in

Komende jaarwisseling rotjes, astronauten en soortgelijk vuurwerk VERBODEN!

Om oud en nieuw veiliger te maken, worden rotjes nog dit jaar verboden. Ook worden vuurwerkverkopers verplicht hun klanten veiligheidsbrillen en stabiele afschietbuizen voor vuurpijlen mee te geven.

Dat melden ingewijden aan de Haagse redactie van het RTL Nieuws.

Gevaarlijkste dag van het jaar
Eind vorig jaar kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met een schokkend onderzoek: de jaarwisseling is het gevaarlijkste moment van het jaar. Elk jaar raken honderden mensen gewond en sinds 2000 valt er gemiddeld één dodelijk slachtoffer per jaar. Om daar een einde aan te maken wil de OVV een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk.

Lees ook  Leerling vergiftigt thee docent vanwege mobielverbod

Zo ver willen minister Ferd Grapperhaus van Justitie en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) niet gaan. Ze voeren nu een verbod op rotjes in, of zoals het in het jargon heet: werpbaar knalvuurwerk.

Verplichte bril en afschietbuizen
Een ander voorstel om de veiligheid te vergroten, is het verbeteren van de stabiliteit van vuurpijlen. Vuurwerkverkopers zouden bij de verkoop van pijlen verplicht ook stabiele afschietbuizen moeten leveren. Ook moeten ze verplicht een veiligheidsbril en aansteeklonten meeleveren bij de verkoop van vuurwerk. Het kabinet wil de productie van zwaar knalvuurwerk verbieden. Nu is alleen de verkoop verboden.

Lees ook  Russische zussen vermoordden vader na jarenlang mis bruik, zijn geen moordverdachten meer

Het plan om alleen rotjes te verbieden wordt in regeringskringen gezien als een eerste stap. Het kabinet is bang voor groot maatschappelijk verzet als in één keer de verkoop van al het vuurwerk wordt verboden. Om de weerstand te beperken, willen de bewindslieden volgens een betrokkene ‘een behapbare stap’ zetten.

Ontvoerde vrouw kon politie op toilet seinen

Jennifer Lopez laat op Instagram zien hoe het lichaam van een 48-jarige er ook uit kan zien!