in

Man die vrouw doodde viel al jaren vrouwen lastig: ‘Hij accepteerde geen nee’

De man die dinsdag de voormalig burgemeester van de Vlaamse stad Aalst met een hamer om het leven bracht, had een beginnende depressie. De 47-jarige Jurgen D. slikte sinds kort het middel Wellburtrin, een volgens psychiaters ‘vaak voorgeschreven en veilig’ antidepressivum. ,,Geen expert zal oordelen dat dit soort feiten onder invloed van Wellbutrin kunnen worden gepleegd”, klinkt het.

,,Als je toestand niet beter wordt zet ik een streep door onze relatie. Ik wil ook niet als koppel naar buiten treden, zolang je niet aan de beterende hand bent.” Dat zou Ilse Uyttersprot, wethouder en voormalig burgemeester van Aalst, tijdens een ruzie met haar nieuwe vriend Jurgen D. hebben gezegd. De ruzie werd bijgelegd, maar bij het horen van Uyttersprots wekker sloegen de stoppen dinsdag door.

,,Hij had kortsluiting in zijn hoofd”, stelt zijn advocate Krist’l De Paepe. ,,Hij stond op, haalde een hamer in de berging ernaast en kwam terug naar de slaapkamer. Daar sloeg hij haar in bed dood met die hamer.” Meteen daarna trok D. zijn kleren aan en is hij naar de politie gegaan om zich aan te geven met de woorden ‘ik heb mijn vriendin iets aangedaan’. ,,Hij had een beginnende depressie”, aldus De Paepe. ,,Op aangeven van Ilse zijn ze vorige week nog samen naar de psychiater gegaan.”

Niet waarschijnlijk
D. slikte sinds kort een anti-depressiemiddel. ,,Dit is een doordeweeks middel dat vaak wordt voorgeschreven als eerstelijnshulp bij depressies, zonder grove bijwerkingen”, zegt een psychiater met ervaring in de gerechtspsychiatrie. Ook Dirk De Wachter van het Universitair Psychiatrisch Centrum in Leuven noemt het middel een ‘modern en veilig antidepressivum dat door psychiaters en huisartsen zeer vaak wordt voorgeschreven bij angst of depressie’.

Dat iemand onder invloed van Wellbutrin een moord zou plegen, is volgens De Wachter niet waarschijnlijk. ,,Er zijn in het verleden wel casussen beschreven van mensen die onder invloed van antidepressiva gewelddadig werden, maar dat is zéér uitzonderlijk. En bijna altijd in combinatie met andere middelen als alcohol of drugs.” Volgens de bijsluiter zijn ‘zeer zelden voorkomende bijwerkingen een gevoel van vijandigheid of agressiviteit’, maar volgens diezelfde bijsluiter treedt dat bij maximaal 1 op de 10.000 mensen op.

Charmant
Volgens bronnen rond de verdachte viel D. de afgelopen jaren meerdere vrouwen lastig. Eén van hen, Agnella, was in de zomer van 2015 in de weer in haar hondentrimsalon bij Aalst. ,,Ik kende die auto niet. Een vertegenwoordiger, dacht ik.” Dat klopte. D. zat niet alleen in het vastgoed maar had ook een reclamebureau. ,,Hij kwam advertentieruimte verkopen voor een lokaal blad. Ik zei meteen dat ik met mijn eenmanszaak geen interesse had. Dat schrok hem niet af, hij plofte op een stoel en begon over koetjes en kalfjes.” Ze zegt dat de veertiger charmant overkwam. ,,Hij had een vlotte babbel en was goed gekleed. Een typische zakenman. Het was ook gene misse, zoals we hier zeggen. Een mooie man.”

Lees ook  14-jarige ernstig gewond bij steekpartij tijdens ruzie met 13-jarige in Rotterdam

Maar toch schrok hij haar bij die eerste ontmoeting meteen af. ,,Hij stelde me onmiddellijk erg persoonlijke vragen. Of ik getrouwd was? Of er een man in mijn leven was?” Ze zat net in een relatiedip, maar had wel een partner met wie ze in die periode een time-out had. ,,Ik maakte meneer de vertegenwoordiger meteen duidelijk dat ik niet op zoek was naar een vent.” Enkele dagen later stond er een bericht van een onbekend nummer op haar mobiel. ,,Hij dus”, zegt ze. D. stuurde aan op een date. ,,Hij wilde me graag beter leren kennen, stond er. Lief en op zich niet veel mis mee, maar ik zei beleefd dat ik totaal geen behoefte had aan een nieuwe man.”

