in

Forum voor Democratie grote winnaar Eerste Kamer, coalitie verliest meerderheid

Nieuwkomer Forum voor Democratie is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen en gaat vanuit het niets naar 10 senaatszetels.

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verliezen de meerderheid in de senaat. De partijen gaan gezamenlijk 38 naar 31 zetels.

Dat blijkt uit de exitpoll van Ipsos uitgevoerd in opdracht van de NOS. Dit is nog geen officiële uitslag, maar een peiling op basis van het stemgedrag van de kiezers. De definitieve uitslag kan afwijken.

Lees ook  Ik gebruik deze manier om van mijn gewrichtspijn af te komen – na 2 dagen was ik er al van af!

De partij van Thierry Baudet krijgt in een klap 10 zetels, de VVD verliest een zetel en komt op 12 zetels. Met een foutmarge van een zetel kunnen de twee partijen gezamenlijk de grootste worden.

Ook GroenLinks boekt winst. De partij van Jesse Klaver verdubbelt en gaat van 4 naar 8 zetels

De grootste verliezen tekenen zich af bij de PVV (van 9 naar 6), SP (van 9 naar 4), en coalitiepartners D66 (van 10 naar 7) en CDA (12 naar 8).

Lees ook  Geert Wilders weigert Moslima hand te geven.. VIDEO

Het verlies van de coalitiemeerderheid in de senaat betekent een aantasting van de slagkracht van het kabinet-Rutte III.

Premier Mark Rutte (VVD) moet voor voorstellen van zijn kabinet over bijvoorbeeld het klimaatbeleid, hervorming van de arbeidsmarkt en pensioenen nu op zoek naar steun bij oppositiepartijen.

Nieuwe beelden van aanhouding Gokmen Tanis van schietpartij tram in Utrecht

Waarom je vaker migraineaanvallen hebt als je in de overgang komt