in

Ibrahim nam 75 lachgasballonnen per dag en leeft nu elke dag met pijn

Voor Ibrahim, een 42-jarige Utrechter van Turkse komaf, veranderde het leven drastisch toen hij dit voorjaar in het ziekenhuis terechtkwam. Niet door corona, maar door het gebruik van lachgas. ,,Dat spul is duivels.’’

Ibrahim (echte naam bekend bij de redactie) is iemand uit de groeiende groep mensen die te kampen heeft met neurologische klachten na lachgasgebruik

. Hij heeft tijdens het gesprek een goede dag, want hij zit redelijk monter op de bank van zijn koophuis in de wijk Kanaleneiland.

Zijn hond ligt in de gang te knorren, nadat die is uitgelaten door zijn net naar huis vertrokken vriendin.

Maar schijn bedriegt. Ibrahim vertelt dat hij te zwak is om zelf met de hond te lopen. De kans dat het stevige beest hem omver trekt is groot. En de tintelingen in armen en benen zijn op het moment redelijk te behappen, maar dat kan zomaar veranderen.

Afgekeurd
Dom misschien, maar ik dacht: als zoveel mensen dat kunnen doen in een gelegen­heid als deze, zal het wel niet gevaarlijk zijn. Ik nam ook een paar ballonnen en ze vielen lekker

Voorheen werkte hij als onderhoudsmonteur bij gerenommeerde bedrijven, maar inmiddels is hij alweer zes jaar afgekeurd.

Oorzaak: hernia-achtige rugklachten plus een psychisch trauma omdat hij zijn opa en oma om het leven zag komen bij een auto-ongeluk.

,,En het helpt ook niet mee dat mijn huwelijk is mislukt en mijn volwassen dochter geen contact meer wil.’’

Voor alle duidelijkheid: Ibrahim is geen heilige. Een biertje gaat er best in en van een blowtje af en toe is hij ook niet vies. ,,Zeker nu, om de pijn te verzachten.’’

Mis
Feitelijk ging het mis op Koningsdag 2019, toen hij in de Utrechtse Central Studios tot diep in de nacht met zijn neef en een paar vriendinnen feestvierde.

Voor die tijd had hij eenmalig een pretballonnetje leeggezogen. ,,Normaal deed ik niet mee als vrienden met slagroompatronen gingen spacen.

Dat was niet mijn ding. Zo’n ballon vullen is me te lawaaierig en ik voelde ook niks. Dus bedankte ik steeds.’’

Maar in de Central Studios stonden gastanks van een paar meter hoog, zegt hij, en talloze bezoekers waren met ballonnen bezig.

,,Niet normaal. 5 euro per stuk moest je aftikken voor een ballon. Dom misschien, maar ik dacht: als zoveel mensen dat kunnen doen in een gelegenheid als deze, zal het wel niet gevaarlijk zijn. Ik nam ook een paar ballonnen en ze vielen lekker.’’

Lekker wazig
Na een hijs lachgas is een half minuutje alles lekker wazig, legt hij uit, de wereld komt anders door. ,,Je bent even niet jezelf.

Dat is oké. Lekker dollen met je vrienden, beetje chillen op muziek. Blowen is rustiger, na lachgas trilt alles. Vandaar dat er ook zoveel auto-ongelukken gebeuren.’’

Lees ook  Deze vrouw gooit een pakje in de vuilnisbak en gaat lopen. Dit is het schokkendste wat de voorbijgangers ooit gezien hebben!

Hij lurkte die feestnacht voor 100 euro aan ballonnen leeg en dronk er ook nog wat bij. Het is lachen, kijken, een avondje uit.

Maar het lachgas dat hij lang buiten de deur wist te houden, was nu naar binnen geglipt. Bij z’n vrienden deed hij voortaan ook mee. En de patronen werden ingeruild voor gastanks.

75 per avond
op een gegeven moment bestelden we een gasfles en namen er 75 per avond. En dat een paar weken lang. Het heeft me duizenden euro’s gekost, al mijn spaarcen­ten

Op zich hield hij zich na dat feest nog redelijk in, zegt Ibrahim, tot de lockdown wegens corona kwam. Vanaf dat moment konden hij en zijn vriendin nergens meer heen.

,,We zaten ons na boodschappen halen en auto wassen maar wat op de bank te vervelen. Dus namen we een ballonnetje, het werden er twee, en op een gegeven moment bestelden we een gasfles en namen er 75 per avond. En dat een paar weken lang. Het heeft me duizenden euro’s gekost, al mijn spaarcenten.’’

Zijn vriendin kwam vooral aan door de vreetkick die lachgas ook veroorzaakt, hij kreeg tintelingen over het hele lijf en zijn conditie ging hard achteruit.

Op een ochtend kon hij niet meer uit zijn bed komen. Hij belde een vriend, die meteen een ambulance liet komen. ,,De tintelingen waren heel heftig, veel erger dan nu. Ik ging er kapot aan.’’

