in

Doodgestoken Rik van de Rakt (18) schreeuwde nog om hulp

OSS – Op 250 meter van zijn werk kwam Rik van de Rakt (18) zondagochtend om het leven in Oss, door geweld. Sporen op het fietspad vertellen dat dat geweld een stukje verderop gebeurd is.

Het is een populair pad bij joggers, het fietspad naast de Julianasingel in Oss. Lekker ruim, goed gescheiden van de auto’s door een meters brede grasstrook, en van villawijk de Witte Hoef door groen.  En het is schaduwrijk, zeker nu de eikentakken boven het asfalt weer in blad schieten.

Dit is het fietspad waarop Rik van de Rakt zondagochtend iets voor acht uur de laatste meters in zijn nog jonge leven aflegde. Pas 18 jaar was de jongen uit Heesch, opgegroeid in Nistelrode. In en rond die plaatsen gonst het nu van de vragen. Door geweld om het leven gekomen… Waarom? Wat is er gebeurd?

Er was sprake van geweld en er is een verdachte aangehouden. Dit heeft de politie zondagavond gemeld. Meer niet, nog niet, want dat zou het onderzoek kunnen schaden.

Lees ook  Bruid is overstuur wanneer ze zich omdraait en haar bruidegom in de vijver ziet. Dan beseft ze waarom.

Baantje in verzorgingshuis
Sinds kort had Rik van de Rakt een baantje in het particuliere verzorgingshuis Sibelius. ‘Medewerker bediening’, meldde hij op zijn Facebook. Zondagochtend moest hij er weer aan de slag en bijna was hij er ook. Op hemelsbreed 250 meter van zijn werkplek lag hij in het gras. Collega’s zagen de traumaheli landen op het veldje achter Sibelius.

Ze dachten nog even dat er een bewoner in nood zou zijn. Maar de noodhulp was voor Rik, en bleek vergeefs. In de eerste berichtgeving zondag hield de politie nog een slag om de arm. Er was een fietser om het leven gekomen, maar niet duidelijk was of er een aanrijding was geweest of iets anders.

Sporen verderop op het fietspad wezen al snel richting iets anders. Bij het tankstation verderop werden camerabeelden bekeken. Rond elf uur waren rechercheurs vooral honderd meter verderop aan het zoeken op en rond het pad.

Lugubere sporen
Precies daar staan ook maandag nog lugubere sporen op het asfalt. Bloedsporen, omcirkeld door gele recherchestrepen. Acht van die plekken dicht bijeen, verderop nog eenmaal zo’n spoor en dan uiteindelijk de plek waar het slachtoffer gevonden werd.

Lees ook  Bruid fluistert “heb net enorme boodschap gedaan” tegen bruidegom, niet wetende dat hij microfoon draagt

Rik was op de fiets. Hij zal vanuit Heesch de fietsstraat naar Oss gevolgd hebben. En dan bij de Julianasingel linksaf. Vanaf hier is het driehonderd meter richting de oversteekplek nabij Sibelius. Op dit stukje werd geweld hem fataal.

Condoleances en verdriet
Naar het waarom blijft het nog gissen. Was het een domme maar toevallige verkeersruzie? Of werd Rik opgewacht en was het geweld met een zekere voorgeschiedenis?
Intussen stroomt de Facebookpagina van Riks moeder vol condoleances en verdriet. Kennissen en moeders van klasgenoten schetsen Rik als een lieve en rustige knul. Zijn schooltijd was overigens net voorbij. Maar Rik was pas zo kort weg bij ROC De Leijgraaf, waar hij een horecaopleiding volgde, dat de school maandag nog wel alle oudklasgenoten informeert en hulp aanbiedt.

Luchthavenbeveiligers confisqueerde batterijen van scooter waardoor man hele vakantie moest kruipen

Rilana wil verwijzing ziekenhuis voor Silvano (6): ‘Zijn hart kan scheuren’