in ,

Klein meisje met autisme helpt klasgenootjes met het begrijpen van haar opdracht en brengt haar juf aan het huilen

Elke ouder vindt het vreselijk om zijn of haar kind voor de eerste keer naar school te sturen. We vragen ons af of ze wel klaar zijn voor deze nieuwe ervaring en maken ons aldoor zorgen. Dat is ook het gevoel dat een moeder Miriam Gwynne had, een moeder van tweelingen.

Alleen haar situatie is nog een beetje anders. Haar dochter is een prachtige meid met blauwe ogen, maar ze heeft ook autisme. Ondanks het feit dat ze een jaar langer in het kinderdagverblijf bleef, is ze nog altijd het kleinste meisje van de klas. Miriam was dus nog meer bezorgd. Ze wist niet hoe Naomi zich zou gedragen zonder haar tweelingbroertje (die er altijd voor haar is geweest). Ze wist niet of haar klasgenootjes haar “verschillen” wel zouden aanvaarden.

Op een dag moest de lerares huilen toen ze Naomi in de klas had gadegeslagen. Ze had iets onverwacht gedaan …

autisme1

“Zoals elke moeder was ik een beetje bang toen mijn dochter voor de eerste keer naar school ging. Zelfs toen ik haar kleedjes aantrok, vroeg ik me af of ik wel de juiste keuze had gemaakt en of ze er wel zou bij horen.

Lees ook  Puppy loopt voetbalveld op en wil gewoon over zijn buikje geaaid worden.

Ik had meer redenen dan anderen om me zorgen te maken omdat ze zich nog niet zelf kan aankleden en autisme heeft. Zelfs op vijfjarige leeftijd wordt ze door vreemden al aangestaard en heeft ze het soms moeilijk om zich aan te passen. Ik vraag me af of professionals wel weten wat voor een zware last deze kinderen soms op hun schouders dragen.

autisme2

Ik maakte me zorgen en twijfelde voortdurend.

Maar iets veranderde die eerste week. Op een dag vertelde de lerares me dat mijn speciale, fragiele, stille meid de hele klas had veranderd zonder ook maar een woord te zeggen.

Bleek dat er nog twee andere kinderen in de klas erg stil waren, maar om een heel andere reden. Ze konden geen Engels. Niemand van de leraren sprak echter Russisch en ze zochten nog naar een manier om hen het beste in de klasgroep te laten inpassen.

De kinderen zaten allemaal op de grond. De klas werd gevraagd om een tekening te maken en hun naam bovenaan het papier te schrijven. Toen alle kinderen aan het tekenen waren, zat mijn Naomi daar maar gewoon. Ze keek hoe de lerares moeite had om aan de twee Russische kinderen duidelijk te maken wat de bedoeling was.

Lees ook  Ginny Wemel uit Harry Potter plaatst tegenwoordig spannende kiekjes!

autisme3

Toen de lerares even door een andere leerling afgeleid was, stond Naomi op en ging naar de twee kinderen. Stilletjes nam ze elk kind bij de hand en wees met haar vinger naar haar eigen blad waar ze haar naam had opgeschreven. Dan nam ze een stift en begon voor te doen wat de bedoeling was.

Ze wachtte geduldig tot ze begrepen wat de bedoeling was en dat zonder een woord te zeggen. Ze keek en lachte. Pas dan keerde ze naar haar stoel terug om verder te tekenen.

autisme4

De lerares had de tranen in de ogen.

De meest onwaarschijnlijke persoon in de klas had hen een belangrijke les geleerd. Het kind met een communicatiestoornis leerde iedereen hoe je moet communiceren! De belangrijkste les is hier: je hebt geen woorden nodig om anderen te helpen.

Ik maak me nog altijd zorgen. Maar waar ze ook komt, laat ze iets mooi achter. Ik ben zo trots op haar!”

autisme5

Wat vind jij van dit verhaal? Laat het ons weten in de reacties op Facebook en DEEL dit inspirerende bericht met je vrienden!

Tweeling steelt een zak marshmallows uit de voorraadkast. Maar wat ze vervolgens doen, zorgt voor een virale status

Als de zwangere ‘s nachts wakker wordt, herkent ze haar pitbull. Dan ontdekt ze het bloed