in

Ga niet zwemmen bij Scheveningen: rioolwater op zee geloosd na stroomstoring

Voor een groot deel van de Haagse kust geldt vandaag een negatief zwemadvies. Mensen worden afgeraden om daar te zwemmen, nadat rioolwater gisteravond ongezuiverd in de zee werd geloosd. Wie toch een duik neemt, loopt grote kans last te krijgen van maag- en darmklachten, waarschuwt de gemeente Den Haag.

Naast 37.000 huishoudens werd ook afvalwaterzuivering Houtrust in Den Haag gisteren getroffen door een stroomstoring die ruim acht uur duurde. Niet alleen de installatie gaf er als gevolg van de storing tijdelijk de brui aan, ook de rioolgemalen hielden er tijdelijk mee op. In de tussentijd werd nog wel rioolwater aangevoerd door bewoners en bedrijven in de stad, waardoor rioolleidingen dreigden over te lopen.

,,Zolang de gemalen en de zuivering niet functioneren, wordt het afvalwater naar het oppervlaktewater omgeleid om overlast bij mensen thuis te voorkomen”, laat een woordvoerster van het Hoogheemraadschap Delfland weten. ,,Dat gebeurt op plaatsen waar de overlast het minst groot is en de gevolgen het snelst te herstellen zijn. Bij deze stroomstoring is daarom afvalwater via het verversingskanaal naar zee geloosd.”

Lees ook  Craig ‘The Hulk’ is de spierbundel die zich opwerkte van 68 naar 159 kilo

De zuurstof­con­cen­tra­ties in het water zijn goed, de geur en kleur van het water ook en wij zien nog geen dode vissen
Woordvoerster

Uiteindelijk is zo’n negen uur lang een mengsel van afvalwater en gezuiverd water afgevoerd. Het gaat om 12.600 kuub verdund afvalwater per uur. Ook de regenval van gisteravond zorgde voor verdunning. ,,Onze metingen van het oppervlaktewater laten dan ook weinig effecten van verontreinig zien: de zuurstofconcentraties in het water zijn goed, de geur en kleur van het water ook en wij zien nog geen dode vissen”, aldus de woordvoerster.

Het water kwam uiteindelijk terecht in Scheveningen-Haven, daarna stroomde het door naar de zee. Gisteravond riep de reddingsbrigade al op om niet te zwemmen rond de havenhoofden. Vandaag werd door de omgevingsdienst het negatieve zwemadvies gegeven voor het gebied van het Noorderstrand tot en met het Zwarte Pad en voor het Zuiderstrand.

Lees ook  Zo maak je van iedere soort frisdrank een heerlijk ijsje in slechts 3 seconden!

Het is niet duidelijk hoe lang het negatieve advies geldt. Rijkswaterstaat onderzoekt vandaag het water op E-coli en intestinale enterococcen, de zogenoemde poepbacteriën. Pas als de waarden daarvan gunstig zijn, kan er weer worden gezwommen.

Actief
Sinds 00.30 uur vannacht is de afvalwaterzuivering weer actief. Daardoor wordt het water inmiddels wel gezuiverd. De installatie zuivert ongeveer 79.000 kubieke meter afvalwater per dag.

De installatie in Houtrust heeft een noodvoorziening om het systeem te monitoren en in de gaten te houden. Deze draait op batterijen. ,,Om het hele afvalwaterzuiveringsproces door te laten gaan, is echter veel meer elektriciteit nodig. De stroomuitval van gisteren legde het hele proces stil. Wanneer de stroom uitvalt, kunnen we acht uur het afvalwater in het systeem bergen en hebben we deze tijd om de storing op te lossen. Omdat een storing praktisch nooit langer duurt, heeft men gekozen niet in deze grote noodstroom te investeren.”

Gezin dode baby Amsterdam stond onder toezicht: ‘Moeder moest veel alleen doen’

Mondkapjes verplicht op meerdere middelbare scholen