Vitamines
Hij werd naar het Diakonessenhuis gebracht, kwam op de afdeling neurologie terecht en werd binnenstebuiten gekeerd door de artsen, inclusief pijnlijke ruggenmergpunctie.

Diagnose: een tekort aan de vitamines D, B12 en B1. ,,Ik heb er zes dagen gelegen en moest in een rolstoel naar buiten om te roken.

Daarna mocht ik naar huis en moest ik elke dag vitamines slikken of inspuiten. ‘En geen lachgas meer gebruiken hè’, zei de dokter.’’

Een paar weken later was hij weer terug in het ziekenhuis. ,,Uit het niks was de pijn weer in alle hevigheid terug.

Alsof er stroom door mijn lichaam ging, met een soort spasme in mijn handen en vingertoppen. Die waren zo gevoelloos dat ik de aansteker in mijn broekzak niet eens kon vinden.’’

Beschadigd
De gevolgen van een beschadigd ruggenmerg. ,,Punt is dat ze niet weten of het goed komt. Vitamines nemen is alles wat ik kan doen, naast naar de diëtiste luisteren en gezond eten.

Financieel sta ik er niet goed voor, mijn gezondheid is weg en mijn vriendin woont weer in haar eigen huis. En dat alles door die ballonnetjes.’’

Je begrijpt elkaar niet meer, hoort wat je wilt horen. Het maakt je agressief en daardoor ontstaat er ruzie. Het is duivels spul. Het is wachten op de eerste lachgas­moord.

Lees ook  Model ziet er na 5 jaar gevangenis verschrikkelijk uit!

Lachgas heeft nog een nare kant, zegt hij. Als je na gebruik lacht, danst of sekst is er niks aan de hand. ,

,Maar als er iets serieus besproken wordt, gaat het mis. Je begrijpt elkaar niet meer, hoort wat je wilt horen.

Het maakt je agressief en daardoor ontstaat er ruzie. Het is duivels spul. Het is wachten op de eerste lachgasmoord.’’

Vechten
Misschien is hij net op tijd gestopt en komt het nog goed. Sinds enkele weken loopt hij weer en werkt in de sportschool aan zijn conditie.

,,Maar stel dat het zo de rest van mijn leven blijft. Die gedachte maakt me gek. Dan hoeft het niet meer voor mij.

Ik probeer ertegen te vechten, maar laatst had ik aandrang om weer een ballonnetje te nemen. Mijn neef hield me tegen. Of ik hulp nodig heb? Misschien. Het is verslavend en ik ben bang dat lachgas weer naar binnen glipt.’’

Rooskleurig is de toekomst niet. ,,Ik wilde ooit weer aan het werk, maar het ziet er door het lachgas slecht uit. Mijn advies? Blijf ervan af. Het is tyfuszooi.’’

Harde cijfers ontbreken
Is in de regio Utrecht door corona en de lockdown het aantal patiënten met neurologische problemen na gebruik van lachgas toegenomen?

Harde cijfers daarover zijn moeilijk te verkrijgen, zo blijkt uit een rondgang langs de Utrechtse ziekenhuizen.

Stel, een lachgasgebruiker meldt zich na een val met een gat in het hoofd bij de spoedeisende hulp (SEH) van een ziekenhuis.

Uiteraard wordt daar gevraagd wat er precies is gebeurd. ,,Maar dat is geen garantie dat iemand ook vertelt dat hij lachgas heeft gebruikt’’, legt woordvoerder Arian Kuil van het Diakonessenhuis uit.

Geen prioriteit
Ook ontbreekt in de standaardformulieren een plek waar ‘lachgasgebruik’ kan worden aangevinkt. Wat ervoor zorgt dat naast het Diak ook het St. Antonius Ziekenhuis en het UMC Utrecht de cijfers alleen kunnen leveren na een tijdrovend onderzoek. En dat heeft geen prioriteit, aldus de ziekenhuizen.

Op de afdeling neurologie van het Diak speelt eenzelfde soort probleem, zegt Kuil: ,,Maar desgevraagd geven de medewerkers daar aan dat ze grofweg elke week wel een gebruiker met zenuwschade door lachgas behandelen.’’

Toename
Met landelijke cijfers kwam in juli het in Utrecht gevestigde Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), onderdeel van het UMC Utrecht,.

Daaruit bleek dat het aantal mensen met lichamelijke klachten na gebruik van lachgas snel toeneemt.

In 2019 waren het er met 128 ruim twee maal zoveel als het jaar ervoor. Ongeveer een derde van de mensen hield er neurologische aandoeningen aan over.

Bedrog in ‘Love Island’: Remco had al die tijd een vriendin in Nederland

Diederik Gommers is klaar met ‘halfzachte’ maatregelen: ‘Snelle lockdown is nodig’