in

Je lichaam waarschuwt je voor borstkanker: 5 verborgen signalen die je niet moet negeren

Kanker is een vreselijke ziekte die elk jaar duizenden onschuldige levens eist. Borstkanker is vooral gevaarlijk: in tegenstelling tot andere vormen van kanker zoals huid- of longkanker, zijn er maar weinig dingen die je kunt doen om dit te voorkomen.

Natuurlijk is het altijd goed om gezond te leven, te trainen en goed te eten, en zonnebrandcrème te gebruiken wanneer je gaat zonnen, maar borstkanker is een genetische kanker, wat betekent dat het erfelijk is.

Hoewel je niet kunt voorkomen dat het zich ontwikkelt, zijn er manieren waarop je de symptomen eerder kunt zien, waardoor je overlevingskansen en een sneller herstel toenemen.

Het eerste dat je moet leren, is jezelf onderzoeken. Je moet leren hoe je borsten aanvoelen, zodat je zelf veranderingen kunt ontdekken.

Lees verder om 5 manieren te leren om borstkanker vroegtijdig te ontdekken.

1. Controleer uw borsten na elke menstruatiecyclus
Je moet je borsten regelmatig controleren, en de beste tijd om het te doen is de dag nadat je menstruatie is afgelopen. Til je arm recht omhoog in de lucht en bevoel je borst met één vinger. Je moet ook je oksels bevoelen. Als je veranderingen of knobbels voelt, dien je onmiddellijk uw arts te raadplegen.

Lees ook  Studente biedt agent aan bekeuring ‘in natura’ betalen

2. Weet wat je zoekt
Misschien weet je al wat normaal voor je aanvoelt, maar weet je waar je op moet letten als je jezelf onderzoekt? De meeste mensen reageren op knobbels, maar knobbels betekenen niet altijd dat je borstkanker hebt. Ze kunnen om veel verschillende redenen verschijnen.

Ze kunnen worden veroorzaakt door een infectie, littekenweefsel of een cyste, die vaak onschadelijk zijn. Dat is precies waarom het belangrijk is om regelmatig je borsten te controleren. Je moet weten hoe je borsten normaal voelen om te weten of er veranderingen zijn opgetreden.

Een kankergezwel is vaak stevig, moeilijk te bewegen en is pijnlijk als je er druk op zet. Kankercellen kunnen in je borsten en in je oksels verschijnen.

3. Controleer de huid op uw borsten
Als je klaar bent met het onderzoeken van je borsten, is het tijd om in de spiegel te kijken om te zien of er veranderingen in uiterlijk zijn.

Je moet uitkijken voor:

• Rimpelingen op de borst

• Geplooide huid

• Schilferige huid

• Ruwe huid

Lees ook  De vrouw die sekteleider Warren Jeffs ten val bracht: “Mijn man was 66 jaar ouder en ik moest hem delen met 63 andere vrouwen”

• Rode of gezwollen huid

• Onverklaarbare veranderingen in grootte of vorm van de borst

• Asymmetrie (alleen als de asymmetrie uit het niets komt: het is normaal dat borsten van nature asymmetrisch zijn)

Als uw borst gedurende lange tijd opgezwollen of zacht is, kan dit ook een teken zijn van borstkanker.

4. Controleer je tepels
Je moet ook je beide tepels controleren als je een zelfonderzoek uitvoert. Als je een van de volgende symptomen ziet / ervaart, dien je onmiddellijk je arts te raadplegen:

• Pijn

• Roodheid

• Jeuk

• Hardheid

• Vochtig

5. Vraag je arts om je te onderzoeken
Of je nu naar de dokter gaat omdat je je zorgen maakt over iets of dat het om je jaarlijkse gezondheidscontrole gaat, je kunt altijd aan je arts vragen of hij of zij je borsten kunnen onderzoeken, voor de zekerheid.

Als je je zorgen maakt of veranderingen voelt, moet je altijd een arts raadplegen voor een grondig onderzoek.

Deel dit belangrijke artikel met je vrienden, zodat meer mensen op de hoogte zijn van de vroege tekenen van borstkanker.

Samen kunnen we levens redden!

Mama plette haar baby dood nadat ze dronken in slaap was gevallen.

Je lichaam waarschuwt je 1 maand voor hartaanval: 8 verborgen signalen die iedereen zou moeten weten