in

Last van brandend maagzuur? Dan moet je deze voedingsmiddelen vermijden!

Brandend maagzuur? Let eens op je voedingspatroon!

Brandend maagzuur is in de meeste gevallen onschuldig maar kan je leven flink in de war schoppen; je voelt je ongemakkelijk, het doet zeer en je ligt het liefste plat op de bank. Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft wekelijks last van brandend maagzuur, tijd dus om eens goed naar je voedingspatroon te kijken.

Zuurbranden kunnen grotendeels voorkomen worden door op de voeding te letten.

Brandend maagzuur
Brandend maagzuur wordt ook wel zuurbranden genoemd en is het terugstromen van de zure maaginhoud in de onbeschermde slokdarm. Mensen die last hebben van brandend maagzuur hebben een sluit spiertje dat vaker openstaat, waardoor het maagzuur vaker dan gemiddeld omhoog kan stromen.

Veel mensen hebben na het eten van gekruid, pittig of te veel eten weleens last van een zure oprispingen, maar wanneer dit iedere dag voorkomt en het gepaard gaat met maagpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel, boeren of oprispingen en pijn op de borst, dan is het belangrijk om actie te ondernemen.

Lees ook  Zes hilarische kapsels van vroeger, wie had ook zo’n kapsel?

Voeding
Heb je geregeld last van brandend maagzuur en de bijbehorende klachten, dan kan het raadzaam zijn om het voedingspatroon eens goed onder de loep te nomen. De volgende voedingsmiddelen en drankjes kunnen een negatieve invloed op brandend maagzuur hebben:

  • Koffie, thee en andere cafeïnehoudende dranken; deze dranken bevatten cafeïne of theïne, beide stoffen die de sluitspier van de slokdarm verslappen waardoor brandend maagzuur vaker naar boven kan komen.
  • Koolzuurhoudende dranken; dranken met koolzuur erin veroorzaken vaak een opgeblazen buik en hebben invloed op de sluitspier.
  • Alcohol; ook alcoholhoudende dranken hebben een verslappend effect op de sluitspier van de slokdarm waardoor brandend maagzuur vaker omhoog kan komen.
  • Melk: melk en melkproducten bevatten bepaalde vetten, eiwitten en calcium die de productie van maagzuur verergeren. Dit geldt ook voor melkchocolade.
  • Vet en gefrituurd eten; het eten van grote en zware maaltijden die veel vet bevatten kunnen zorgen voor de productie van maagzuur. Doordat een vette maaltijd langer in de maag blijft zitten kan het maagzuur eerder in de slokdarm stromen.
  • Citrusvruchten; ook citrusvruchten kunnen bij inname voor een onaangenaam gevoel in de buik zorgen.
  • Pepermunt; munt bevordert de verslapping van de sluitspier.
  • Kruiden; bepaalde scherp gekruide gerechten kunnen ervoor zorgen dat er een onaangenaam gevoel ontstaat doordat de kruiden het slijmvlies van de slokdarm irriteren.
Lees ook  Oma’s katten blijven maar op haar buik drukken. Als ze aankomt in het Ziekenhuis is het even slikken..

Opa gaat paar dagen in de week naar afdeling voor prematuurtjes – wat hij daar doet zal je hart doen smelten

Model wordt bedreigd omdat ze haar benen weigert te scheren: “ik krijg bedreigingen dat ik ver-kracht moet worden”