in

“Het proces van de eeuw”: vader Meghan Markle moet wellicht getuigen tegen eigen dochter

Thomas Markle (75), de vader van Meghan, is bereid te getuigen tegen zijn eigen dochter in de rechtszaak die prins Harry en Meghan hebben aangespannen tegen de tabloids.

Meer nog: de verdediging zou Thomas willen oproepen als kroongetuige binnen de zaak. Dat melden Britse media op basis van juridische documenten die werden ingediend bij de rechtbank in Londen.

De rechtszaak komt er nadat het koppel eind vorig jaar juridische stappen zette tegen enkele grote Britse mediaorganisaties.

De Britse prins en zijn vrouw daagden onder meer ‘Mail on Sunday’ en ‘The Sun’ voor de rechter, naar aanleiding van de publicatie van een brief die Meghan naar haar vader had geschreven. Ook zouden de kranten zijn telefoon gehackt hebben en illegaal zijn voicemailberichten hebben beluisterd, beweerde Buckingham Palace.

Ook het moederbedrijf Associated Newspapers werd aangeklaagd, omdat het bedrijf volgens de Sussexes bezig is met een campagne “om valse en opzettelijk denigrerende verhalen” over hen te verspreiden.

De mediabedrijven werden aangeklaagd voor het misbruik van privé-informatie, schending van het auteursrecht en schending van de wet op gegevensbescherming.

In een verklaring verwees prins Harry naar het overlijden van zijn moeder en beklemtoonde hij zijn vrees dat de geschiedenis zich zal herhalen.

“Die onophoudelijke propaganda heeft een menselijke kost, zeker wanneer ze bewust vals en kwaadaardig is”, klonk het.

En ook al hebben we ons altijd sterk gehouden, ik kan niet beginnen te beschrijven hoe pijnlijk het is geweest. Ik ben mijn moeder verloren en nu zie ik hoe mijn vrouw het slachtoffer wordt van dezelfde krachten.

Lees ook  Brand in ziekenhuis, mogelijk brandstichting

Publieke figuren
Verschillende Britse media spreken nu al van het ‘proces van de eeuw’. Door Thomas op te roepen als kroongetuige hoopt de Mail on Sunday de rechter te overhalen dat er allerminst sprake is van leugens.

De vader van Meghan zou de advocaten al enkele sms’jes die hij in aanloop naar de bruiloft van de Sussexes uitwisselde met zijn dochter hebben overhandigd. Daaruit moet blijken dat hun relatie al bekoeld was.

De Britse krant zal ook pleiten dat er een grote publieke belangstelling is voor de persoonlijke relaties van leden van de koninklijke familie. Harry en Meghan zouden dat als publieke figuren moeten accepteren.

“Royals vallen terug op publiciteit over zichzelf en hun leven om de bevoorrechte posities die zij bekleden te kunnen behouden”, aldus de krant.

Bovendien zou Meghan volgens de krant “geen verwachtingen rond privacy gehad hebben en zou ze niet verondersteld hebben dat de inhoud van de brief privé was en zou blijven.”

Nieuwe fase
Na het aankondigen van hun beslissing om hun rol als ‘senior’ leden van de Britse koninklijke familie op te geven, maakten prins Harry en Meghan Markle ook bekend dat hun relatie met de media in de toekomst drastisch zal veranderen.

Op de website van de hertog en hertogin van Sussex staat intussen een nieuw handboek voor de media, vol bikkelharde regels om de tabloids een hak te zetten. Ze schoppen daarmee tegen de schenen van gevestigde koninklijke journalisten, want Harry en Meghan zijn niet langer van plan om in de toekomst met hen samen te werken.

Lees ook  Dit zijn de 7 signalen die een tekort aan serotonine kunnen onthullen

Ook zijn The Daily Express, The Daily Mail, The Daily Mirror, The Evening Standard, The Telegraph, The Times en The Sun voortaan afgeschreven.

“De koninklijke correspondenten van Groot-Brittannië worden internationaal beschouwd als geloofwaardige bronnen over zowel het werk van de leden van The Royal Family, als over hun privéleven”, aldus de nieuwe regels.

Deze onjuistheid zorgt voor berichten van andere media verspreid over de wereld, waardoor valselijke reportages worden versterkt.” De prins en zijn vrouw maken komaf met de toegang tot informatie die erkende journalisten hebben over de royals.

In plaats daarvan zal het koppel “informatie rechtstreeks delen met het bredere publiek via hun communicatiekanalen”, en “toegang bieden tot geloofwaardige media die gericht zijn op objectieve berichtgeving.”

Ook zullen Meghan en Harry meer “gespecialiseerde media uitnodigen voor een aantal projecten.” Er wordt verder niet gespecificeerd wat die ‘objectieve berichtgeving’ precies moet inhouden.

Ze voegen er nog aan toe: “Hun Koninklijke Hoogheden erkennen dat hun rol als leden van de Koninklijke Familie onderhevig is aan belangstelling, en zij verwelkomen nauwkeurige en eerlijke mediaberichten en zullen indien nodig ook verantwoording afleggen.

Evenals waarderen ze, net als elk ander lid van de samenleving, hun privacy als individu en als gezin.”

Bende ‘koopt’ meisje (16) en laat haar wekenlang v*rkrachten

Man koopt alle zeeschildpadden van een voedselmarkt – laat ze vervolgens allemaal vrij