Ik las het ook op zijn gezicht: die man aanvaardde geen nee
Agnella

Dagenlang perversiteiten
Volgens haar bleef hij aandringen. ,,Hij vond dat we toch ‘ns vriendschappelijk konden afspreken.” Agnella zei dat ze ook daar geen zin in had. Enkele dagen later stopte de zwarte Mercedes weer voor haar trimsalon. ,,Hij had de boodschap duidelijk niet begrepen. Hij kwam binnen, stapte op me af alsof we de beste vrienden waren en probeerde me te zoenen. Ik heb gezegd dat ik van zulk gedrag niet gediend was, maar nog viel het kwartje niet. ‘Jij kunt nu toch niet alleen blijven voor de rest van je leven’, zei hij. Ik las het ook op zijn gezicht: die man aanvaardde geen nee.”

Toen de hondentrimster duidelijk bleef maken dat ze een relatie absoluut niét zag zitten was het gedaan met zijn lieve woorden. ,,Weg, lief schaapje. Daar was de wolf.” Ze zwijgt lang. ,,Van toen af stuurde hij me het ene na het andere vunzige bericht. De inhoud krijg ik nog altijd niet over mijn lippen. Alle berichten waren p*rnografisch getint. Gortige en grove dingen die hij met mij wilde doen. Ik kan en wil ze niet herhalen. Behalve de braafste: ‘Ik zal je komen pakken, gij hoer. Ge zult ermee gediend zijn.’ Dat zeg je toch niet tegen een vrouw?”

Lees ook  Mannen hebben doorgaans een ijzersterk geheugen – deze echtgenoot is daar het levende bewijs van.

Agnella wilde de politie niet inschakelen, omdat ze bang was dat dat als een rode lap op een stier zou werken. Om diezelfde reden durfde ze hem op haar mobiele telefoon ook niet te blokkeren. ,,Soms stuurde hij weken niets, en dan begon hij out of the blue weer met zijn perversiteiten. Ik negeerde alles, maar hij bleef sturen. Ik was het zo beu dat ik hem op een gegeven ogenblik toch heb geblokkeerd.” Daarna ging D. verder op Facebook: ,,Toen heb ik hem laten weten dat ik de politie zou inlichten als hij niet onmiddellijk stopte met zijn smeerlapperij. Ik heb hem daarna nooit meer gehoord of gezien.”

Gered door tienerzoon
Agnella is niet de enige op wie Jurgen D. jaagde. Eind vorig jaar versierde hij een afspraak bij een langharige blonde verpleegster uit Aalst die hij via Facebook had leren kennen. Bij het bezoek in december drong hij zich vrijwel onmiddellijk op. Ze vroeg hem verschillende keren weg te gaan, maar hij weigerde. Hij stond erop om bij haar te overnachten. Hij zou zich in haar bijzijn ook hebben betast. Uiteindelijk kreeg de vrouw hem pas naar buitengewerkt toen haar zoon ’s ochtends arriveerde na een avondje stappen.

Eenzelfde verhaal bij nog een blondine uit Aalst. Begin dit jaar stuurde hij haar uit het niets een bericht. ,,Hij schreef dat ik zijn ideale vrouw was, omdat ik blond ben en blauwe ogen heb”, zegt ze. Volgens haar hield ze de boot af -‘omdat hij zo slijmerig en opdringerig was’. ,,Hij bleef aandringen, maar toen ik zei dat ik écht geen interesse had veranderde de toon van zijn berichten: hij werd giftig.”

Op dinsdag 31 maart kreeg ze een laatste bericht van hem. ,,Hij stuurde me dat hij nu wel in goed gezelschap was. Ze kreeg ook een foto. Aan de borden en de achtergrond te zien, zat hij in een restaurant met een vrouw. Haar gezicht stond niet op de foto, maar met alles wat we nu weten vermoed ik dat dat Ilse Uyttersprot zal zijn geweest.”

Sinds de dood van de ex-burgemeester komen de tongen los en blijkt dat D. nog veel meer dan deze drie vrouwen ongepast benaderd heeft. Zelfs toen hij al samen was met Uyttersprot zou hij nog vrouwen hebben lastiggevallen. Zijn telefoon zal worden uitgelezen om te onderzoeken hoeveel slachtoffers hij uiteindelijk heeft gemaakt.

Netflix-ster Daisy Coleman (23) onverwacht overleden: “Ze is nooit hersteld van wat haar werd aangedaan”

’Corona-kids mogelijk uit huis geplaatst door Jeugdzorg’