in

Hoe haar eigen moeder haar leven verwoestte: “Ik kwam pas na haar dood te weten wat ze had gedaan”

Toen ze nog een tiener was, werd leven van Axton Betz helemaal op haar kop gezet. De jonge studente wilde niets liever dan op haar eigen benen staan, maar ontdekte al snel dat er iets mis was.

In 2001 was Axton Betz-Hamilton 19 jaar en zoals elke student wilde ze graag onafhankelijk zijn. Het was enkele weken voor de start van haar tweede jaar aan de universiteit en Axton had eindelijk een appartementje gevonden dat haar eisen – én die van haar twee katten – voldeed. Alles ging haar voor de wind, tot ze plots een brief kreeg van de elektriciteitsmaatschappij. Axton moest een voorafbetaling doen vanwege haar slechte kredietscore, anders wilde de maatschappij haar niet aansluiten op het net.

Axton zag er geen graten in. Ze had nog nooit in haar leven geld geleend, dus vermoedde dat ze gewoon niet over een kredietscore beschikte en dat ze die als formaliteit nog moest laten nakijken. Al vroeg ze voor de zekerheid toch een kopietje aan van het kredietrapport.

“Ik huilde en huilde”

“Zes weken later kwam er een dikke, grote envelop toe”, vertelt de nu 35-jarige Amerikaanse aan Mirror. “Het was tien pagina’s lang en mijn score was 380. Op examens was 100 altijd het beste, dus ik ging er van uit dat die score niet zo slecht was. Maar dan zag ik de lijst met honderden kredietkaarten en deurwaarders die toegevoegd was. Blijkbaar had op dat moment maar 2% van de Amerikaanse bevolking een score slechter dan de mijne. En ik was 19.”

Lees ook  ‘Hij legde zijn pistool op mijn bureau en zei: zo dokter, wij gaan eens even praten’

Hoewel ze altijd thuis had gewoond en nooit een krediet was aangegaan, ontdekte de studente dat ze voor honderdduizenden dollars schulden op haar naam had staan. “Ik huilde en huilde en dacht ‘nooit zal ik nog iets kunnen kopen’.”

Nieuwe klap

Axton was vastbesloten uit te zoeken hoe ze aan zo’n bizarre krediethistorie kon gekomen zijn. Haar papa runde een lokale winkel in haar thuisdorp Portland, in de staat Indiana. Haar mama, Pam, was boekhoudster. Axton herinnerde zich dat tien jaar eerder de identiteit van haar ouders was misbruikt door criminelen. Ze had een vermoeden dat dezelfde dief nu in haar naam geld had gestolen.

(lees verder onder de foto)

Hoe haar eigen moeder haar leven verwoestte: “Ik kwam pas na haar dood te weten wat ze had gedaan”

Vanaf dat moment wijdde Axton haar leven aan het opsporen van de misdadiger die haar met zo’n enorme schuldenberg had opgezadeld. Maar in 2013, vlak voordat ze de graad van doctor in Human Development and Family Studies zou krijgen, kreeg ze opnieuw een klap te verwerken. Bij haar mama was leukemie vastgesteld. Ze had nog maar enkele maanden te leven.

Helemaal koud

Pam Betz overleed amper zes maanden na de verschrikkelijke diagnose, op 66-jarige leeftijd. Het was toen haar vader de spullen van zijn vrouw aan het opruimen was, dat Axton de verschrikkelijke waarheid te weten kwam.

“Papa belde me boos op en zei me dat ik in 2001 een kredietkaart had aangevraagd. ‘We hebben je toch beter opgevoed dan dat’, zei hij. Ik zei hem dat allicht met die zaak van identiteitsfraude te maken had, want mijn mama hielp me om het mee uit te pluizen. Maar hij antwoordde dat hij de uittreksels vasthad en dat ze in een doos zaten met mijn geboortecertificaat.”

Lees ook  Maxime Meiland laat haar achterwerk zien met pikante foto

Op dat moment kreeg Axton het helemaal koud. Het adres was een postbus waar enkel haar moeder toegang toe had. Stilaan begon het te dagen dat haar moeder haar en haar vader 500.000 dollar afhandig had gemaakt. Zij, de vrouw die voor haar had moeten zorgen. De vrouw die ze kon vertrouwen.

Dubbelleven

“Mijn rouwproces stopte abrupt. Hoe kan je rouwen om iemand die je niet eens blijkt te kennen? Hoe had ze dit zo lang verborgen kunnen houden?”

Uiteindelijk bleek Pam er een dubbelleven op na te houden. Niemand had iets door, omdat ze als freelance boekhouder vaak onderweg was. “Mogelijk had ze een totaal ander leven in een andere staat. Er zijn mensen die haar onder een andere naam kennen en wel een idee hebben over waar ze het geld aan besteedde.”

Vandaag heeft Axton haar kredietscore al kunnen opkrikken naar een respectabele waarde voor iemand van haar leeftijd. “Maar dat heeft 16 jaar geduurd. Misschien was het maar goed dat mama op dat moment gestorven is. Als we dit waren te weten gekomen tijdens haar leven, had papa van haar moeten scheiden. Hij heeft 46 jaar van zijn leven doorgebracht met iemand die hij niet bleek te kennen.”

Getrouwde lerares (37) doet het in de auto met leerlinge en schept er nadien over op

Naamswijzigingen Ministeries kost kabinet Rutte III miljoenen