in

“Je kunt doodgaan als je hond je likt!”, waarschuwt Belgische professor.

Een professor uit België waarschuwt dat je je hond nooit je wonden mag laten likken. Als je er na een besmetting niet snel genoeg bij bent, kan je sterven! Het speeksel van een hond kan namelijk levensgevaarlijk zijn.

Het advies is volgens het Belgische Nieuwsblad afkomstig van Guy Cornelis, een professor microbiologie aan de universiteit van Namen. Naar verluidt zou hij een van de enige professors ter wereld zijn die onderzoek voert naar de gevaren van hondenspeeksel voor de gezondheid van de mens. De professor rond momenteel een studie af die op vraag van de Europese Unie besteld werd. De vraag was welke hondenrassen met hun speeksel de mens kunnen infecteren?

Guy Cornelis antwoordde dat ze op dit ogenblik geen enkel hondenras kunnen uitsluiten. Hij vond van bijna alle hondenrassen voorbeelden van besmettingen.

Lees ook  Van hooikoorts tot reuma: 8 mensenziekten die je huisdier ook kan krijgen

In de krant worden twee recente voorbeeld aangehaald. In Canada had een vrouw haar hond aan een beenwonde laten likken en viel daarna in coma. Later, toen ze weer bij bewustzijn kwam, waren haar ledematen geamputeerd.

Een ander incident deed zich voor in Oostenrijk. Daar dacht een man dat de pijn aan een handwonde zou overgaan als zijn hond eraan zou likken. Enkele dagen later stierf de man in het ziekenhuis.

Het grote gevaar schuilt in de bacterie genaamd capnocytophaga canimorsus. Een voor de hond ongevaarlijke bacterie maar fataal voor de mens. Volgens Cornelis is er nog niet veel geweten over deze bacterie, alleen dat mensen bij wie de milt werd verwijderd een groter gevaar lopen om besmet te worden.

De symptomen zijn volgens de professor erg uiteenlopend en lijken een beetje op griep. De dokter raadt aan om met symptomen van misselijkheid, koorts en braakneigingen altijd naar het ziekenhuis te gaan. Een bloedtest kan dan uitwijzen of je besmet bent met hondenspeeksel. Cornelis zei: “Het duurt vaak twee dagen alvorens de resultaten van het bloedonderzoek bekend zijn.”

Lees ook  Eigenaar komt thuis naar depressieve hond, krijg de schok van zijn leven als hij ziet wat de hond verstopt

In die tijd is de patiënt misschien al overleden. De gevaarlijke speekselbacterie werkt immers heel snel. Er zijn gevallen bekend waarin de patiënt al na drie dagen overlijdt.

De professor concludeerde: “Nogmaals: niet ieder contact is besmettelijk en niet iedereen gaat eraan dood.” Maar hij raadt wel aan om beter geen risico’s te nemen en als je een wonde hebt, vermijd je beter het contact met honden.

DEEL deze advies met iedereen die een hond heeft!

Gigantisch veel ophef om deze foto van Dee (ex Enzo Knol) die geen topje aan heeft!

Dit krijg je ervan als je in radioactief water gaat vissen