woning voor langere tijd. Voor Berfin is namelijk een (deels) aangepaste woning met een elektrische plafondlift nodig om haar vanuit bed in de rolstoel te tillen. Berfin kan tijdelijk worden opgenomen in een zorgboerderij. Maar omdat ze dan wordt gescheiden van haar familie, ziet het gezin daar vanaf. ,,We willen samen zijn en zijn angstig voor het coronavirus.” Woningen die wel geschikt zijn, zijn voor de familie onbetaalbaar.

Lees ook  Autoloze zondag: serieuze optie door stikstofcrisis

Ondanks telefoontjes met de gemeente, woningbouwcorporatie en verzekering is er nog geen voor de familie bevredigende oplossing. Een huis vinden is extra lastig, omdat het voor Berfin een gelijkvloerse woning moet zijn. ,,Het is een teleurstelling dat niemand iets voor ons kan betekenen”, zegt Selahattin.

Die kost 10.000 euro en dat kunnen we niet zelf betalen
Dilan Deli

Haar zus Dilan, die boven hen in een studentappartement woont, heeft geen plaats voor haar. Die woning is minder hard getroffen en wel bewoonbaar. Haar zusje kan daar niet terecht, omdat er geen (tijdelijke) lift is. ,,Die kost 10.000 euro en dat kunnen we niet zelf betalen.”

Berfin gaat normaal gesproken naar de dagbesteding, maar zit door het coronavirus sinds half februari noodgedwongen thuis. Haar moeder Perihan is voorlopig aan huis gebonden zodat ze voor haar dochter kan zorgen. Vader Selahattin is werkzaam als journalist voor een Koerdisch televisiestation, maar kan door het virus niet heen en weer naar Turkije reizen.

De brand is niet het eerste drama voor het Koerdische gezin. Vader Selahattin vluchtte 22 jaar geleden met zijn gezin vanuit Turkije. Hij zat daar 3 jaar in de gevangenis, legt hij uit. Het gezin reisde vanwege hun veiligheid naar Nederland, woonde twee jaar in een asielzoekerscentrum in De Lier en beschouwt de Eikenhof nu twintig jaar als thuis.

De jonge Baran luistert hoe zijn ouders en zus Dilan over de brand vertellen. Weer over de brand. Hij heeft zomervakantie en speelt een spelletje op zijn telefoon. ,,Ik wil gewoon dat we weer een dak boven ons hoofd hebben. Dit is heel erg vermoeiend.”

De inboedelverzekeraar van de familie Deli wil geen uitspraken doen over individuele zaken, maar laat weten dat er vaste voorwaarden zijn voor schadebehandelingen. ‘We doen er alles aan om mensen aan een woning te helpen.’

P*dofielenhandboek: stichting Strijd tegen Misbruik doet aangifte bij Duitse justitie

Hoogzwangere vrouw woonde in garagebox in Etten-Leur zonder daglicht