in

Man over wurgmoord: ’Anna Marie had het op geen enkele manier verdiend’

„Anna Marie had het op geen enkele manier verdiend.” Freek den T. betuigde vrijdagmiddag in de rechtszaal snikkend spijt over het wurgen van zijn echtgenote op 11 september 2019 in hun echtelijke woning te Ermelo.

Even voorafgaand aan zijn gruweldaad was hem ter oren gekomen dat zij een buitenechtelijke relatie had en wilde scheiden.

Niet dat dát gegeven de reden voor het ombrengen is, zo verklaarde hij later tegenover de recherche. „Ze schreeuwde ongeveer 20 centimeter voor mijn gezicht.”

Het duwde hem over de spreekwoordelijke rand, al beweert hijzelf geen herinneringen te hebben aan het fatale moment zelf.

Opmerkelijk, zou de rechtbank gedurende de zitting nog opmerken. „Van de rest weet u zich klaarblijkelijk nog wel alles precies te herinneren: handelingen, gedachten, omstandigheden.”

Lees ook  Friese Arnee (21) vermist: ’Wij zijn radeloos’

Meerdere keren hulpdiensten bellen
Diezelfde avond heeft het slachtoffer meermaals hulplijnen gebeld, omdat ze zich niet veilig voelde. Bij de overleden Ermelose werden diverse breuken in de halsstreek aangetroffen, alsmede een aantal blauwe plekken.

Wurging, mogelijk tezamen met het dichtdrukken van neus en/of mond, is volgens het NFI de doodsoorzaak.

Ondanks het getoonde berouw, en het ’dubbele verlies’ dat dreigt voor de directe nabestaanden, eist het Openbaar Ministerie 11 jaar celstraf wegens doodslag tegen de bekennende Ermeloër.

Eerder was hem nog moord ten laste gelegd, maar voorbedachte rade kan volgens de zaaksofficier niet bewezen.

De drie volwassen zoons van Anna Marie Kamphuis en Freek den T. luisterden aandachtig op de publieke tribune mee.

Lees ook  Van wattenstaaf tot ademtest: alle coronatests op een rij

Eén van hen nam nog het woord, als nabestaande – én vreemd genoeg: tegelijkertijd zoon van de dader – zijnde. Zij vergeven hem het doden van hun moeder, zo bleek.

’Mond snoeren’
Vanuit haar tweelingbroer kwamen beschuldigingen over de vermeend duistere zijde van Den T. Hij haalde een herinnering naar boven, nog uit de tijd dat het echtpaar ongetrouwd was.

„Een man die ten koste van alles gelijk moet krijgen. Hij moest en zou haar de mond snoeren.” Den T. betoogde dat juist Anna Marie „twee gezichten” had en die met enige regelmaat toonde.

De rechtbank van Zutphen doet op 14 februari aanstaande uitspraak.

Nederlandse in Australië doodgestoken tijdens videobellen

Van Barneveld gooit dartstrofeeën in de verkoop: ‘Heb er niets meer mee’