in

Lewis (13) vecht voor zijn leven aan beademingsapparatuur nadat hij positief testte op corona

Een 13-jarige jongen is voor zijn leven blijven vechten met het coronavirus na het ontwikkelen van ontstekingsverschijnselen, waaronder bloeddoorlopen ogen en huiduitslag.

Lewis Greig, uit Torry, Aberdeen, ligt aan de beademingsapparatuur in het Royal Hospital for Children, Glasgow, nadat hij vorige week ziek werd met een hoge temperatuur.

De moeder Karen Simpson zei de familie was verzekerd hij geen COVID-19 had aangezien hij geen droge hoest had.

Maar de voorwaarde van Lewis verergerde met andere symptomen, met inbegrip van een mazelenachtige uitbarsting, rode gezwelde ogen en het braken.

Het komt nadat er in Engeland werd gewaarschuwd over ‘groeiende bezorgdheid’ met betrekking tot het coronavirus en een ontstekingssyndroom.

Medici is verteld dat ze zich bewust moeten zijn van symptomen zoals die van Lewis, die kunnen wijzen op een soort toxische schok, bekend als de ziekte van Kawasaki.

Lewis werd opgenomen in het ziekenhuis in Aberdeen voordat hij werd overgeplaatst naar een intensive care afdeling in Glasgow, waar hij positief testte op het virus.

Lewis is in een kritieke maar stabiele toestand en vertoont tekenen van verbetering, hoewel zijn familie tijdens zijn bezoek een beschermende uitrusting moet dragen.

Simpson sprak over de beproeving van Lewis om ouders te waarschuwen dat kinderen met COVID-19 verschillende symptomen aan volwassenen kunnen vertonen.

Simpson, die momenteel in een hotel in Glasgow verblijft om dicht bij haar zoon te zijn, met de vader vader van Lewis, Wayne, 47 jaar, zei: ‘Het begon allemaal afgelopen zaterdag toen we ontdekten dat hij een hoge temperatuur had. Het was echt hoog – ongeveer 40,5 graden.

In het begin vonden we het niet al te groot. We gingen er van uit dat het zo weer over zou gaan.

Op zondag ging het echter niet beter en Lewis begon steeds slechter te worden naarmate de week vorderde.

Hij begon ziek te worden, had een zere kop en was echt moe. We hadden al gebeld met de COVID-19 hub in Engeland en ze zeiden dat ze ervoor moesten zorgen dat hij dronk – als ze hem moesten toelaten zouden ze dat doen.

Tegen donderdag had hij een mazelenachtige huiduitslag op zijn handen en zijn ogen werden dieprood en bloeddoorlopen.

Op vrijdagochtend werd hij op een slechte manier wakker. We hebben de dokter gebeld, die hem snel heeft bekeken en ze hebben het ziekenhuis van de zieke kinderen gebeld.

We brachten hem meteen naar boven en toen we daar aankwamen, kon hij niet meer vanuit de auto het gebouw in lopen.

Binnen enkele uren nadat hij naar het ziekenhuis was gebracht, werd Lewis aan een beademingsapparaat gezet om hem te helpen ademen.

Lees ook  Man bouwt een ‘huis’ aan het strand met een oppervlakte van 29 m2. Klinkt krapjes? Wacht maar tot je het van binnen ziet!

En in de vroege uren van zaterdag werd hij per ambulance naar Glasgow overgebracht.

Mevrouw Simpson zei: ‘Ik heb nog nooit zoiets gezien. Het was zo eng. De eerste paar testen die ze deden kwamen negatief terug voor COVID-19. Maar toen deden ze er nog een en die kwam zondagavond positief terug.

Mevrouw Simpson wil nu andere ouders bewust maken van de verklikkerlichten die kunnen aantonen dat kinderen aan het virus lijden.

Ze zei: ‘Ik wil andere ouders helpen om te begrijpen hoe ze het kunnen herkennen. Ze zouden wat echt vreemde symptomen kunnen vertonen die niet passen bij de normale coronavirussymptomen. Zorg ervoor dat je ze laat controleren en blijf aandringen om ze te laten testen.

Een van de artsen zei tegen ons dat kinderen niet met een droge hoest komen zoals volwassenen dat doen. Bij kinderen is er een ontstekingsreactie waardoor het lijkt op een auto-immuunziekte.

Lewis, die een broer is van Nathan, Sam, Abby, Jorja en Eli, vertoont nu kleine tekenen van vooruitgang – en zijn familie is vastbesloten om hem erdoorheen te helpen.

Mevrouw Simpson zei: ‘Lewis maakt nu kleine gestage stappen om beter te worden, hoewel hij nog steeds heel wat medicatie moet hebben en nog steeds aan de beademing zit.

