in

‘Italiaanse artsen moeten kiezen tussen leven en dood’

Ziekenhuizen in het door het coronavirus zwaar getroffen Noord-Italië hebben grote moeite alle patiënten te helpen.

De situatie is zo schrijnend dat er protocollen worden gevolgd die zijn bedoeld voor oorlogssituaties. Door het tekort aan medische apparatuur moeten dokters kiezen tussen patiënten. Kiezen tussen leven en dood.

“Er zijn geen bedden meer beschikbaar. Artsen werken dagenlang en zijn helemaal uitgeput”, zegt Jennifer Meessen.

Zij woont en werkt sinds twee jaar in de buurt van Milaan als epidemioloog op een onderzoeksinstituut en werkt veel samen met artsen in het ziekenhuis. Van hen hoort ze schrijnende verhalen.

Onbevoegd personeel
Zo moeten artsen constant beoordelen welke patiënten ze wel helpen en welke niet. Dat terwijl ze dagen achter elkaar werken.

Jennifer: “Personeel dat normaal gesproken op de IC werkt is uitgeput en heeft het virus soms zelf. Het wordt vervangen voor ander medisch personeel dat normaal niet op de IC werkt.” Iedereen die iets kan betekenen, wordt ingezet

Lees ook  17 sculpturen trotseren de zwaartekracht en nemen onze ogen in de maling.

In Italië ligt het complete zorgstelsel op z’n gat, want ziekenhuizen richten zich alleen nog maar op de zorg voor coronapatiënten.

“Andere patiënten worden in een tent naast het ziekenhuis verpleegd. Als je moet worden geopereerd omdat je je been hebt gebroken heb je en pech of heb speciale medische apparatuur nodig dan heb je helaas pech”, zegt Jennifer.

Situatie loopt uit de hand
De situatie in Italië is snel uit de hand gelopen, ziet Jennifer. “De afgelopen twee weken was de situatie zoals die nu is in Nederland.

Mensen zagen het virus als een griepje en mensen dachten dat ze er toch wel tegen konden.”

Pas toen beelden uit de ziekenhuizen in de media verschenen en de overheid zware maatregelen aankondigden, zagen de Italianen dat de situatie uit de hand loopt.

Lees ook  Te dikke toeristen op ezels - Griekse overheid gaat boetes tot 30.000 euro uitdelen

Jennifer raadt Nederlanders aan om goed te luisteren naar de maatregelen van de overheid om Italiaanse omstandigheden in ons land te voorkomen.

Italië in lockdown
Sinds zondag zitten 16 miljoen Italianen in lockdown. Maandag werden de maatregelen uitgebreid naar het hele land.

Dat houdt in dat inwoners wordt aangeraden om thuis te blijven. Als je naar buiten gaat kun je gecontroleerd worden door de politie.

Dan moet je een formulier laten zien waarop de reden staat waarom je buiten bent.

En vakantie naar Italië raadt ze ook af, omdat het hele land stilligt. “Maar kom alsjeblieft weer naar Italië als de problemen door het coronavirus over zijn. Veel kleine bedrijfjes dreigen failliet te gaan door de situatie.”

Vrouw stuurt foto van haar ‘decolleté’ naar opdringerige man, maar niets is wat het lijkt…

Gigantisch veel kritiek op ongecensureerd kiekje van Anna Nooshin!