in

Kun je medicijnen nog gebruiken als de houdbaarheidsdatum al is verstreken?

Kan het geen kwaad of is het niet veilig? Sommige medicijnen gebruik je niet regelmatig. Het is je vast weleens gebeurd dat je tabletten hebt gekocht die vervolgens een jaar in je badkamerkastje zijn blijven liggen.

Inmiddels is de houdbaarheidsdatum verstreken. Kun je ze dan nog gebruiken, of is dat gevaarlijk?

Uit onderzoek van Radar bleek dat 54 procent van de Nederlanders weleens medicijnen gebruikt die over datum zijn.

Houdbaarheidsdatum
Het tv-programma Radar onderzocht hoeveel Nederlanders medicijnen zouden gebruiken waarvan de houdbaarheidsdatum al verstreken is.

Hieruit bleek dat 54 procent daar geen moeite mee heeft. Vooral medicijngebruikers die niet voldoende van een bepaald middel op voorraad hebben en op het laatste moment iets moeten regelen, vinden het geen probleem om medicijnen slikken die over datum zijn.

Niet verstandig
Of het kwaad kan, ligt vooral aan het medicijn dat je gebruikt. Een zalf kun je bijvoorbeeld minder lang bewaren dan een tablet.

Een medewerker van een Vlaamse apotheek legt aan HLN uit dat het nooit verstandig is om medicijnen na de houdbaarheidsdatum te gebruiken.

Tegelijkertijd geeft hij aan dat je er ook weer niet meteen ziek van kunt worden.

”Medicijnen worden nooit zomaar giftig, al kan hun werkzaamheid wel afnemen. Dat komt doordat het actieve ingrediënt in medicatie geleidelijk aan afbreekt.”

Lees ook  Vader stopt een recorder in de tas van zijn zoon. Na school speelt hij het af en hoort het ONDENKBARE.

Gevaarlijk
Een verouderd medicijn innemen kan in sommige gevallen dus wel, maar er bestaat een kans dat het zijn werk niet meer goed doet.

En sommige medicijnen mag je nooit na de houdbaarheidsdatum gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor antibiotica, insuline, anticonceptiva en oogdruppels.

Ook middelen tegen astma, een hoge bloeddruk, schildklierproblemen en hart- en vaatziekten kun je beter laten liggen nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is.

Zelfs als ze niet schadelijk zijn voor je gezondheid, kan de verminderde wering van de medicatie soms levensgevaarlijke situaties opleveren.

Tips
Apothekers raden af om medicijnen met een verstreken houdbaarheidsdatum te gebruiken. Ze adviseren om bij twijfel contact op te nemen met je dokter of de apotheek. Mocht je het risico wel willen nemen, dan kun je letten op de volgende zaken:

Oogdruppels: na opening 1 maand houdbaar. Kijk ook in de bijsluiter hoe je ze het best kunt bewaren. Vaak moeten oogdruppels in de koelkast

Neus- en oordruppels: 3 tot 6 maanden te gebruiken, houd je aan de aangegeven houdbaarheidsdatum.

Zetpillen: maximaal 1 jaar houdbaar. Raadpleeg ook in dit geval de bijsluiter om te zien hoe je ze het beste kunt bewaren.

Lees ook  Dit raadseltje liet het internet ontploffen… kan jij dit oplossen?

Dranken en vloeibare medicijnen: in principe zijn deze na het openen 6 maanden goed. Gebruik ze niet meer wanneer ze van kleur veranderen, troebel worden of er vlokken in zijn ontstaan.

Poeders, tabletten en dragees: vaak zijn deze medicijnen 2 jaar houdbaar, maar de werking kan in die tijd wel afnemen.

Gebruik ze niet meer wanneer de kleur verandert of wanneer ze zijn beschadigd, afgebrokkeld of aan elkaar geplakt zitten.

Zalf: vaak 1 jaar houdbaar. De vetten en oliën in de zalf kunnen wel bederven, dus let daar goed op.

Crème: in een tube zijn crèmes na openen 1 jaar houdbaar, bij een pot is dat 3 maanden. Dit komt doordat er in een pot sneller bacteriën terechtkomen.

Oude medicijnen
Wil je je oude medicijnen wegdoen? Goed idee, maar gooi ze niet zomaar in de prullenbak. Oude medicijnen vallen onder klein chemisch afval en moeten ook als zodanig ingeleverd en verwerkt worden.

Wanneer je ze bij het normale afval gooit of door de wc spoelt, kunnen de medicijnen in de natuur terechtkomen. En dat is schadelijk voor het milieu! Lever ze daarom in bij de apotheek.

Moeder waarschuwt voor video’s met zelfmoordinstructies op YouTube Kids-app

Frans en Mariska Bauer delen verdrietig nieuws