in

Maak je borst maar nat: er gaan nog meer hittegolven komen

De ramen kunnen wijd opengezet worden zodat het thuis kan afkoelen: de tropische dagen zijn voorbij. En het ziet er niet naar uit dat er dit jaar een tweede hittegolf komt. Toch kunnen we er maar beter aan wennen, zegt weerman Martijn Dorrestein: “Waar vroeger bijna 30 jaar tussen twee hittegolven zat, hebben we er nu vijf in drie jaar.

Volgens Dorrestein is er dit jaar niet veel kans op een nieuwe hittegolf. Voor de rest van augustus in Buienradar hebben ze een redelijk idee van de richting die het weer op zal gaan, en niets wijst erop dat het weer zo warm zal zijn. “Dus het zou moeten gebeuren in september, dat lijkt me erg sterk. Het kan nog een dag of twee erg warm worden, maar dat is waarschijnlijk alles”.

Vijf hittegolven in drie jaar
Maar, waarschuwt Dorrestein, we zullen moeten wennen aan het feit dat het soms erg warm is in Nederland. “In de bijna 120 jaar dat we het weer volgen, zijn er 29 hittegolven geregistreerd. Dertien van hen waren na 2000, en in 2018 en 2019 hadden we er zelfs twee, wat uniek is. Vroeger waren er soms 20 tot 30 jaar tussen twee hittegolven. Nu zijn het er vijf in drie jaar.

Lees ook  Zwerfkat 'smeekt' om naar binnen te komen, maar dan ontdekt de man dat ze niet alleen is

Dorrestein verwacht ook dat we meer extremen in overweging moeten nemen. “Vorig jaar was het meer dan 40 graden, dit jaar braken we het record voor het aantal tropische dagen op rij – het was acht.

Deze hittegolf zelf duurt niet extreem lang, het record van 1975 is achttien dagen, en nu hebben we er waarschijnlijk veertien, maar omdat er zoveel warme dagen achter elkaar zijn geweest, lijden de mensen nog meer”.

Het klimaat verandert
Zijn collega William Huizinga voegt hieraan toe: “Het klimaat is aan het veranderen. Het is natuurlijk een feit dat de aarde opwarmt. Voor Nederland betekent dit dat we minder echt koude winters hebben, minder vaak kunnen schaatsen dan bijvoorbeeld 100 jaar geleden en ook dat de relatief koele en natte zomers die we kenden veranderen in warme, droge zomers”.

Lees ook  Bert (66) ziet vader en zoontje in het donker doodziek konijn dumpen: ‘Schofterig’

“Een deel hiervan is natuurlijk te wijten aan menselijke activiteiten. We stoten veel meer broeikasgassen uit dan 100 jaar geleden, en er zijn veel meer mensen. En er zijn andere factoren waar we niets aan kunnen doen, zoals de Golfstromen, de sfeer is vreselijk complex.

Wilt u dat uw huis minder warm wordt tijdens de volgende hittegolf? Harm Valk van Nieman Advising Engineers geeft tips over wat je wel en niet moet doen: “Gedraag je als een Griekse oma” en: “Het is beter om te investeren in zonnepanelen dan in airconditioning”.

Deze pikante foto van schaatster Jutta Leerdam gaat het hele internet over

Raymond (21) in gezicht geschopt en geslagen bij Drentse zwemplas: ‘Hij kan amper praten’