in

Francisca was 22 weken zwanger toen haar man verliefd werd op een ander

Francisca (38) is 22 weken zwanger van haar eerste kind, wanneer haar man Rick* onverwacht slecht nieuws heeft. Hij is na veertien jaar verliefd geworden op een ander.

In de rubriek ‘Werpsterren’ deelt een moeder sterren uit voor haar zwangerschap, bevalling en kraamweek. 1 ster staat voor de ultieme nachtmerrie, 5 voor het perfecte sprookje.

De zwangerschap: miskraam
“Mijn man Rick en ik waren ongeveer twaalf jaar bij elkaar, waarvan vier jaar getrouwd, toen we voor kinderen wilden gaan.

Mijn eerste zwangerschap eindigde na tien weken in een miskraam. Daardoor voelde ik me nogal in de steek gelaten door mijn eigen lichaam.

Toen ik in mei 2017 opnieuw zwanger bleek, was ik dan ook terughoudend. Niet veel later verloor ik een slijmprop en was ik bang dat het weer fout zou gaan.

We waren ontzettend opgelucht toen we bij de eerste echo een ‘boontje’ met een kloppend hart zagen.”

Lief
“Ik werkte veertig uur per week en dat was vrij zwaar in combinatie met moe- en misselijkheid. Rick was die weken ontzettend lief.

Hij bracht en haalde me vaak, belde me tussendoor om te vragen hoe het ging en had vaak al gekookt als ik thuiskwam.

Wat bof ik toch met hem, dacht ik nog. Ik zat op een roze wolk en zag helemaal voor me hoe we straks op de bank zouden lachen om de streken van onze kleine.”

Verjaardag
“Op Ricks verjaardag ging hij met vrienden wat drinken. Daar is het fout gegaan. Hij ontmoette een vrouw waar hij pas aan het eind van de avond tegen vertelde dat hij een zwangere echtgenote thuis had zitten.

Rick voegde haar toe op Facebook en zo geschiedde. Ik was zo met de zwangerschap bezig dat ik niet doorhad dat hij in de zes weken daarna slecht sliep en tien kilo afviel.”

Verliefd op een ander
“Op 23 oktober 2017, ik was 22 weken zwanger, vertelde Rick dat hij verliefd was op een ander. Mijn wereld stortte in, ik verwachte dit totaal niet.

Lees ook  Gaby Blaaser trots op halfnaakte Instagram-foto's: 'Liefst een tikkeltje ordinair'

Tegelijkertijd zag ik Rick ook kapotgaan. Hij zei dat hij niet wist wat hij ermee moest. Hij vond haar leuk, maar wilde mij ook geen pijn doen: ‘En met die kleine… Het kan niet, het mag niet’.”

Ongemakkelijk
“Een week later gingen we een weekend weg om het een en ander uit te zoeken. Maar dat was zó ongemakkelijk. Ik was gek op hem en wilde hem niet kwijt, maar die dag zei Rick dat hij meerdere keren aan die andere vrouw had gedacht. Toen wist ik: jij bent mijn energie niet meer waard.”

Uit elkaar
“Een tijdje leefden we tussen wal en schip. Soms sliep hij bij haar, soms bij mij. Wat hij ook deed: ik sliep slecht.

Op 1 december koos Rick voor de andere vrouw en kwam een einde aan veertien jaar relatie, waarvan zes jaar getrouwd. Klinkt gek, maar ik was blij dat de keuze gemaakt was. Eindelijk rust.”

Controles
“Omdat de situatie stress met zich meebracht, had ik extra controles. Toch ging met de baby gelukkig alles goed.

Ik heb Rick altijd bij de verloskundige uitgenodigd. We waren dit samen begonnen en gingen dit samen afmaken.”

De bevalling: vliezen gebroken
“Rick was ook gewoon welkom bij de bevalling, dus ik belde hem toen mijn vliezen gebroken waren – in de nacht van 22 op 23 februari 2018.

Daarna heeft het erg lang geduurd voor de bevalling doorzette. Na twee nachten zonder slaap, werd op 25 februari 2018 om 4.00 uur onze dochter Peyton geboren.”

Afstand
“Als ik naar de foto’s kijk, was er tijdens de bevalling een afstand tussen Rick en mij. Soms zat hij op zijn telefoon en vroeg ik me af of hij met die ander appte.

De bevalling was totaal niet zoals ik het in mijn hoofd had, maar uiteindelijk ben ik heel blij dat Rick erbij was. Vooral voor Peyton.”

De kraamweek: kraamverzorgende
“Na een nacht in het ziekenhuis mochten we naar huis, waar ik heel blij was met onze kraamverzorgende. Niets ten nadele van Rick, want ook hij deed het hartstikke goed.

Lees ook  Eindhovenaren gaan los bij Zomerbar Ipanema in Hasselt: 20 man op de vuist

Maar zij was een luisterend oor en dat had ik op dat moment echt nodig. Rick was ook niet meer de Rick die ik kende.

Na een week in het logeerbed is hij weer naar zijn nieuwe vriendin gegaan. Ik was blij dat hij weg was.”

Nu
“Het gaat heel goed met Peyton. Ze is een stoer chickie dat af en toe de oren van je kop kletst. Rick heeft inmiddels met zijn vriendin nog een dochter gekregen.

Toen hij vertelde dat ze zwanger was, heb ik hard gehuild. Maar ik vind het belangrijk dat Peyton een goede band heeft met haar vader, stiefmoeder en halfzusje, dus ik ga prima met ze om. Ik zou mezelf niet in de spiegel kunnen aankijken als ik Peyton een vader zou ontnemen.”

Overleven
“Met mij gaat het met ups en downs. In het begin zat ik in de overlevingsstand, maar nu het allemaal wat rustiger is, merk ik wat het met me doet.Soms hoor ik liedjes van bijvoorbeeld ons bruidsfeest.

Nou, schiet mij dan maar lek. Het liefste was ik nu alweer zwanger geweest, had ik nog in mijn oude huis gewoond. Dan had ik een heel ander leven gehad.”

Wereld veroveren
“Maar de breuk brengt ook goede dingen met zich mee. Achteraf zie ik dat ik mezelf vaak heb weggecijferd.

Ik kan nu mijn persoonlijke interesses verder oppakken en ben niemand verantwoording schuldig. Ik wil weer gaan met die banaan en heb zin om samen met Peyton de wereld te veroveren.”

* Dit interview is in overleg met Francisca’s ex-man tot stand gekomen. Zijn naam is wegens privacyredenen gefingeerd.

Oproep
Er worden in Nederland per dag gemiddeld 478 kinderen geboren en dat gaat elke keer weer anders. Was jouw bevalling speciaal of juist precies als in de boekjes?

Stoeptegel tegen intercity gegooid vanaf spoorviaduct bij Sittard

André tegen Monique: ‘Hebben we goed gedaan hoor’