in

Mijn 10 gekleurde foto’s laten de ware gruwel van de tweede wereldoorlog zien

“Nooit zal ik de kleine gezichten van de kinderen vergeten, wiens lichamen veranderden in kransen van rook onder een stille blauwe lucht” – Elie Wiesel, overlevende van de Holocaust.

Deze week hield de wereld Holocaust Memorial Day, 75 jaar geleden sinds de bevrijding van Auschwitz door de Sovjets.

En ter gelegenheid van dit jubileum heb ik een selectie foto’s gemaakt die in de eerste paar maanden van 1945 zijn genomen, terwijl de rest van de wereld zich volledig bewust werd van de gruwelen van de nazi-holocaust.

Dit was het meest aangrijpende project waaraan ik ooit heb gewerkt. Ik geniet meestal van kleurenfoto’s, omdat het proces de onderwerpen geleidelijk tot leven brengt, wat een bevredigende ervaring is. Toch was het met dit project verontrustend omdat de beelden zo schokkend zijn.

Ze dienen als een sterke herinnering aan de onmenselijkheid van de mens tegenover de mens. Ik moest mezelf de tijd geven om iets anders te doen en proberen uit te schakelen terwijl ik aan deze foto’s werkte omdat ze me boos maakten.

Ik voelde me zieker toen de foto’s tot leven kwamen, maar ik denk dat het belangrijk was om mensen te herinneren – vooral de jongere generaties – dat dit gebeurde en dat het niet zo ver terug in de geschiedenis is.

Het is zo belangrijk, vooral in de loop van de jaren, dat we meer doen om het verleden tot leven te brengen en beelden zoals deze relevant en schokkend te houden, dus dit gebeurt nooit meer.

Lees ook  Mia (28) had tien jaar lang acne: 'Het voelde alsof mensen met mijn kin praatten'.

Het kleurproces was ook anders, omdat deze mensen bijna dood waren op het moment van hun bevrijding, dus het schilderen van huidtinten was totaal anders.

In kleur zie je de botten en de bleke, bloedloze huid, en zelfs jonge mannen zien er ouder uit met grijs haar en donkere vlekken rond hun ogen.

Ik ben een Britse kleurenfotograaf. Bezoek PhotograFix op sociale media zoals Facebook, Twitter en Instagram als je meer wilt weten.

De gruwel van de Holocaust in kleur

Kinderen in Auschwitz

Kinderen in Auschwitz, in een still uit de Sovjet-film over de bevrijding van Auschwitz, januari 1945.

Uitgehongerde mannen in Ebensee

Deze foto toont uitgehongerde gevangenen, bijna dood van honger, poseren in een concentratiekamp in Ebensee, Oostenrijk.

Ebensee was een subkamp van het hoofdkamp ‘Mauthausen’ ​​in de buurt van de stad met dezelfde naam.

Het kamp werd naar verluidt gebruikt voor “wetenschappelijke” experimenten. Het werd bevrijd door de 80ste divisie van het Amerikaanse leger.

Istvan Reiner

Istvan Reiner, 4 jaar oud, lacht om een ​​studioportret, kort voordat hij in het concentratiekamp Auschwitz wordt vermoord.

Mannen bij Lager Nordhausen

Twee starende, uitgemergelde mannen, bevrijdde gevangenen van Lager Nordhausen, een concentratiekamp Gestapo.

Het kamp had van 3.000 tot 4.000 gevangenen. Allen werden mishandeld, geslagen en uitgehongerd.

Een 18-jarig meisje

Een 18-jarig Russisch meisje tijdens de bevrijding van het concentratiekamp Dachau in 1945. Dachau was het eerste Duitse concentratiekamp, ​​geopend in 1933.

Meer dan 200.000 mensen werden vastgehouden tussen 1933 en 1945, en 31.591 doden werden vastgesteld, de meeste door ziekte, ondervoeding en zelfmoord.

Lees ook  Nathalie wil opnieuw naar McDonald’s, maar heeft geen auto… en komt met hilarische oplossing

In tegenstelling tot Auschwitz was Dachau niet expliciet een vernietigingskamp, ​​maar de omstandigheden waren zo verschrikkelijk dat honderden wekelijks stierven.

Een levend skelet

Deze man ziet eruit als een levend skelet, een van de vele gevangenen van het concentratiekamp Ebensee in Oostenrijk.

Bergen-Belsen verbranden

Mijn overgrootvader Charles Martin King Parsons maakte deze foto toen hij kapelaan was bij het Britse leger en hij in april 1945 het gevangenkamp Kamp-Belsen binnenging.

Het kamp zat vol met tyfus en nadat de grote houten hutten waren vrijgemaakt van de overlevende gevangenen, werden ze in mei 1945 op de grond afgebrand.

Gemaakt door C.M.K. Parsons

Zoals veel mensen die getroffen zijn door de gruwelen die ze tijdens de oorlog zagen, sprak mijn overgrootvader nooit echt over zijn ervaringen in Bergen-Belsen en deze foto’s laten zien waarom.

Hij nam ook een reeks foto’s, waaronder de massagraven rond Belsen, die ik niet wilde inkleuren omdat het niet het juiste gevoel was om te doen. Deze foto’s zijn hier te zien.

Vrouw in Bergen-Belsen

Een van de slachtoffers in Bergen-Belsen was deze jonge vrouw, haar gezicht droeg nog steeds de littekens van een verschrikkelijke mishandeling door de SS-bewakers.

Overlevende van de Holocaust

Het is moeilijk om enige hoop te vinden bij het bekijken van de gruwelen van deze foto’s, maar ik wilde deze opnemen, omdat er overlevenden van de Holocaust waren, van wie velen nog steeds in leven zijn.

Deze foto toont een jonge Joodse vluchteling, gered uit een concentratiekamp, ​​rustend in een ziekenhuisbed in Malmö, Zuid-Zweden in 1945.

Kerel had dat laatste broodje hotdog beter niet kunnen eten!

Russische zussen vermoordden vader na jarenlang mis bruik, zijn geen moordverdachten meer