in

Gordelweigeraar Wiebes gaat door het stof en maakt boetebedrag over aan Veilig Verkeer Nederland

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) is vanmiddag flink door het stof gegaan nadat hij gisteravond in een televisie-item geen autogordel droeg en vervolgens laconiek toegaf dat meestal niet te doen. Zijn collega’s in het kabinet zijn woest en eisen dat Wiebes de portemonnee trekt.

,,Ik reken erop dat ik dit van hem nooit meer ga meemaken’’, foeterde verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad.

,,Er vallen in het verkeer nog steeds veel slachtoffers. Door gordels kunnen mensen gered worden. Daar moet je nooit lacherig over doen.’’ Van Nieuwenhuizen heeft Wiebes ‘flink de oren gewassen’.

,,Ik was echt pissed. De gordelplicht geldt al sinds 1992. Iedere Nederlander heeft zich aan de wet te houden en hij met een voorbeeldfunctie helemaal.’’

,,Als iemand mij vraagt of ik altijd mijn gordel draag, dan mag ik daar niet over jokken’’, zegt Wiebes er nu zelf over. ,,Ik doe dat niet altijd. Dat is natuurlijk verkeerd, want de wet geldt voor iedereen.’’

De minister heeft aan Van Nieuwenhuizen moeten beloven dat hij het boetebedrag van 140 euro, voor het niet dragen van de gordel, overmaakt naar Veilig Verkeer Nederland. ,,Dat doe ik met liefde’’, zegt Wiebes, die belooft zijn ‘leven te beteren’.

Premier Mark Rutte onthulde even later, tijdens zijn wekelijkse persconferentie, dat ook hij wel eens de gordel niet omdoet als hij in de auto zit.

Lees ook  Vlaggen halfstok voor jongen (10) die omkwam bij ongeluk: ‘Oudere broer nam hem nog in zijn armen'

Boosheid
,,Hoe denkt u dat een burger morgen gaat reageren wanneer ik hem/haar een proces verbaal à 149 euro geef voor het niet dragen van de autogordel’’, klaagde de Rotterdamse wijkagent Ben van Gorcum. Hij noemt Wiebes een slecht voorbeeld. ,,Schaamteloos.’’

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de ANWB laten weten dat het dragen van autogordels een verplichting is, ook achterin.

,,Dat geldt voor iedereen!’’ stelt VVN-woordvoerder Rob Stomphorst. ,,Ook als bekende bewindspersoon heb je een voorbeeldrol in de maatschappij en die moet je consequent inzetten!’’

Het dragen van een autogordel is voor je eigen veiligheid, benadrukt ANWB-woordvoerder Ad Vonk. ,,Alle veiligheidsmaatregelen die in een auto zitten, zoals airbags en de hele boel, werken niet adequaat als je geen gordel draagt.

Daarom moet je een gordel om. Als onze directeur achterin zit, dan moet hij ook gewoon een gordel om.

De politie kijkt ook op de achterbank of daar iemand wel of geen gordel draagt. Niet dragen is gewoon strafbaar.’’

‘Beetje stout’
Wiebes deed de uitspraken tegenover televisiepresentator Jaïr Ferwerda. Die ging met hem mee naar Groningen, waar hij de aardbevingsschade met eigen ogen wilde bekijken.

Dat werd gisteren uitgezonden tijdens de talkshow van Eva Jinek. In het filmpje zegt Ferwerda tegen Wiebes dat hij ‘wel even voor de veiligheid de gordel achterin om moet doen’.

Lees ook  ‘Rico Verhoeven en Badr Hari tegen elkaar in de Gelredome’

,,Want hé, je moet tegenwoordig zachter rijden, maar we moeten ook achterin de gordel om, toch?’’

Wiebes lijkt dat in eerste instantie af te doen met een grapje. ,,We staan nu stil, Jaïr.’’ Die laat het er niet bij zitten.

,,Ja, dat is waar maar ik zou hem toch maar even omdoen, meneer Wiebes.’’ Waarop de minister bekent dat hij ‘daar een beetje stout in is’ en meestal zijn gordel niet omdoet.

,,Ho ho ho, laat Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Waterstaat) het niet horen’’, reageert Ferwerda. Wiebes: ,,Nee zeker niet, we houden het voor haar geheim.’’

Pijnlijke uitglijder
Het is niet de eerste keer dat Wiebes een blunder begaat. Bij een bezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen sprak hij eerder dit jaar van een ‘bevinkje’.

Groningers waren woest, de minister sprak zelf over een verspreking maar bood uiteindelijk wel zijn excuses aan.

Veganist loopt ‘levenslang trauma’ op na hap van worstenbroodje

Limburgse vrouw (51) met thuiszorg lag een week dood in huis