in

Hongaars water: het eeuwenoude recept op basis van rozemarijn dat de huid verjongt en vlekken vermindert

Rozemarijn is een aromatische plant die vooral geliefd is in de mediterrane keuken, en die voedingsmiddelen een onmiskenbare en volle smaak kan geven.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat deze plant in de oudheid werd gebruikt om een middeleeuws recept te produceren.

Het verkregen destillaat, bekend als “Hongaars water”, wordt door velen beschouwd als het eerste op alcohol gebaseerde parfum in de geschiedenis en had vele gunstige effecten.

Er wordt gezegd dat de nobelen het gebruikten om hoofdpijnen of reumatische pijnen te verlichten, maar ook om de huid te verjongen.

Dankzij de aanwezigheid in de naalden van ursolinezuur, veel gebruikt in cosmetica, zou deze verbinding uitstekend zijn om de huid glad te houden en ouderdomsvlekken te verminderen.

NB: het recept dat we hieronder presenteren mag niet worden toegepast op delen van de gevoelige huid en moet worden aangelengd met veel water.

Hongaars water is niet makkelijk te verkrijgen, maar je kunt het eenvoudig thuis bereiden. De ingrediënten zijn:

Lees ook  Gezwollen voeten: 9 alarmerende tekenen die je nooit mag negeren

– 40 gram verse rozemarijn (alleen de naalden, geen takjes) of 20 gram gedroogde;
– pure alcohol;
– een glazen fles of een pot.

Maak eerst het bakje goed schoon; als het onlangs is gebruikt, gebruik dan kokend water en azijn. Leg vervolgens de rozemarijn erin.

Voeg ongeveer 100 ml alcohol toe, zorg ervoor dat je de meeste naalden bedekt met de vloeistof. Sluit het bakje af, schud even en plaats hem dan ongeveer een maand op een koele, donkere plek, waarbij je eraan denkt om hem af en toe te schudden.

Uiteraard moet je het, omdat het pure alcohol is, weghouden van kinderen en vooral onthouden dat het ontvlambaar is.

Na de aangegeven tijd is het destillaat klaar. Nu moet je het verdunnen met veel water (400 ml) en het als een tonic bewaren om te gebruiken om je huid te verjongen (voordat je het toepast, probeer je het op een klein deel van de rug van je hand om er zeker van te zijn dat je het verdraagt). Gezien zijn samenstelling, raden wij je aan het niet te drinken.

Lees ook  Is Maroeska ‘de Mol’ van Heel Holland Bakt?

Veel mensen gebruiken het liever in de vorm van een crème, omdat het veel delicater is. Om de crème te maken, doe je het destillaat en de vaseline in gelijke delen (bijvoorbeeld 10 ml elk) in een pot en plaats je de pot vervolgens in een pan met water.

Verwarm het au bain-marie tot het kookt en meng het om de alcohol uit het mengsel te verdampen. Laat het afkoelen en doe het mengsel in een bakje voor de crème. Pas het af en toe op de huid toe, altijd met mate.

Ursolzuur in de naalden verjongt de huid van het lichaam en maakt het gladder en sterker… probeer het zelf!

Dit is wat er met ons lichaam gebeurt als we slapen met de ventilator aan

11 schijnbaar banale signalen die op hartproblemen kunnen duiden