in

Man schoot buurtgenoot in hoofd na ruzie over kinderen

Een ruzie over kinderen heeft bijna een dodelijke afloop gehad. Ben S. (55) uit het Sittardse Stadbroek schoot een buurtgenoot een kogel door zijn hoofd.

Wonder boven wonder overleefde het slachtoffer de schietpartij. Volgens forensisch artsen was het verschil tussen leven en dood slechts enkele millimeters.

Huilende dochter
Ben mocht woensdagmorgen zijn verhaal doen voor de rechter, ruim een jaar na de schietpartij op 14 april 2019 in de straat Aan het Broek.

Volgens de vijftiger ging zijn dochter die dag buitenspelen met een ander meisje. Toen een jongen zich in dat speelpartijtje mengde, sloeg de sfeer om. “Vanuit mijn woonkamer zag ik mijn dochtertje nee knikken. Ze huilde.”

Grootste junks
Volgens Ben was het jongetje een zigeuner en daar heeft hij geen hoge pet van op. “Ik zei tegen hem:

‘Ik wil niet meer hebben dat je met mijn dochter speelt. Jouw familie, dat zijn de grootste junks.’ Een zigeuner wordt geboren met een leugen”, licht Ben toe.

  Onderzoek toont aan dat mannen met baarden meer ziektes dragen dan honden

Het jongetje is na die uitbrander naar huis gegaan en heeft daar gezegd dat Ben hem stevig vastpakte.

Door het hoofd
Dat zorgde weer voor woede bij familie en vrienden van het jongetje. Zijn stiefvader liep de oprit van Ben op, die een revolver in handen had.

Toen stiefvader hem met stevige pas naderde, gaf Ben hem een schop en schoot hij hem door zijn hoofd. “De revolver ging af door mijn slaande beweging”, zegt Ben daar zelf over.

Syndroom van Ganser
Justitie gaat daar niet in mee, met name vanwege camerabeelden waarop te zien is dat Ben ook na het schot zijn wapen op de stiefvader blijft richten.

De officier eiste woensdag acht jaar cel voor poging tot doodslag. In die strafeis is rekening gehouden met het syndroom van Ganser waar Ben aan lijdt.

Door deze zeldzame psychische aandoening kan iemand zijn eigen handelen niet goed evalueren. Iemand met Ganser is ook impulsiever dan de gemiddelde persoon.

  Een weduwe bekijkt haar trouwfoto’s. Plotseling valt haar een verschrikkelijk detail op!

Kind mis handeld
Advocate Sjanneke de Crom wijst de rechter op de dochter van Ben. Zij wordt al geruime tijd gepest en zelfs mis handeld door andere kinderen uit de buurt.

“Daar had cliënt het heel moeilijk mee. Vanwege zijn beperkingen heeft hij het gevoel dat hij fysiek en verbaal niet kan opkomen voor zijn kind.”

Ook zijn verklaringen uit het kamp van het slachtoffer op belangrijke punten duidelijk gelogen, vindt De Crom. Ze vindt vier jaar cel, waarvan een deel voorwaardelijk, beter passen.

Sigaretje roken
Het slachtoffer overleefde het schot dus en kon gek genoeg op eigen kracht wegkomen, terwijl hij een sigaret rookte.

Dat blijkt uit camerabeelden die woensdagmorgen in de rechtbank zijn getoond. Hij heeft volgens zijn advocaat Phil Boonen oogletsel overgehouden aan het incident.

“Er zitten nog minuscule kruitdeeltjes in het oog, iets dat constant irritatie oplevert.” Op 3 juni doet de rechter uitspraak.

Famke Louise deelt eerste foto met nieuwe vriend

Het tragische levensverhaal achter de glitter en glamour: Britney Spears, 20 jaar na ‘Oops, I Did it Again’