in

Hongaarse politie spoort auto Nederlandse drugshandelaren Sziget op: nog meer drugs

Na enig onderzoek heeft de Hongaarse politie nu ook de auto gevonden van de twee Nederlanders die worden verdacht van grootschalige drugsverkoop op het populaire muziekfestival Sziget. Eerder wilde het tweetal niet vertellen waarvoor de sleutel was die agenten hadden gevonden. Op door de politie vrijgegeven beelden is te zien hoe een agent en een drugshond het voertuig doorzoeken, een van de twee Nederlanders met handboeien om ernaast staat en hoe nog meer drugs worden aangetroffen.

Gisteren werd bekend dat de 21-jarige atleet Roelf B. en zijn 22-jarige schoolvriend Gert-Jan N. een week geleden al zijn aangehouden op het festivalterrein in Boedapest. Ze werden opgepakt met 15.000 dosissen drugs: een kilo xtc-pillen, 451 flesjes met verdovende middelen en een hoeveelheid marihuana.

B. verkocht de drugs met zijn metgezel vanuit hun tent op het Óbuda-eiland bij Boedapest, waar het evenement wordt gehouden. Ze hadden zelfs prijslijsten bij zich waarop de verschillende soorten drugs werden vermeld: vijf pillen voor 65 euro, vijf joints voor 65 euro. Ze hadden naar verluidt een kluis bij zich waar ze het geld in bewaarden. Het tweetal zou hun hele handel goed hebben doordacht.

Autosleutel
Vandaag melden enkele lokale media, dat de politie tijdens het onderzoek in de tent van het tweetal en het doorzoeken van het kluisje op het festivalterrein ook een sleutel vonden. Volgens het Hongaarse 444 wilden de Nederlanders eerst niks vertellen over de sleutel. Maar nu is het agenten toch gelukt uit te vogelen waarvoor de sleutel dient. Het is een autosleutel en het bijbehorende voertuig werd aangetroffen in de Reményi Ede-straat in een wijk naast het festivaleiland in de Hongaarse hoofdstad.

Lees ook  Oma dacht dat haar kleinkinderen bij hun mama waren. Maar toen ze de waarheid ontdekte, SCHROK ZE

Op door de politie vrijgegeven beelden van het doorzoeken van de blauwgrijze Volkswagen Caddy met Nederlands kenteken is te zien hoe nog meer tassen met xtc-tabletten en voorgerolde joints worden aangetroffen. Het zou gaan om nog eens zo’n 4000 tabletten en 15 kilogram joints. Alles bij elkaar zo’n 17 kilo, aldus de politie. Ook zijn prijslijstjes te zien die eerder ook al op het festivalterrein werden aangetroffen.

In totaal heeft de politie nu 20.000 dosissen drugs bij de Nederlanders aangetroffen, ter waarde van honderd miljoen Hongaarse Forinten (omgerekend ruim 300.000 euro). Eerder had de politie al aangegeven dat de gevonden drugs de grootste drugsvangst in de geschiedenis van het muziekfestival betekenden.

Het tweetal werd afgelopen zaterdag al voorgeleid bij justitie. Ze mogen niet op borgtocht vrij. Een openbare aanklager noemde ‘levenslange gevangenisstraf’ als een mogelijkheid als ook drugssmokkel wordt bewezen.

Lees ook  Dit koppel ging een wandeling maken – een sms van een vreemdeling zou dan hun leven voor altijd veranderen

Atletiekunie
De aanhouding van de 21-jarige B. – een sprinter die in het verleden met het Nederlandse mannenestafetteteam deelnam aan het EK Landenteams, en onlangs nog sprintnummers liep op het EK onder de 23 jaar in Zweden en op het NK Atletiek in Den Haag – betekent een tweede drugsaanhouding van een Nederlandse atleet in korte tijd. De Amsterdamse sprintster Madiea G. zit nu al bijna twee maanden vast in Duitsland. Zij liep daar op 18 juni tegen de lamp bij een routinecontrole van de douane. Ze had naast tientallen kilo’s drugs ook ruim 12.000 euro cash bij zich. De 26-jarige vrouw zal zich binnenkort voor de rechtbank in Kleef moeten verantwoorden.

De Atletiekunie gaf gisteren aan zeer verbaasd te zijn over de aanhouding van wéér een topatleet vanwege drugs. ,,Het is te bizar voor woorden”, aldus technisch directeur Ad Roskam. Hij kon niet officieel bevestigen dat het om B. gaat, maar zegt dat de bond contact heeft gezocht met zijn familie. ,,Maar we zijn daar nog niet in geslaagd.”

Broertjes (4 en 6 jaar) lopen weg en zetten buurt op stelten: 15.000 euro schade

Verzameling Pokémonkaarten uit 1999 geveild voor 107.000 dollar