in

Mark Rutte – Kabinet overweegt sluiting horeca en stilleggen amateursport en nog veel meer

De horeca moet mogelijk opnieuw de deuren sluiten. Daarover neemt het kabinet morgen een besluit. Ook is de kans groot dat alle amateursport voor volwassenen wordt stilgelegd. Dat melden Haagse ingewijden aan deze nieuwssite.

Vanavond en morgen wordt nog koortsachtig overleg gevoerd over de nieuwe coronamaatregelen. Zo staat vanavond een overleg gepland met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Ook houdt het kabinet rekening met het advies van het Outbreak Management Team (OMT) en staat morgen nog een bijeenkomst op de agenda van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb).

Maar als de besmettingscijfers de komende uren niet fors teruglopen, is de kans groot dat de horeca in ieder geval twee weken op slot moet. Dit plan is zondag op tafel gelegd bij het Catshuisoverleg met premier Rutte, bewindspersonen en deskundigen. Wanneer de horeca precies de deuren moet sluiten, staat nog niet vast. ,,Als je naar het restaurant wil, moet je het vanavond doen’’, zegt een Haagse bron deze maandag wel.

Lees ook  Deze spray heb je al meermaals in de bouwmarkt gezien, maar nog niet aangeraakt. Bij je volgende bezoek grijp je er meteen naar.

Thuiswerken
Van een volledige lockdown zal geen sprake zijn: scholen en winkels kunnen grotendeels open blijven. Wel zal het kabinet opnieuw dringend adviseren om thuis te werken en zo min mogelijk te reizen. Contacten moeten zoveel mogelijk beperkt worden tot het eigen huishouden. Sowieso worden de toegestane groepsgroottes verder teruggebracht, als het aan het kabinet ligt.

Afgelopen weekend lag in het Catshuis nog een plan op tafel om het openbaar vervoer alleen nog toegankelijk te maken voor mensen met vitale beroepen, maar dat gaat volgens meerdere ingewijden toch niet gebeuren. ,,Als het kabinet wijst op het beperken van contacten, dan hoeft het reizen zelf niet ontraden te worden. Dat doen mensen dan toch niet meer’’, aldus een ingewijde.

Lees ook  De jongen is nog maar 4 jaar oud, maar als hij Whitney Houston’s hit zingt, krijgen we kippenvel!

Premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) geven morgenavond een persconferentie. Dan presenteren ze ook een routekaart, waarmee duidelijk moet worden hoe lang bepaalde maatregelen gelden en wanneer er kan worden op- of afgeschaald.

‘Snel optreden’
Medisch specialisten lieten maandag al weten dat zij strenge maatregelen van het kabinet verwachten. De tweede golf begint op een tsunami te lijken, waarschuwt voorzitter Peter Paul van Benthem van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). ,,De enige kans die we maken als samenleving is als we gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor dit probleem. Er is geen tijd om met vingers te gaan wijzen, we zullen snel moeten optreden’’, aldus Van Benthem.

Onderzoek: Nederland heeft waardering voor premier Rutte

Kabinet overweegt sluiting horeca en stilleggen amateursport