in

Hongerig naar bed: 5x wat er dan met je lichaam kan gebeuren

Dit zijn de gevolgen van hongerig naar bed gaan
Naar bed gaan met een maag die rommelt. Het is voor de meesten geen dagelijkse prik, maar zo af en toe gebeurt het toch.

Een keer is niet zo erg, al is het niet het lekkerste gevoel om mee in slaap te vallen. Zorg er echter wel voor dat het niet te vaak gebeurt, want je doet je lichaam er geen plezier mee.

Je slaapkwaliteit is minder goed
Wie hongerig gaat slapen, wordt ’s nachts nog weleens gewekt door het grommende beest in je buik. Oké, dat is wat overdreven, maar als je maag erg knort voelt het soms wel zo.

Word je ’s nachts niet wakker? Dan slaap je vaak wel onrustiger, zo legt Dr. Wesley Delbridge van de Academy for Nutrition and Dietetics uit. Hongerpijn houdt je brein namelijk wakker. Je krijgt dus niet de rust die je nodig hebt.

Lees ook  Waarom je altijd een schoen in de safe van je hotel moet leggen – de reden is geniaal

Je kunt aankomen
“Veel mensen denken dat ze er iets bij winnen als ze met honger naar bed gaan”, vertelt Delbridge aan The Healthy. De realiteit is daarentegen anders.

“Hoe meer je het gevoel hebt dat je jezelf uithongert, hoe groter de kans dat je later veel te veel gaat eten.” Als je te lang wacht met eten kan je bloedsuikerniveau zo ver dalen dat je daarna geneigd bent alles te eten wat los en vast zit.

Ga je daarom met honger naar bed? Dan kan het dat je ’s ochtends veel te veel eet, waardoor je metabolisme in de war raakt. Het resultaat? Je kunt aankomen.

Je kunt spiermassa verliezen
Je in het zweet werken in de sportschool heeft niet altijd zin als je hongerig naar bed gaat. Als je te weinig eet, krijgt je lichaam niet de voedingsstoffen binnen die het nodig heeft om proteïne om te zetten in spieren. Je lichaam gaat juist je spieren afbreken om hier extra energie uit te halen.

Lees ook  Commotie en woede door pikante jurk van Britain’s Got Talent jurylid: ‘Amanda, we zien je tepels’

Je hebt minder energie
Zelfs als je slaapt verbruikt je lichaam energie. Om die reden heeft je lichaam ’s nachts ook eten nodig.

Het is heus niet zo dat je ’s nachts moet gaan eten, maar zorg er wel voor dat je niet hongerig bent, zodat je lichaam wel genoeg brandstof heeft. Gebeurt dit niet? Dan kun je vermoeid wakker worden en heb je minder energie.

Je kunt chagrijnig worden
Ons lichaam maakt het hormoon serotonine aan wat je humeur bepaalt. Onderzoekers van de University of Cambridge ontdekten dat het gedragsregulerende hormoon fluctueert wanneer mensen niet hebben gegeten.

Dat heeft weer invloed op de delen van het brein die woede beheersen. Om die reden kun je extra prikkelbaar worden als je niet hebt gegeten.

’Nederlander dumpt gedode vrouw in Spaanse container’

Nederlandse vrouw (37) zwaargewond bij vechtpartij met Engelsen in Oostenrijk