Hij kan nu bewegen en weet wanneer we naar zijn kamer gaan, hoewel we niet veel contact met hem kunnen hebben en persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) moeten dragen.

Maar hij toont een aantal positieve signalen en hij is zeker op de juiste plaats. Hij komt hier wel doorheen omdat hij een vechter is.

Engelse artsen zijn gewaarschuwd om uit te kijken voor ernstige reacties bij kinderen – met inbegrip van symptomen zoals Lewis.

Een dringend alarm dat door NHS Engeland wordt uitgegeven zei er een ,,groeiende zorg” een op COVID-19betrekking hebbend ontstekingssyndroom was te voorschijn gekomen, een zeldzame vorm van giftige schok die als ziekte van Kawasaki bekend staat.

De artsen hebben gisteren gewaarschuwd voor een sterke stijging van het aantal kinderen dat in het Verenigd Koninkrijk op de intensive care is opgenomen met het ‘inflammatoire syndroom’ in de afgelopen drie weken. De meeste van de getroffen kinderen hebben reeds de ziekte van Kawasaki.

Ambtenaren hebben geweigerd te zeggen hoeveel Britse kinderen door de ziekte zijn getroffen, maar tot 20 kinderen zijn in het ziekenhuis opgenomen, zo bleek vandaag.

Eén kind moest een vorm van levensondersteuning krijgen nadat zijn hart en longen begonnen te falen. De meerderheid van de patiënten is vermoedelijk jonger dan vijf jaar.

Lees ook  Man laat 4 ribben weghalen. Ik krijg de knoopjes weer probleemloos dicht

Wat weten we over het syndroom? Hoe is de aandoening van invloed op kinderen?
De memo waarschuwde voor een toename van het aantal kinderen dat wordt opgenomen op de intensive care met een ‘multi-system inflammatory state’.

Dit verwijst naar de overproductie van cytokinen, bekend als een cytokinestorm – de overreactie van het immuunsysteem van het lichaam.

In een storm beginnen de eiwitten gezond weefsel aan te tasten, waardoor bloedvaten kunnen gaan lekken en een lage bloeddruk kan ontstaan.

Artsen zeggen dat dit ook gebeurt met Ebola, waardoor het lichaam in shock raakt. Het is ook opgemerkt bij oudere COVID-19 patiënten.

Welke symptomen veroorzaakt het?
De kinderen die worden gezien met het nieuwe syndroom hebben vaak last van maagpijn, hartontsteking en ‘gastro-intestinale symptomen’ – waaronder mogelijk braken en diarree.

Ambtenaren vertoonden geen andere symptomen van de aandoening, ondanks het pleidooi van de kindergeneeskunde om de verklikkerlichten op te geven waar ze op moeten letten.

De gevallen hebben overlappende kenmerken van het toxische shocksyndroom en de atypische ziekte van Kawasaki, volgens de memo die werd rondgestuurd.

Twee van de meest voorkomende symptomen van de ziekte van Kawasaki zijn onder andere uitslag en koorts. TSS veroorzaakt ook uitslag, duizeligheid en diarree.

Wanneer kregen de ambtenaren voor het eerst gevallen te zien?
Het alarm dat naar de artsen werd gestuurd, zei dat de piek in de afgelopen drie weken was gezien – maar legde niet uit waarom het nog maar net was opgemerkt.

NHS Engeland onthulde niet of het al eerder was gezien, maar zei dat het belangrijk was dat de artsen op de hoogte werden gebracht van eventuele ‘opkomende verbindingen’.

De ambtenaren bevestigden niet hoeveel gevallen over het UK zijn bevlekt – maar de hogere pediaters hebben gezegd er enkel een ,,handvol” zijn.

Het is onduidelijk of er kinderen zijn gestorven aan de aandoening – maar het feit dat ze zijn toegelaten tot de intensive care betekent dat hun toestand ernstig is.

Waar in het Verenigd Koninkrijk worden er gevallen gezien?
Het alarm werd naar de huisartsen in Noord-Londen gestuurd door hun lokale gezondheidsraad – naar verluidt het CCG in Noord-Centraal-Londen.

Het alarm werd ook getweet door de Pediatric Intensive Care Society, en de Britse Pediatric Allergy Immunity and Infection Group.

Ambtenaren waarschuwden dat het syndroom was gemeld ‘in heel Londen en ook in andere regio’s van het Verenigd Koninkrijk’.

Het is op dit moment niet duidelijk wat de andere regio’s zijn en de memo onthulde niet of er clusters zijn verspreid over de landen van herkomst.

Meisje, 6, doodgevroren nadat ze haar bril verloor en buiten verdwaald raakte

Ziekenhuisschoonmaakster sterft aan het coronavirus: ‘Ze had een hart van goud’