in

Herken je haar nog? Ze is opgepakt en moet nu 14 jaar VAST ZITTEN!

Fotograaf Steve McCurry maakte 32 jaar geleden een foto van een Afghaanse vluchteling in Pakistan. De foto kwam op de cover van de National Geographic en ging daarna de hele wereld over als ‘het meisje met de groene ogen’ en ‘de Mona Lisa van de Afghaanse Oorlog’. Nu is bekend geworden dat  dezelfde vrouw is opgepakt en tegen een 14-jaar moet vast zitten.

58104dfbc8e24

IDENTITEIT

De identiteit van het iconische meisje bleef tot 2002 onbekend. Een speciaal onderzoeksteam vond de vrouw, die toen inmiddels 30 was, in Afghanistan onder de naam Sharbat Gula.

OPGEPAKT

Nu is Sharbat Gula weer in het nieuws. Volgens de Pakistaanse krant is ze in de Noord-Pakistaanse stad Peshawar opgepakt. De 44-jarige vrouw had een vervalste id-kaart op zak. Ze zou met vervalste papieren in Pakistan verblijven. Als ze veroordeeld wordt tot fraude kan de straf oplopen tot 14 jaar in de cel en een flinke boete.

Lees ook  Europese Toeriste in India gedrogeerd, verkr*cht en onthoofd

cvseulnxeaa2ssh

De bekende Amerikaanse fotograaf Steve McCurry fotografeerde Gula in 1984 in de omgeving van Peshawar voor het blad National Geographic. Toen was zij ongeveer 12 jaar oud. De foto werd in 1985 gebruikt op de cover van het blad, en wordt gezien als een van de meest herkenbare omslagen van het blad.

Lees ook  Brandweer waarschuwt: flesje handgel kan tot autobrand leiden

De foto werd het symbool voor het burgerleed tijdens de Russische bezetting van Afghanistan in de jaren ’80. Miljoenen Afghanen ontvluchtten het land en zochten een veilig heenkomen in onder andere Pakistan.

HULP
Steve mcCurry heeft aangegeven dat hij er alles aan gaat doen om haar te helpen. “Ik ben vastbesloten om alles te doen wat mogelijk is om haar juridische en financiële steun te bieden voor haar en haar familie. Ze heeft haar hele leven al geleden en haar arrestatie is een schending van haar rechten van de mens.” Liet hij op Twitter weten.

De bruidegom knielt kort voordat hij het jawoord zegt neer voor de dochter van de bruid. Wat er na 21 seconden gebeurt, bezorgt haar tranen

Toen haar 9-jarige zoon na vier jaar zijn strijd tegen kanker verloor, liet ze geen traan. Toen ik vernam waarom, kon ik niet stoppen met huilen.