in

Gezin dode baby Amsterdam stond onder toezicht: ‘Moeder moest veel alleen doen’

Het gezin in Amsterdam waar afgelopen weekend een dode baby in huis werd gevonden, stond onder toezicht van Jeugdbescherming en een aantal andere hulpinstanties. Dat bevestigt een woordvoerster van de Amsterdamse Jeugdbescherming.

Welke problemen er speelden, wordt uit privacy-overwegingen niet bekendgemaakt. Volgens een directe buurvrouw had de moeder diverse problematische relaties achter de rug, maar daar gaan instanties niet op in. ,,Afschuwelijk en verdrietig wat er is gebeurd, onze aandacht gaat op dit moment uit naar het regelen van opvang en zorg voor de kinderen, dat is nu het belangrijkste”, aldus de woordvoerster van de Amsterdamse Jeugdbescherming.

Volgens de Amsterdamse stadszender AT5 waren al langer diverse hulporganisaties in de stad betrokken bij het gezin.

Verward
Het dode kind werd in de nacht van zondag op maandag door de politie in een woning in Amsterdam-Noord gevonden. Agenten gingen af op een melding over een vrouw die zich verward gedroeg in het huis aan de Hagenau. In het pand waren naast de moeder en de baby nog twee kinderen aanwezig. De moeder werd vanwege haar toestand overgebracht naar een ziekenhuis.

Lees ook  'Vrouw vermoordt beste vriendin en steelt haar pasgeboren baby'

,,Ze schreeuwde extreem hard en sloeg wartaal uit”, zegt de directe buurvrouw, naar eigen zeggen een goede bekende van de verdachte. De buurvrouw is met stomheid geslagen. ,,Ik heb haar een maand geleden voor het laatst gezien, toen kon ze elk moment bevallen. Het ging naar eigen zeggen goed met haar. Ze klaagde wel dat ze tijdens haar zwangerschap alles alleen moest doen. Ze had ook weinig financiële middelen. De laatste loodjes van de zwangerschap waren dan ook zwaar, ook vanwege extreme misselijkheid.”

‘Kraambedpsychose’
De buurvrouw vermoedt dat de moeder in een kraambedpsychose is beland, een psychose die na de bevalling kan ontstaan. ,,Ik weet zeker dat zij dit met haar volle verstand nooit zou doen. Het is erg triest dat ze in deze situatie terecht is gekomen. Het is een aardige vrouw die altijd met de kinderen bezig was.”

Lees ook  Deze bejaarde dame gelooft de geruchten over haar echtgenoot niet. Maar als ze op onderzoek uittrekt, ontdekt ze iets ongelooflijks.

De politie wil geen verdere mededelingen doen, zolang het onderzoek naar wat er is gebeurd nog loopt. Morgen wordt sectie op het lichaam van de baby verricht. Mogelijk wordt dan de doodsoorzaak vastgesteld.

Ongeloof
Ook andere buurtbewoners reageren aangeslagen. Twee tieners zeiden dat zij de vrouw soms wel eens zagen lopen met haar kinderen. ,,Ze leek heel normaal, dat er zoiets zou kunnen gebeuren in het gebouw waar wij wonen, is echt heel erg.”

Een buurtbewoonster zei de vrouw ‘van gezicht’ te kennen. ,,Volgens mij was er niets mis met haar. Ze leek soms een beetje gestrest te zijn, maar dat er zoiets zou gebeuren, had niemand kunnen verwachten. Vreselijk.”

Baasje vraagt dierenarts om veel te dikke golden retriever spuitje te geven, maar die weigert: wat een transformatie

Ga niet zwemmen bij Scheveningen: rioolwater op zee geloosd na stroomstoring