in

Gezin met invalide dochter als ratten in de val: ‘Levens zijn in gevaar gebracht door ordinaire wraakactie’

Terwijl iedereen zichzelf in veiligheid stelde tijdens de flatbrand aan de Laan van Wateringse Veld, kon het gezin Yanik geen kant op.

Toen Gulten Yanik woensdagavond merkte dat er brand woedde in de flat aan de Laan van Wateringseveld, sloeg de schrik haar om het hart.

,,Niet vanwege mijn eigen veiligheid, maar ik was bang voor mijn dochter Eda van 21. Zij kan niet lopen, is volledig invalide en zit in een rolstoel. Ik had geen idee hoe we haar onze woning uit konden krijgen.’’

Het gezin woont sinds 2013 in de woning in het uiterste hoekje van de flat, vlak naast de stalen brandtrap.

Een vluchtroute die in dit geval volkomen nutteloos was. ,,Eda kan geen gebruik maken van die trap.

Haar optillen is ook niet te doen: ze is te zwaar en mijn man heeft net een hartoperatie gehad, hij moet daar nog van herstellen. De lift is de enige vluchtroute, maar daar konden we dus niet komen.’’

Gaskraan
En dus restte het gezin, naast dochter Eda bestaande uit de peuter Hira (2), niets anders dan wachten. ,,Ik was echt bang,’’ zegt moeder Gulten.

,,Je hoort mensen om je heen weglopen, vluchtten van de rook, maar wij moesten blijven en en uitkijken naar hulp voor Eda.

Alles werd rokerig en zwart. We hebben gelijk de gaskraan uitgedraaid, jassen en kussen voor de kieren onder de deur gelegd zodat er niet te veel rook in onze woning zou komen.’’

Lees ook  Kaasliefhebbers opgelet: van kaas eten leef je langer!!

Uiteinde­lijk zijn we rond midder­nacht toch weer terug gegaan naar huis, waar we gewoon weer hebben geslapen

Gulten Yanik
Uiteindelijk zijn de gezinsleden met een liftje van de brandweer uit de woning gehaald. ,,Toen hebben we direct de auto gepakt naar familie in Moerwijk.

En uiteindelijk zijn we rond middernacht toch weer terug gegaan naar huis, waar we gewoon weer hebben geslapen.’’

Dankzij een fikse schoonmaakbui van Gulten Yanik is de flatwoning van binnen inmiddels alweer brandschoon, al laat de penetrante rooklucht zich niet zo makkelijk wegpoetsen.

,,We zijn geschrokken, maar het gaat weer goed met ons. Ik bel nu ook andere Turkse buren om te laten weten dat ze weer thuis kunnen komen. Het is veilig. We hebben uiteindelijk toch geluk gehad.’’

Zwartgeblakerd
Toch is de schade aan het pand zichtbaar groot: de achterkant van het appartementencomplex – de zijde waar de auto’s, scooters en scootmobielen uitbrandden – is geheel zwartgeblakerd.

Extra vervelend, omdat de woningbouw net bezig was met een grootscheepse schilderbeurt van de achterzijde van het complex.

Daarnaast zijn er flink wat gewonden gevallen: twaalf in totaal, waarvan drie met ernstige klachten door rook, maar ook door snijwonden. Ook twee politieagenten moesten worden nagekeken vanwege rookinhalatie.

Levens in gevaar
Een aantal woningen is zo beschadigd door de brand, dat de bewoners ervan voorlopig elders moeten verblijven.

Flatbewoner Jamal heeft de dag na de brand nog last met ademhalen. ,,Ik voel me een beetje benauwd.’’ Hij is vooral boos door het voorval.

Lees ook  Kevin werd zonder armen en benen geboren - nu eist staat tot driemaal toe bewijs dat hij niet kan werken

,,Ik was blij dat Oudjaarsavond goed was verlopen en dan gebeurt dit de dag erna. Ik hoop dat de politie snel mensen oppakt, want er zijn levens in gevaar gebracht.

En de kinderen in de flat zijn allemaal heel erg geschrokken, hun gegil hoor ik nog in mijn hoofd. Heel erg dat iemand hun veiligheid in gevaar brengt.’’

Oproep
Wijkagent Rolf Leeuw roept in een video getuigen van de brand op om zich te melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Bewoners: ‘Wij vermoeden wraak’
Een wraakoefening, vanwege een eerdere autofik. Bewoners van de Laan van Wateringse Veld vermoeden dat dat achter de zeer grote brand van afgelopen woensdagavond zit.

Ze stellen dat het zeker niet gaat om willekeurige brandstichting. ,,Er zijn zeven auto’s in de as gelegd. Het motief daarvoor is wraak’’, klinkt het overtuigd uit de mond van Gerben de Vries.

Volgens de bewoner speelt het conflict tussen een buitenstaander en een flatgenoot al langer. ,,Kennelijk is dat begin deze week helemaal geëscaleerd.

Het is geen toeval geweest dat nu net deze flat is uitgekozen. Ik denk echt dat de bedoeling was, dat we er allemaal aan zouden gaan.

We kunnen alleen maar dankbaar zijn dat er niets heel ernstigs gebeurd is, zoals in Arnhem.’’

Als een hond zijn poot op je legt probeert hij dit tegen je te zeggen:

Verdacht pakketje hoofdbureau politie blijkt handgranaat