in

Gebeld door een nummer uit Algerije? Om deze reden moet je nooit terugbellen

Het kan je duur komen te staan
Wanneer we gebeld worden door een onbekend nummer, nemen we vaak uit nieuwsgierigheid op, of we bellen terug. Toch is het verstandig om daar een beetje mee op te passen, zeker als het om een buitenlands nummer gaat.

In de afgelopen tijd hebben veel Nederlanders namelijk last gehad van hinderlijke telefoontjes uit Algerije en Tunesië. Volgens Vodafone zijn de bellers oplichters die hopen op een belletje terug. Wanneer iemand dat doet, dan is diegene zo een euro per minuut kwijt.

Nummers uit Algerije en Tunesië
Veel Nederlandse bellers krijgen hinderlijke telefoontjes uit Algerije en Tunesië, waarschijnlijk van oplichters. De providers KPN, Vodafone en T-Mobile zien een piek in het aantal telefoontjes en ook de Fraudehelpdesk signaleert een toename.

Lees ook  Draagt Gaby Blaaser nou geen slipje op deze spannende foto?

De buitenlandse fraudeurs hopen op een belletje terug en jagen de terugbeller zo op kosten. Hans den Heijer, woordvoerder van Vodafone, zegt: “We hebben de nummers nu geblokkeerd, waardoor mensen niet meer kunnen worden gebeld. Maar het vervelende is vaak dat ze dan een nieuw nummer gaan gebruiken, het is een kat-en-muisspel.”

Niet terugbellen
Stijn Wesselink van KPN raadt mensen aan om niet terug te bellen. “Het advies is om dat nooit te doen als het om een onbekend nummer uit het buitenland gaat”, zo zegt hij.

Bel je een dergelijk nummer wel terug, dan krijg je soms een toon te horen die doet vermoeden dat je in de wacht hangt, maar in werkelijkheid ben je al verbonden en loopt de teller al. De oplichters imiteren daarvoor de wachttoon van providers.

Lees ook  Dode hond met littekens en verwondingen aangetroffen in Amsterdams Vliegenbos

Gratis opbellen
Volgens Mark Vletter van provider Voys maken de oplichters misbruik van het feit dat het opbellen van nummers gratis is. “Ze gooien gewoon een hele grote bak telefoonnummers in een systeem en bellen die allemaal op, om meteen daarna op te hangen”, zegt Vletter. “Daarom is het voor de oplichters vaak niet zo leuk als je razendsnel opneemt.” Toch blijft het advies om niet op te nemen.

Sigarenbedrijf verdeelt 10 miljoen euro onder personeel na overname

Bridget verrast grote liefde André tijdens tv-opnames