in

Hij schoot zijn vriendin dood en verborg haar in de diepvries. Toch is dit de meest geliefde moordenaar

Een steenrijke weduwe die dood wordt teruggevonden in de diepvriezer. Een 40 jaar jongere begrafenisondernemer die wordt aangeklaagd voor moord. Het lijkt het plot van een spannende misdaadfilm, maar het was de keiharde realiteit.

Bernie Tiede had er een moeilijke jeugd op zitten. Zijn moeder stierf toen hij jong was in een auto-ongeval en niet veel later overleed ook zijn vader na een lange periode van alcoholm*sbruik. Zelf werd hij naar eigen zeggen op twaalfjarige leeftijd m*sbruikt door zijn nonkel.

In de jaren ‘80 ging Tiede aan de slag bij een begrafenisonderneming in de Amerikaanse staat Texas. In 1990 was hij 33 en leerde hij de 81-jarige, rijke weduwe Marjorie Nugent kennen toen hij hielp bij de begrafenis van haar echtgenoot. De twee werden verliefd, Tiede nam ontslag als begrafenisondernemer en samen reisden ze de wereld rond. Nugent nam zelfs een drastisch besluit: ze veranderde haar testament en zou bij haar dood 5 miljoen dollar (zo’n 4,3 miljoen euro) nalaten aan Tiede.

Maar zes jaar na hun eerste ontmoeting gebeurde het ondenkbare. Tiede schoot Nugent vier keer in de rug en verborg haar in de diepvriezer. Het was pas maanden later – nadat Nugents zoon zijn moeder als vermist had opgegeven – dat de politie haar levenloze lichaam aantrof. Bevroren, ingepakt in een wit zeil in de diepvriezer.

Fanclub van een moordenaar

Lees ook  Moeder steekt dochtertje (11) dood om te voorkomen dat ze seks heeft

De misdaad was zo ophefmakend, dat het verhaal in 2011 werd verfilmd in de film ‘Bernie’. Aan de film én zijn voorbeeldige reputatie in de buurt hield de moordenaar zelfs een schare trouwe fans over, die hem zelfs na zijn veroordeling blijven steunen. Het CBS-programma ‘48 Hours’ belichtte de moordzaak en sprak met Tiede.

“Elke dag van mijn leven moet ik leven met wat ik gedaan heb. Dat is niet leuk”, aldus Tiede over zijn misdaad. “Ik spreek niet graag slecht over Marjorie.”

(lees verder onder de foto)

Hij schoot zijn vriendin dood en verborg haar in de diepvries. Toch is dit de meest geliefde moordenaar

Want hoewel Tiede erg geliefd was in zijn thuisdorp, was Nugents reputatie minder rooskleurig. Volgens procureur Danny Buck Davidson kon ze echt gemeen zijn, maar weerhield dat Tiede niet om bij haar te blijven. Nugent betaalde hem om samen met haar reizen te maken, maar Tiede voelde zich naar eigen zeggen niet tot haar aangetrokken omwille van het geld.

“Dat was geen deel van de deal. Dat was niet waarom ik constant bij Marjorie wilde zijn.”

Daar denkt haar familie anders over. De nabestaanden van Nugent beweren dat Tiede enkel uit was op haar geld en noemen hem dus een ordinaire dief. Volgens haar kleindochter Alexandria stal Tiede het geld van haar grootmoeder en schoot hij haar dood van zodra ze zijn plannetje had ontdekt. “Dát is het echte verhaal”, vertelt ze.

Lees ook  Meisje, 13, sterft tijdens de geboorte van haar vaders kind

“Geen ontsnappen aan”

Aan de programmamakers van CBS gaf Tiede toe dat hij homo is en worstelde met zijn geaardheid in het kleine dorpje. Hij en Nugent brachten het onderwerp dan ook nooit ter sprake. Nog volgens Tiede was zijn vriendin beledigend en door en door slecht van aard. Na vijf jaar wilde hij de relatie dan ook stopzetten, maar het voelde aan alsof hij niet meer kon ontsnappen.

“We waren in een verhitte discussie”, herinnert hij zich. “Ik zei dat ik het niet meer aankon. Ik kon haar vriend niet meer zijn. Ik kon het gewoon niet meer.”

(lees verder onder de foto)

Hij schoot zijn vriendin dood en verborg haar in de diepvries. Toch is dit de meest geliefde moordenaar

“Ze reageerde radeloos. ‘Je kan me niet zomaar verlaten’, zei ze. ‘Je gaat mij niet verlaten. Niemand heeft mij ooit verlaten.’ Ik reed de auto uit de garage, maar toen ik ermee buiten kwam, had ze de toegangspoort afgesloten. Dus zei ik ‘Ok, ik zal je niet verlaten.’”

Tiede werd in april 2016 veroordeeld tot 99 jaar gevangenschap. Hij kan ten vroegste in 2029 vrijkomen en wordt omschreven als een modelgevangene. Hij volgt les en zingt bij het gevangeniskoor.

Men dacht dat syfilis de doodsoorzaak was. Als men de doodskist opent, ontdekt men de gruwelijke waarheid. Wat een schandelijke praktijken!

Gooi je sleffers of flipflops maar in de vuilbak. Hier heb je acht redenen om ze nooit meer aan te doen.