in

Maëlle (17) overlijdt aan toxische shock van tampon

Maëlle Nactergal, een meisje (17) uit Somzée (provincie Namen), is donderdag om het leven gekomen door toxischeshocksyndroom (TSS), een infectie die in uiterst zeldzame gevallen kan leiden tot overlijden door orgaanuitval.

“Onze Maëlle, zeventien jaar, een sportieve dame die vol in het leven stond en nog vol plannen zat, heeft ons in minder dan 48 uur verlaten door de toxische shock van haar tampons.”, aldus haar diepbedroefde moeder Laurence op Facebook.

De moeder reageerde later ook aan RTL Info. “Maëlle was maandagavond rond 20.30 uur thuis terug van het sporten. Ze kreeg tussen 22 en 23 uur koorts.

Ze moest braken en had last van diarree. Volgens de opgeroepen dokter van wacht had ze buikgriep. ’s Anderendaags daalde de koorts niet.

In de nacht van dinsdag op woensdag probeerde ze op te staan, maar dat lukte niet door de duizeligheid. Haar bloeddruk was gedaald waarna we een ambulance hebben gebeld”.

Lees ook  Gastouder gaf baby maanden lang borstvoeding zonder dat moeder het wist

Maëlle kampte met uitdrogingsverschijnselen en kreeg in het ziekenhuis Notre Dame in Charleroi opnieuw de diagnose buikgriep.

“Na vijf uur behandeling is Maëlle naar de intensieve zorgen overgebracht. De artsen stelden daar vast dat het geen griep, maar een toxische shock door de tampon betrof.

Ze kreeg goede verzorging, maar helaas kwam de hulp te laat. Een dag later is Maëlle overleden”, aldus mama Laurence.

Ze verwijt alle behandelende artsen en verpleegkundigen de aanvankelijk verkeerde diagnose niet. “Ze hadden misschien eerder de vraag moeten stellen of Maëlle een tampon droeg.

Voor de rest is ze goed behandeld.” Laurence roept alle meisjes en vrouwen op om zich te informeren over de gevaren van de infectie.

Lees ook  André Hazes verrast fans met een nieuwe look

Eén van de oorzaken van TSS is het te lang inhouden van sterk absorberende tampons. Een risico waarvan Maëlle zich bewust was, zegt Laurence.

De tampon vormt hierdoor een broedplaats voor de bacterie staphylococcus aureus. Symptomen zijn zeer hoge koorts, griepverschijnselen, lage bloeddruk en braken.

Ze treden tijdens of na de menstruatie op. Als de ziekte tijdig wordt herkend, kan ze vrij gemakkelijk met antibiotica worden behandeld.

Mensen met TSS (de ziekte komt ook bij kinderen en mannen voor) worden op de afdeling intensieve zorgen verzorgd waar hun orgaanfuncties goed in de gaten worden gehouden. TSS komt het vaakst voor bij jonge menstruerende vrouwen die jonger zijn dan dertig.

De leerlinge van het Saint-Augustincollege in het Henegouwse Gerpinnes wordt woensdag in woonplaats Somzée begraven.

Lichaam vermiste Max Meijer gevonden in Antwerpen

Mannelijke oppas (30) krijgt zes jaar cel voor doodschudden baby