in

Man die Amsterdamse Rinia (68) ver krachtte en voor dood achterliet krijgt zes jaar celstraf en tbs

De rechtbank in Amsterdam heeft de 21-jarige Huruy O. uit Eritrea veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs.

Deze straf krijgt hij voor het verkrachten en doden van de 68-jarige Rinia op 21 april 2019. In het vonnis sprak de rechtbank woensdag van een “brute ver krachting, die voor het slachtoffer een afgrijselijke ervaring moet zijn geweest”.

Na zijn gevangenisstraf zal O. aansluitend gedwongen opgenomen worden in een tbs-kliniek.

Volgens de rechtbank staat vast dat O. de wandelende vrouw in het donker op straat aanviel, de kleren van haar lichaam rukte, haar tegen de grond smeet en ver krachtte.

Daarna sloeg en schopte hij haar tegen het hoofd. Ook stampte hij haar hard op het gezicht. Het slachtoffer liep zwaar hersenletsel op en raakte in coma.

Zij overleed in de zomer aan de verwondingen die ze opliep tijdens de mishandeling en ver krachting.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden zeven jaar celstraf en tbs geëist tegen O., die sterk verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard.

Gewelddadige ver krachting
Het slachtoffer maakte op 21 april vorig jaar rond 21.00 uur een wandeling door de buurt toen de 21-jarige man haar pad kruiste.

Lees ook  24 Mensen met eindeloze schoonheid waar wij sprakeloos van werden..

Hoe het eerste contact tot stand is gekomen en wat daarbij is gezegd, is onduidelijk gebleven. Wel is duidelijk dat de man, die zeker 6 liter bier had gedronken, op enig moment buiten zinnen raakte. Hij wierp de vrouw op de grond en ver krachtte haar.

Rond 21.30 uur kreeg de politie meldingen van bewoners van de flat Geervliet, die buiten geschreeuw hoorden.

Getuigen zagen de man onder het balkon van de flat. Hij schreeuwde en trapte tegen het hoofd van de vrouw, die toen al roerloos op de grond lag. De man werd kort hierna aangehouden, terwijl hij in gevecht was met een buurtbewoner.

De 68-jarige vrouw werd in comateuze toestand naar het ziekenhuis gebracht. Uit die coma werd zij niet meer wakker: ze overleed op 10 juni 2019 in een hospice.

Schokkend incident
De rechtbank rekent de geboren Eritreeër de mishandeling, verkrachting en uiteindelijk dood van de vrouw zwaar aan.

Dader Huruy O. heeft met zijn daden niet alleen de vrouw mis handeld en ver kracht maar door zijn actie heeft hij ook aan de nabestaanden onbeschrijfelijk en onherstelbaar leed toegebracht”, laat de rechtbank in Amsterdam weten. Ook de buurtbewoners en de stad Amsterdam zijn door het fatale incident geschokt.

Lees ook  Lekker gezond doen met de kerst! De leukste fruit creaties met een kerst sfeertje!

Psychose
Nadat O. werd aangehouden is hij opgenomen in een observatiekliniek en uitgebreid onderzocht. Op basis daarvan hebben deskundigen vastgesteld dat hij op het moment van zijn aanval in een psychose verkeerde en dat de kans groot is dat hij, zonder behandeling, in de toekomst opnieuw gewelddadig zal worden.

De Eritreeër kwam in 2014 naar Nederland. Vanaf 2016 kwam hij steeds vaker in de problemen door het gebruik van drugs en drank.

Hij vertoonde agressief gedrag, hoorde stemmen, zag geesten en maakte soms een verwarde indruk.

De deskundigen hebben tbs met dwangverpleging en een hoog beveiligingsniveau geadviseerd. Volgens hen heeft G. langdurige en intensieve behandeling nodig.

De rechtbank neemt de observatie en diagnose van deskundigen mee in het advies om de man als sterk verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren.

Dat betekent dat de gevangenisstraf lager uitvalt dan wanneer hij geen psychose had gehad. In plaats daarvan moet de man na zijn celstraf tbs met dwangverpleging ondergaan.

Een gemene vriendin is eigenlijk je beste vriendin

Knappe Engelse dame leert haar eerste woordjes Nederlands