in

‘Hogere zorgpremie voor mensen die roken of veel drinken’

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat mensen die roken een hogere zorgpremie moeten betalen. Ook is 45 procent voor een hogere premie voor stevige alcoholdrinkers.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed onderzoek naar de solidariteit in de gezondheidszorg. Van de Nederlanders is 41 procent voor een hogere premie voor mensen met een ongezonde leefstijl. Met mensen die roken of die veel alcohol drinken bestaat de minste solidariteit.

Lees ook  Hoogbejaarde man (91) valt van scootmobiel – waarna agent meteen op het voertuig springt en wegrijdt

Geen hogere zorgpremie voor overgewicht
Van de niet-rokers vindt bijna zestig procent dat de premie voor rokers omhoog moet. Rokers zelf zijn het daar niet mee eens. Slechts 20 procent vindt dat zijzelf meer zouden moeten betalen.

Voor mensen met overgewicht is wel mededogen. Slechts 24 procent vindt dat zij extra moeten betalen voor hun zorgpremie. Ook mensen die onvoldoende bewegen hoeven van Nederlanders niet meer te betalen.

Lees ook  Opnieuw WhatsApp-oplichter snoeihard aangepakt door zijn “Slachtoffer”!

Niet-roken belonen
Een groot deel van de mensen (42 procent) vindt dat niet-rokers korting zouden moeten krijgen op hun zorgpremie. Een derde vindt dat de premie omlaag zou moeten voor mensen die geen of nauwelijks alcohol drinken.

In Nederland betaalt op dit moment iedereen dezelfde basispremie voor de zorgverzekering. Roken, drinken of een andere ongezonde leefstijl hebben nu dus geen invloed op de hoogte van de premie.

Deze hond heeft 7 kittens “geadopteerd” en voor hen gezorgd alsof hij hun vader was

Hierom beschermt Yolanthe haar zoontje Xess Xava