in

Kinderen buiten laten spelen? Absoluut niet doen!

Mag ik mijn kinderen wel of niet buiten laten spelen? Viroloog Bert Niesters van het UMCG is er duidelijk over: als je consequent wil zijn, voorlopig even niet.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. Met zijn mening gaat Niesters in tegen de opinie van zijn collega’s.

Het RIVM stelt immers dat kinderen zonder klachten als hoest, koorts of verkoudheid prima met elkaar buiten kunnen spelen.

En ook virologen van andere ziekenhuizen zien er geen probleem in buitenspelen, zolang er een volwassene bij is die er op let dat ze niet te veel aan elkaar zitten.

Het zekere voor het onzekere nemen
Niesters ziet het anders. ,,Als je kinderen niet naar school laat gaan en kindercontacten wilt uitdunnen, dan vind ik het niet logisch dat je zegt: ga maar met elkaar buitenspelen”, zegt de viroloog van het UMCG.

,,Dat is de consequentie van het beleid. Als kinderen twee meter afstand van elkaar zouden houden is het een ander verhaal, maar zo spelen ze doorgaans alleen met pingpong.”

Collega’s van Niesters kijken anders naar het contact van kinderen onderling, omdat het er vooralsnog op lijkt dat het coronavirus op hen minder vat heeft. Ze lijken maar weinig bij te dragen aan de verspreiding van COVID-19.

Niesters schaart zich achter deze aanname, maar neemt toch liever het zekere voor het onzekere. ,,Met elkaar buiten laten spelen, ik zou het persoonlijk niet doen”, zegt Niesters.

Verlengde sluiting van kroegen
Wat de gevolgen van de huidige pas op de plaats zijn voor de ontwikkeling van het aantal coronabesmettingen in Noord-Nederland, is volgens Niesters nu absoluut nog niet te zeggen. ,,Dat kan pas na twee keer 14 dagen”, zegt Niesters.

Lees ook  Zo maak je 3d sneeuwvlokken van papier. Leuk voor op het raam of in de kerstboom!

,,En we zijn pas net begonnen met echte maatregelen. Afgelopen weekend stonden de kroegen in Amsterdam en Groningen nog vol.” Hij acht het dan ook logisch dat de sluiting van scholen en horeca – in principe tot 6 april – nog wordt verlengd.

,,Nog altijd ligt de grootste druk in het Zuiden van het land, maar je ziet inmiddels de aantallen toenemen in de rest van het land”, zegt Niesters. ,,Het is zaak de golf van besmettingen die we hier in het Noorden gaan krijgen zo lang mogelijk uit te spreiden.

Maar we bereiden ons voor op grote aantallen patiënten. Het is zoals Rutte het maandagavond zei: we moeten het met 17 miljoen Nederlanders doen.”

Spelen in tijden van corona: met beleid
Met wat simpele regels en door je gezonde verstand te gebruiken moet het best kunnen, je kinderen buiten laten spelen, vinden ouders in Groningen-Zuid.

De scholen zijn verlaten, toch is er maar weinig actie in de speeltuintjes in de wijken Coendersborg en Helpman, in Groningen-Zuid.

Op het terreintje naast het Helperzwembad is er dan toch actie. Een vader speelt een potje voetbal met zijn zoon en even verderop slingert moeder Margriet van Essen met drie jongetjes (twee van haar zelf, en een van een vriendin) aan het tuimelrek.

,,Waar zijn alle kinderen? Dat vraag ik me al de hele tijd af”, zegt Van Essen. ,,Blijkbaar houden veel ouders ze toch echt de hele dag binnen.

Lees ook  Komt na een bloedhete zomer een ijskoude winter? Zo zit het

” Zelf gaat ze er heel bewust met het trio op uit. ,,Ik heb zoiets van: het kan nu nog. Als er straks nog strengere maatregelen komen, zitten we waarschijnlijk echt de hele dag met ze binnen. En eigenlijk is het met drie jongens ook gewoon noodzaak: buiten even stoom afblazen.”

Maar dat gaat in tijden van corona niet zomaar. Van Essen denkt er wel degelijk goed over na hoe het op een verstandige manier toch kan.

,,Wij gaan niet naar plekken met andere kinderen. Gisteren gingen we naar het bos. Daar was verder niemand, dus perfect.

En hier komt ook niemand bij ons in de buurt. Anders zou ik direct vertrekken. Als je je gezonde verstand gebruikt, dan zie ik niet hoe wij of anderen hierdoor extra risico’s lopen.”

Een eindje verderop speelt Lewis Visscher (10) stoeprandje met zijn moeder Lorette. Zijn zusje Liv (5) banjert met het buurmeisje door de struiken. De Visschers hebben door de coronacrisis hun buitenspeelbeleid aangepast.

,,Alleen spelen met de buurkinderen en niet meer te ver weg”, zegt moeder Lorette. ,,Het basketbalveldje om de hoek, verder mag ik niet meer”, zegt Lewis. Naar de skatebaan, een van zijn favoriete plekken, mag niet meer. ,

,En alleen met mijn ene vriend. Verder is op het basketbalveldje toch nooit iemand. Ja, gisteren waren er wat andere kinderen. Maar toen wij corona riepen, gingen ze snel weg.”

Leontine Borsato redt Anouk uit eenzaam resort Marrakesh

Coronapatiënt (35): “Twee dagen langer gewacht en toekomst zag er volledig anders uit”