in

Fotograaf (54) in ziekenhuis met corona: “Dacht dat ik virus aankon. Zie mij hier nu liggen”

Hij is geen risicopatiënt en zelden ziek. Maar nu is de Belgische fotograaf Zeger Garré (54) ernstig verzwakt door het coronavirus. Vanuit zijn ziekenhuiskamer roept hij alle gezonde burgers op om de regels te volgen: ,,Lach het niet weg. Het is erg. Als het u te pakken heeft, is het erg.”

Het begon met spierpijn na een skivakantie begin maart. Niet in een Noord-Italiaans risicogebied, maar in het Franse wintersportdorp Les Ménuires. Toch raakte Garré besmet met het coronavirus. Een reisgenoot had het virus onbewust elders opgelopen en doorgegeven. ,,We waren met een groep van twaalf op vakantie”, zegt Zegers vrouw Maruschka Van Mol (54). ,,Tien mensen die mee waren op reis kregen klachten, onder wie Zeger en ikzelf.”

De eerste symptomen kwamen in het weekend van 7 maart. Die waren redelijk mild. De voornaamste klacht was spierpijn, die de Gentse modefotograaf met veel medicijnen bestreed. Zeger bleef zo lang mogelijk thuis. Dat had de huisarts telkens zo aangeraden via de telefoon. Thuis uitzieken is het advies, behalve als het écht niet meer gaat.

Weerbots
Aanvankelijk leek het erop dat Zeger na een paar dagen alweer de oude was. Zo voelde de fotograaf zich woensdag en donderdag alweer een stuk beter. Vrijdagmiddag kreeg hij een terugval. ,,Mijn lichaam wilde niet meer. Ik had nergens zin in. Het was op. Beter kan ik het niet omschrijven”, zegt hij vanuit zijn ziekenhuiskamer in het UZ Gent. Zijn stem klinkt verzwakt. Af en toe stopt hij met spreken om te hoesten. Toch wil hij zijn verhaal vertellen om mensen te waarschuwen. Hij nam vanuit zijn ziekenhuisbed zelfs een videoboodschap op die hij liet verspreiden op sociale media. ,,Het is erg. Als het u te pakken heeft, is het erg.”

Lees ook  9 soorten massages die helpen bij nek- en rugpijn

Zegers vrouw Maruschka belde zondag een ambulance. ,,Hij kon niéts meer”, zegt ze. ,,Zelfs rechtop gaan zitten kostte moeite. Bij elke beweging kuchte hij. Zeger had me bovendien verteld dat hij me zaterdagnacht geroepen had, toen we sliepen. Ik schrok daarvan, want ik had niets gehoord. Je moet weten: we waren voor de zekerheid apart gaan slapen. Zodat de ene de ander niet zieker zou maken. Dat ik hem vanuit de kamer ernaast niet hoorde roepen, zat me dwars. Zondag heb ik de knoop doorgehakt: dit gaat niet meer.”

Sindsdien ligt Zeger geïsoleerd in het UZ Gent. Zijn familie mag niet op bezoek komen, zelfs niet om spullen langs te brengen. De zieke fotograaf krijgt zuurstof via een buisje in zijn neus. ,,Het rare is dat ik niet echt pijn heb. De koorts gaat op en neer, maar het is vooral de extreme vermoeidheid die verraderlijk is”, zegt hij. ,,Ik voel me niet kortademig. Maar je lichaam, dat is totaal uitgeput. Je hebt nergens nog zin in. Ik heb al gedacht: als mijn moedertje dit tegenkomt, overleeft ze het niet.”

Lees ook  Jan Smit beleeft gitzwarte dag

Beschermend pak
Zeger had nooit gedacht dat hij in het ziekenhuis zou belanden. Hij is geen risicopatiënt en rookt niet. ,,Iedereen die me kent, zal het beamen: ik ben nooit ziek. Ik dacht dat ik alles had om dit virus te kunnen bestrijden. En zie mij hier nu liggen.”

Elke dag komt een verpleger in beschermend pak bloedprikken en longfoto’s maken om de ontwikkeling te monitoren. ,,Daar ben ik ongelooflijk dankbaar voor”, zegt Zeger. ,,Het is niet vanzelfsprekend voor de mensen die mij verzorgen. Zij nemen een enorm risico en zijn bang dat patiënten hen besmetten. Dat begrijp ik. Zij hebben ook een gezin.”

Hoe lang Zeger nog in het ziekenhuis moet blijven, weet hij nog niet. ,,Dat is het enge aan deze ziekte: de onzekerheid. De dokters kunnen niet voorspellen wat er zal gebeuren. Gisteren zei ik met een knipoog tegen de dokter: ‘Ach, het komt wel goed, hè?’ Maar hij kon me niet geruststellen. Ze weten het gewoon niet. Ik voel me nu ietsje beter, dus we hopen dat ik op de goede weg ben.”

Man en vrouw neergeschoten in Dordrecht

Spoedarts uit Aalst: “Mensen tussen 30 en 50 jaar zijn zwaar ziek. Beelden van longen zijn angstaanjagend”