in

Jongen (13) verstopt zes kindjes in struikgewas en loopt meer dan 20 km om hulp te halen nadat zijn familie voor zijn ogen is afgeslacht

Een dertienjarige jongen die ongedeerd bleef bij een meedogenloze aanval op zijn familie in Mexico, wordt geroemd om zijn heldendaad. De moedige tiener verstopte zijn overlevende broertjes en zusjes in het struikgewas en bedekte hen met takken en bladeren, alvorens meer dan twintig kilometer te stappen in gevaarlijk bergachtig gebied op zoek naar hulp. Ondertussen heeft de Mexicaanse politie een verdachte opgepakt in verband met de moord op negen mensen uit de Amerikaanse mormoonse gemeenschap.

Familielid Kendra Lee Miller plaatste een relaas van de vreselijke feiten – waarbij drie vrouwen en zes kinderen, onder wie twee baby’s omkwamen – op Facebook. Daarin beschreef ze hoe de 13-jarige Devin Blake Langford zijn zes (gewonde) broertjes en zusjes in veiligheid bracht door ze na de aanval in de struiken te verbergen en met takken te bedekken.
Vervolgens begon hij aan een lange voettocht van meer dan twintig kilometer op zoek naar hulp voor de gewonde slachtoffers. De jongen stapte zes uur lang alvorens aan te komen bij zijn verwanten in hun gemeenschap, LaMora, in de noordelijke Mexicaanse staat Sonora.

Devin was een van de 14 kinderen en drie moeders die maandag werden aangevallen en neergeschoten nabij de Amerikaanse grens. De drie moeders – Christina Langford, Rhonita Miller en Dawna Langford – bestuurden elk een SUV.

Devin zat in de auto van zijn moeder Dawna toen hun voertuig werd aangevallen. Dawna (43) en twee zonen – Devins twee jongere broers, Trevor (11) en Rogan (2) – stierven in de kogelregen. Na de moordpartij ondernam Devin meteen actie. Hij verborg zes kinderen in het struikgewas vooraleer hij hulp haalde.

Lees ook  82-jarige man ver krachtte bijna dagelijks vrouw (54) met mentale beperking

Terwijl Kylie (14), McKenzie (9), Cody (8), Jake (6), Xander (4) en Brixon (amper 9 maanden) op Devin wachtten, baande hij zich moedig een weg door het bergachtige gebied. Het kostte de jongen zes uur om zijn gemeenschap te bereiken. Ondertussen had kleine McKenzie ook het struikgewas verlaten op zoek naar hulp.

Eens aangekomen bij de mormonengemeenschap lichtte hij zijn verwanten in over de verschrikkelijke aanval. “Daarop grepen de ooms van de jongen naar hun wapens en gingen op weg om de (gewonde) kinderen te redden”, aldus Kendra. “Maar ver geraakten ze niet want ze beseften dat ze hun leven zouden riskeren omdat er in de buurt urenlang schoten werden gehoord.” De mannengroep wachtte uiteindelijk op versterking waarna de verborgen kinderen werden aangetroffen. Alleen McKenzie was nog vermist. Maar twee uur later werd ook zij gevonden.

De auto van Christina was in de buurt van de SUV van Dawna toen ze werden aangevallen. De 31-jarige moeder kwam om in een kogelregen toen ze uit het voertuig sprong in een wanhopige poging om de aanvallers af te stoppen. Christina’s babydochter Faith overleefde als bij wonder.

De wagen van Rhonita werd 16 km verderop ontdekt. De 30-jarige moeder en haar kinderen – Howard (12), Krystal (10) en tweeling Titus en Tiana (8 maanden) – stierven allemaal tijdens de raid toen hun auto in brand vloog.

Lees ook  Geen vakantiegeld voor half miljoen Nederlanders

Donald Trump noemde de aanvallers in een tweet “monsters”. Hij verklaarde dat zijn land bereid was om de Mexicaanse autoriteiten bij te staan in het oplossen van de moordzaak. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador van zijn kant zei dat hij naar aanleiding van dit bloedbad contact zou opnemen met de Amerikaanse president om te praten over samenwerking op het gebied van veiligheid.

Drugskartel La Linea
Militaire topfunctionaris Homero Mendoza zei op een persconferentie dat drugskartel La Linea vermoedelijk achter het bloedbad zit. Het kartel uit Chihuahua zou manschappen naar het gebied hebben gestuurd om invallen te voorkomen door het rivaliserende Los Salazar. Dat staat haaks op vermoedens van nabestaanden, die dachten dat hun familieleden het doelwit waren.

Minister van Veiligheid Alfonso Durazo vertelde dat munitie is aangetroffen van het kaliber .223. Die is geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Remington. Het gaat om ruim tweehonderd kogelhulzen. De slachtoffers behoren tot de mormonen, een stroming van strenge christenen. Uiteindelijk overleefden acht mensen het bloedbad.

Eerder meldde de Mexicaanse politie een persoon te hebben opgepakt. De verdachte hield op het moment van de arrestatie twee mensen vast die waren gekneveld. Onduidelijk is of zij ook mormonen zijn.

Trouwe klant verbolgen na gemene opmerking van ober op rekening

Ouders laten baby met zeldzame ‘vissenhuidziekte’ achter in ziekenhuis