in

Jill ‘bevroor’ tijdens ver krachting: ‘Ik overleefde juist omdat ik me niet verzette’

Jill was net achttien toen ze op een warme zomernacht werd ver kracht door een vreemde. Ze schreeuwde niet, ze vocht niet terug en werd daardoor door de politie niet meteen geloofd.
Jill (19) weet dat het ver krachting was, maar volgens de nieuwe wet van minister Grapperhaus zou wat haar is overkomen ‘s*x tegen de wil’ zijn geweest.

ZOMER
Afgelopen zomer was Jill uit in Amsterdam. Het was zo’n dertig graden buiten en ze droeg een kort jurkje. Ze was die nacht in haar eentje naar buiten gegaan, op zoek naar haar vriendinnen. Ze had wat gedronken, maar was zeker niet dronken. Een situatie waarin iedere vrouw zich kan bevinden en een situatie waarin geen enkele vrouw erom vraagt om op welke manier dan ook te worden aangeraakt of aangevallen. Die nacht rukte een onbekende man Jill van haar fiets en ver krachtte haar in een steeg.

“Toen het gebeurde, schrok ik zo erg dat ik helemaal verstijfde”, vertelt Jill als we haar bellen. “Veel mensen verwachten dat je je in zo’n situatie verzet, wegrent of schreeuwt, maar ik was zó bang dat ik niets durfde te doen. Ik kon er helemaal niet over nadenken dat ik iemand moest roepen. Ik wilde er alleen maar levend uitkomen. Ik heb dit overleefd omdat ik me niet verzet heb.”

WETSVOORSTEL
Het wetsvoorstel dat Grapperhaus heeft ingediend, stelt dat er in Jills situatie geen sprake is van ver krachting, maar ‘s*x tegen de wil’. “Ik ben zeker weten ver kracht, maar als je over mijn ver krachting leest zou het, omdat ik me niet heb verzet, vallen onder ‘s*x tegen de wil’. Mijn verhaal is een heel duidelijk voorbeeld waarin dat dus absoluut niet het geval is. Dit was geen ‘s*x tegen de wil’ maar ver krachting.”

Lees ook  Ze zeggen altijd dat kokosolie goed is voor je, maar dit is wat ze je niet vertelden.

“Dat Grapperhaus dit wetsvoorstel indiende deed pijn. De dagen daarvoor had ik de documentaire over Jeffrey Epstein gekeken en had daardoor veel woede in me. Het nieuws over het wetsvoorstel zorgde ervoor dat ik in actie wilde komen.” Jill plaatste haar verhaal op Instagram om te laten zien dat een dader, ook als een vrouw zich niet verzet, als een ver krachter moet worden behandeld.

Tekst gaat door onder de Instagrampost.

POLITIE
Deze en andere omschrijvingen van ver krachting in de wet zorgden er mede voor dat Jill door de politie niet goed werd behandeld. “Dezelfde nacht ben ik nog met mijn vriendinnen naar het bureau gegaan”, vertelt Jill. “De agenten daar gaven mij meteen het gevoel dat ze mijn verhaal niet geloofden. Alsof ik met mijn korte jurkje en alcohol in mijn bloed s*x had uitgelokt. Ik heb me daardoor heel erg geschaamd en mezelf de schuld gegeven.”

“Tijdens de onderzoeken reageerde de politie kil en geïrriteerd. Ze hebben me nooit gevraagd hoe het met me ging, terwijl ik net achttien was en zonder mijn ouders op het bureau zat.” Toen Jill het haar ouders vertelde, zijn ze opnieuw naar de politie gegaan. “Er zijn daar medische onderzoeken gedaan om te kijken of ik niets had opgelopen en om DNA van de dader te verzamelen. Nog steeds werd niet gevraagd hoe het met me ging, waren er voornamelijk mannelijke artsen aanwezig en vroeg niemand of ik het oké vond dat er mannen in de kamer waren terwijl ik werd onderzocht. Ik kreeg constant het gevoel alsof ik de dader was.”

Lees ook  Hun Baby werd geboren met een zeldzame afwijking. 5 jaar later bekent de arts iets!

AANGIFTE
“Mijn melding heb ik daardoor niet kunnen omzetten in een aangifte. Ik voelde me zo onbegrepen. Ik had geen fysiek bewijs omdat ik niet heb gevochten. Er is nog heel veel boosheid, want de dader hebben ze nooit kunnen pakken. Na de ver krachting kreeg ik last van paniekaanvallen, durfde ik niet in drukke ruimtes en in het openbaar alleen te zijn. Gelukkig heeft het geen negatieve gevolgen gehad voor mijn datingleven. Het voelde daarna juist veiliger om in een relatie te zitten.”

“Toen het nieuws over het wetsvoorstel van Grapperhaus bekend werd heb ik mijn verhaal online gepost. Ik hoop hiermee andere vrouwen te helpen die met het zelfde probleem zitten en denken dat zij zelf schuldig zijn aan wat er is gebeurd. Het is verschrikkelijk dat meiden dat denken en daarom besloot ik mezelf bloot te geven.”

HOE GAAT HET NU?
“Op dit moment gaat het erg goed met me. Ik ben tijdelijk gestopt met mijn studie om het te verwerken, maar ga volgend jaar weer door waar ik gebleven was. Via via ben ik terechtgekomen bij een specialist en heb ik EMDR-therapie gehad. Dat heeft me enorm geholpen en me laten inzien dat dit absoluut niet mijn schuld was en dat de autoriteiten verkeerd hebben gehandeld .”

Daarom mag je foto’s op social media niet vertrouwen

Jaloers meisje (14) beschuldigd van MOORD nadat 10-jarige nichtje werd gevonden met doorgesneden keel