in

Heldhaftige vrouw redde het leven van 2.500 (!) kinderen – met doodskisten en dozen!

Irena Sendler is een onvervalste heldin, van wie de meeste mensen zelfs nog nooit gehoord hebben. Ze werd op 15 februari 1910 geboren in de Poolse stad Warschau. Haar ouders hamerden er tijdens haar opvoeding op dat ze het goede moest doen in het leven en anderen zou moeten helpen. Hoe belangrijk deze levenslessen zouden worden, kon niemand op dat ogenblik vermoeden. Irena is amper zeven jaar oud als haar leven door een tragedie overhoop gegooid zou worden en ze haar geliefde vader aan tyfus verliest. Haar vader was dokter en wijdde zijn leven aan het redden van mensenlevens. Het lag dan ook in de lijn der verwachtingen dat Irena zelf verpleegster zou worden. Ze werkte bij de toenmalige sociale dienst en hielp mensen met voeding en kledij. Ondanks het oprukkende antisemitisme in heel Europa maakt de streng gelovige katholieke dame geen onderscheid in wie ze helpt. Het maakt haar niet uit of haar patiënten al of niet joods zijn.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werkte ze nog steeds bij de sociale dienst vn de stad. Kort na Kristalnacht werd in 1939 in Warschau een getto opgericht waar alleen Joden mochten wonen. De internering werd als een “humanitaire maatregel” voorgesteld, maar in realiteit waren de leefomstandigheden in de wijk erbarmelijk. Irena beslist om niet zomaar langs de zijlijn te blijven toekijken. Ze engageert zich bij Zegota (een ondergrondse organisatie met de schuilnaam “Raad voor de Bescherming van de Joden”). Hoe meer de situatie verslechterde, hoe duidelijker het werd voor Irena dat ze meer moest doen, ook al moest ze daarvoor haar eigen leven riskeren. Samen met andere Joodse verzetsstrijders helpt ze om kinderen uit het getto te smokkelen en in pleeggezinnen onder te brengen. Hoewel ze zo vele levens kon redden, waren niet alle families bereid om hun eigen kinderen in handen van een vreemde te laten. Op dat moment was nog niets geweten over de horror van de concentratiekampen, naar waar de meesten onder hen uiteindelijk gedeporteerd zouden worden.

Lees ook  Tariq C. (19) stak neefje (16) dood en verwondde zijn moeder - "Het was hun of ik"

Omdat de bewaking in het getto alsmaar strenger werd, moest Irena ook alsmaar meer creatieve methodes verzinnen om de kinderen naar buiten te smokkelen. Meestal verstopte ze de kinderen in de ziekenwagen die ernstig zieke patiënten naar het ziekenhuis bracht, maar dat duurde niet lang en ook deze route werd afgeblokt. Dan begon Irena de kleintjes in zakken, vuilniszakken en zelfs in doodskisten te verstoppen.

Meer dan 2.500 kinderen redde Irena op deze manier. Om ze na de oorlog terug op te sporen, hield Irena alle namen bij op lijstjes, die ze vervolgens in glazen stak en in de tuin van haar buren begroef. Jarenlang werkt ze onopgemerkt aan de redding van deze kinderen tot de Gestapo haar op 20 oktober 1943 arresteerde. Maandenlang werd ze brutaal gemarteld en verhoord, maar ze weigert haar kompanen te verraden. Uiteindelijk werd ze berecht en ter dood veroordeeld. Ze zou opgehangen worden. Maar het lot had andere plannen voor deze vrouw in gedachten. Kort voor haar executie slagen enkele handlangers erin om een bewaker om te kopen waardoor ze uit de gevangenis kon ontsnappen. Twee jaar lang leeft ze onder een valse naam en helpt onvermoeibaar haar medemens.

Lees ook  Dit is de nieuwe vriendin van Ronnie Flex en ze is HOT!

Na de oorlog groef Irena de glazen opnieuw op en bezorgt ze aan de overlevenden van de Joodse gemeenschap. Na de oorlog bouwt ze haar eigen leven op, trouwt ze en krijgt ze drie kinderen. Ze verklaart haar dappere mentaliteit als volgt: “Mijn jeugd was de reden waarom ik die kinderen gered heb. Ik ben gewoon opgevoed om andere mensen in nood te helpen – ongeacht religie of nationaliteit.”

In 2007 kreeg Irena eindelijk internationale erkenning toen ze voor de Nobelprijs voor de Vrede genomineerd werd. Ook al was het haar nooit om de eer te doen was, waardeerde ze dit gebaar enorm. Een jaar later zou ze op de leeftijd van 98 jaar overlijden in intieme familiekring. Hoewel ze vandaag niet meer leeft, zullen haar daden nooit vergeten worden.

Wat een geweldige vrouw! Ze is een groot voorbeeld voor de troostende gedachte dat er toch steeds weer mensen zijn die hun eigen grenzen verleggen om het leven van anderen te redden. In haar geval waren dat meer dan 2.500 kinderlevens. Laten we dit bericht massaal DELEN om deze vrouw te eren!

Wikkel jij altijd je haar in een handdoek na het douchen? Dit moet je NOOIT doen!

Blank glamourmodel geeft 65.000 euro uit aan plastische chirurgie om zwart te worden.