in

Mia (28) had tien jaar lang acne: ‘Het voelde alsof mensen met mijn kin praatten’.

Puistjes zijn misschien geen wereldramp, maar flink onzeker kun je er wel van worden.

“Ik kreeg last van puistjes op mijn kin en rondom mijn mond toen ik in de derde klas van de middelbare school zat”, vertelt Mia (28). “Ik was toen vijftien jaar. Een leeftijd waar je überhaupt niet op je zelfverzekerdst bent.”

BELEMMERD
De puistjes – waar Mia tien jaar lang last van bleef houden – hielpen daar bepaald niet bij. “Ik voelde me súper onzeker en had constant het gevoel dat mensen met mijn kin aan het praten waren in plaats van met mij. Dat beeldde ik me waarschijnlijk in, maar het geeft wel aan hoe erg ik me ervan bewust was.”

Grote of belangrijke activiteiten ervoor laten, heeft Mia nooit gedaan, maar op dagen dat de acne op z’n ergst was, hield ze wel rekening met bepaalde dingen. “Zo ging in die periodes bewust geen gesprekken met vreemden aan. Daarvoor schaamde ik me toch te erg.”

Ook was ze in haar puistjes-‘hoogtijdagen’ altijd weer blij als de schooldag of (later) college voorbij was. “Als ik een weekje geen acne had, dan was dat dan ook een feest. Ik zat op die dagen lekkerder in mijn vel en had een veel beter humeur.”

Lees ook  Zien! Fajah topless op Valentijnsdag

OPLOSSINGEN
Helaas kwamen die weken niet veel voor. Tien jaar lang probeerde Mia van alles om haar puistjes tegen te gaan. “Heb je even? Ik probeerde een citroen detox, biergistpillen, visolie-supplementen, allerlei speciale crèmes, zijden kussenslopen en agressieve gelletjes van de apotheek.

Uiteindelijk nam ze ook haar voeding onder de loep. “Ik dronk geen zuivel meer en ontweek ook varkensvlees. Dat hielp. Na meerdere afspraken met de dermatoloog en verschillende behandelingen bij schoonheidsspecialisten, was ik na tien jaar eindelijk van mijn puistjes af. Heerlijk. Ik zat meteen honderd procent lekkerder in mijn vel.”

TIPS TEGEN PUISTJES
Als Mia nu terugkijkt op die periode, zou ze er graag wat meer lak aan hebben gehad. “Als iemand een pukkel heeft, kijk ik er zelf ook niet naar – of valt het me überhaupt niet eens op. Bovendien zie ik die persoon dan niet ineens als iemand anders. Ik heb er geen oordeel over. Je bént niet die pukkel. Dat had ik graag eerder willen weten. Of eigenlijk wist ik het wel, maar geloofde ik het gewoon niet echt.”

Lees ook  Kankerpatiënt wint de lotto en ontdekt dan dat haar behandeling aanslaat.

Voor iedereen die nu kampt met puistjes, tot slot nog drie tips.

1. VOEDING
Bekijk je eetpatroon. Voor Mia werkte het laten staan van zuivel- en varkensproducten. Dat geldt misschien niet voor iedereen, maar je zou wel eens kunnen kijken wat voor jou goed uitpakt.

2. HUIDSPECIALIST
Weet je niet precies waar je moet beginnen qua voeding? Zoek dan een goede huidspecialist. Zo iemand heeft er verstand van en helpt je graag.

3. PRODUCTEN
Gebruik de juiste producten. Daar kan je huidspecialist eventueel mee helpen, maar je zou ook eens kunnen beginnen met de Anti-Puistjes Cleanser en Scrub met houtskool en salicylzuur van Bioré.

De Anti-Puistjes Cleanser is ideaal voor dagelijks gebruik. De Scrub met houtskool en salicylzuur kun je twee keer per week gebruiken. De producten zorgen voor een diepe reiniging, het zuiveren van de poriën en het opnemen van vuil, om het ontstaan van puistjes te voorkomen. En dat al in slechts twee dagen. Perfect voor de normale tot vette huid. Meer over deze producten vind je hier.

Agent redt baby uit snikhete auto: “Hij zweette enorm en had overgegeven” (video)

Patricia’s zoon (14) raakte plotseling verlamd: ‘Hij zat gevangen in zijn eigen lichaam’.