in

Het hebben van een man brengt 7 uur extra huishoudelijke taken per week met zich mee: dat zegt een onderzoek

Vergeleken met huwelijken uit het verleden, is bij moderne stellen een meer rechtvaardige verdeling van huishoudelijk werk tussen man en vrouw. Het is helemaal niet zeldzaam dat een vrouw tegenwoordig een baan heeft die haar meer dan een paar uur per dag van huis weghoudt, en dus ontstaat de noodzaak om het huishouden met haar partner te delen.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan blijkt echter dat we nog lang geen evenredige verdeling hebben: op basis van de verzamelde gegevens geeft de man zijn vrouw zelfs 7 uur extra werk per week.

Het hebben van een echtgenoot zorgt voor 7 extra wekelijkse uren huishoudelijk werk voor vrouwen.

Lees ook  Vrouw in nakie ’redt familie van verdrinkingsdood’

Dit is een veel voorkomende situatie bij gehuwde stellen: “Met het huwelijk is er een aanzienlijke herverdeling van huishoudelijke klusjes tussen mannen en vrouwen – over het algemeen werken mannen meer buitenshuis, terwijl vrouwen meestal voor het huishouden zorgen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar het komt vaak voor na het huwelijk. De situatie verslechtert met de aanwezigheid van kinderen, zegt de econoom Frank Stafford die de studie leidde.

De studie richtte zich onder meer op de hoeveelheid werk van single vrouwen en degenen die getrouwd zijn zonder kinderen: gemiddeld wijden de eersten 10 uur aan huishoudelijk werk per week, terwijl de laatsten gemiddeld 17 uur per week. Het verschil? De aanwezigheid van de man, die vrouwen een hoeveelheid van 7 uur per week meer aan huishoudelijk werk veroorzaakt.

Lees ook  Hélène Hendriks weg bij vriendin?

De hoop op een meer rechtvaardige verdeling van huishoudelijke taken ligt in de toekomst: de studie heeft ook de tendens om zich te wijden aan het huishouden onderzocht in de nieuwe generaties. Het lijkt erop dat de jongeren op het goede spoor zitten, met een actueel gemiddelde van 28,4 minuten per week voor zowel meisjes als jongens!

Neem jij ook altijd een tennisbal mee in het vliegtuig? Dit is waarom je het zou moeten doen

16 slimme trucs om je in huis te verwarmen zonder de thermostaat te gebruiken… en je portemonnee!