in

Krakers dringen coronacentrum voor gehandicapten binnen: ‘Zelfs de knuffelberen zijn onthoofd’

Bij zorgorganisatie Middin zijn ze nog steeds woest. Een groep krakers drong vorige week een opvangcentrum voor verstandelijk gehandicapte coronapatiënten binnen. Nadat de officier van justitie had geoordeeld dat ze daar weg moesten, kregen ze één dag de tijd om hun spullen te pakken. Een dag later bleek het pand leeggeroofd. ,,Zelfs de knuffelbeertjes hebben ze onthoofd, zeker aan de hond gevoerd die ze bij zich hadden.”

Het Zuid-Hollandse Middin telt ruim 100 locaties waar verstandelijk gehandicapten wonen. Opvangcentrum ‘De Patio’ in Rotterdam-Zuid is bedoeld voor gehandicapten die het coronavirus oplopen. ,,Bewoners tegen wie je niet zomaar ineens kan zeggen: je gaat nu in quarantaine, je mag niemand meer knuffelen en moet op je kamer blijven. In De Patio kunnen die mensen wel vrij rondlopen en zorgmedewerkers veiliger werken,” vertelt voorzitter Sam Schoch van de Raad van Bestuur van Middin. ,,Tot nu toe is het gelukkig nog niet nodig gebleken om daar bewoners onder te brengen. Maar gezien de situatie in Rotterdam kan dat elk moment gebeuren natuurlijk.”

Dat het pand nog niet werd bewoond, was een groep daklozen blijkbaar ook opgevallen. Vorige week trokken zij met negen man het pand binnen. Twee dagen later kreeg Middin een e-mail van de krakers, verwijzend naar hun advocaat Emil Tamas, waarin zij aankondigden ‘het pand in gebruik te hebben genomen als woning’: ‘Wij een groep daklozen die nergens via reguliere kanalen aan een woning kunnen komen omdat wij geen bron van inkomsten hebben en nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden’, aldus de mail. ‘Wij beroepen ons hierbij op het verdrag van de mensenrechten in Europa van 1953. Hierin staat dat iedere burger in Europa het recht heeft op een dak boven zijn hoofd’.

Lees ook  Ruilen? Tom (21) begon met vliegenmepper en heeft nu een motor

De rechter moest volgens de krakers maar uitmaken of ‘het spoedeisende belang’ van Middin zwaarder weegt dan hun belang om ergens te kunnen wonen.

Drie krakers zaten er nog, ze wisten niks van diefstal, maar ze hadden wel auto’s met aanhangwa­gens bij zich
Projectleider Maarten de Kort

Verbijstering
De verbijsterde leiding van Middin nam contact op met de politie. Al snel oordeelde de officier van justitie – zo bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie – dat het hier niet om een ‘kraak’ ging maar om ‘huisvredebreuk’. Het pand was immers compleet ingericht en klaar voor gebruik. Middin kon het pand daarmee ‘terugvorderen’ en deed dat dus, met twee agenten in het kielzog van projectleider Maarten de Kort. De krakers leken aanvankelijk mee te werken en spraken af een dag later te vertrekken.

Toen De Kort één dag later terugkwam zag hij tot zijn verbijstering dat tv’s, de wasmachine, computers en zelfs cilindersloten gestolen waren. ,,Linnengoed was op de grond gesmeten, overal lag troep en zelfs de knuffelbeertjes waren vernield, onthoofd,” zegt De Kort. ,,Die hadden ze blijkbaar aan hun hond gevoerd of zo.”

Lees ook  Kaia (6) opgepakt na driftbui op school en met handboeien afgevoerd “zoals een crimineel”

Drie van de negen krakers waren nog in het pand, maar zeiden niets met de diefstal te maken te hebben. ,,Maar ze hadden wel auto’s met aanhangwagens bij zich,” zegt De Kort.

Belofte
Directeur Schoch nam witheet contact op met advocaat Tamas van de krakers. Volgens Schoch belandde hij in een bizarre filosofische discussie met de advocaat over het feit ‘dat deze mensen anders tegen bezit aankijken’. ,,Die hele belofte in hun mail dat ze ons bezit zouden respecteren is dus totale onzin gebleken. Dit is gewoon diefstal geworden. Als ze nou nog een al jaren leegstaand pand van een of andere multinational kraken, dan snap ik het nog, maar deze krakers pakken nu juist een pand wat bedoeld is voor kwetsbare mensen, ongelooflijk.”

Advocaat Tamas van de krakers zegt dat ‘hij van diefstal niks weet en het heeft gehoord van de directeur’. Verder wil hij daar niks over zeggen. Volgens Tamas hoefden de krakers niet op stel en sprong weg, maar ‘is dat in goed overleg’ besloten.

Tamas heeft toegezegd de krakers zelf te vragen of ze contact wilden opnemen met het AD. Ene ‘Henk’ (achternaam houdt hij voor zich) belt vervolgens en zegt dat het pand leeg was toen ze naar binnen gingen en dat ze niks gestolen hebben. Volgens Middin is dat gewoon een keiharde leugen. De zorginstelling doet daarom vandaag aangifte van inbraak en diefstal.

Bejaarde man komt met rolstoel klem te zitten op spoorweg en wordt gegrepen door trein: slachtoffer overleden

Getuige verdrinking strand: ‘Vrienden schreeuwden het uit van verdriet’