in

Moeder waarschuwt andere ouders nadat dochter (4) dodelijke infectie oploopt bij passen nieuwe schoentjes

Toen een jonge moeder uit Groot-Brittannië vorige week naar een schoenenwinkel ging om een nieuw paar schoentjes uit te kiezen voor haar vierjarige dochtertje, had ze nooit gedacht dat het uitstapje zou eindigen in het ziekenhuis. Het meisje had immers een levensgevaarlijke infectie opgelopen bij het passen. Nu wil haar mama andere ouders waarschuwen.

Volgens moeder Jodie Thomas (26) werd haar dochtertje Sienna (4) ziek nadat ze haar blote voetjes in een paar schoentjes had geschoven. Ze huilde van de pijn, waarop haar moeder haar meteen meenam naar een dokter.

Die zag al snel dat het om een bloedvergiftiging ging, gevolg van een ernstige bacteriële infectie. “De volgende dag had de infectie zich al helemaal verspreid tot op haar beentje”, vertelt Jodie. “Mijn dochtertje had hevige koorts. Ze schudde en beefde. Het was vreselijk om mijn kleine meisje zo te zien.”

Lees ook  Koppel, 89 en 90, pleegt zelfmoord na 50 jaar huwelijk

Nieuwe schoentjes

Sienna lag uiteindelijk vijf dagen aan een infuus in het ziekenhuis, terwijl ze antibiotica kreeg en haar voet gedraineerd werd. Inmiddels is ze weer thuis.

De artsen zijn ervan overtuigd dat het meisje de levensgevaarlijke sepsis had opgelopen in de schoenenwinkel. “Normaal gezien draagt ze sokjes, maar het was warm die dag en we hadden ze uit gelaten”, zegt de moeder. “De schoentjes die ze mooi vond, waren al aangetrokken door andere kindjes. Het was volgens de arts door de bacteriën die daarop zaten dat ze de infectie opliep.”

Lees ook  Negenjarig kind pleegt zelfmoord, omdat ze hem wijsmaken dat hij homo is

Jodie waarschuwt nu andere ouders dat ze hun kinderen altijd sokjes moeten aandoen als ze schoentjes passen. “Je weet nooit wie er al met zijn of haar voeten in die passchoenen heeft gezeten”, zegt ze.

“Niemand is immuun”

Dokter Ron Daniels – een internationale autoriteit op het vlak van sepsis – vermoedt dat de huid van Sienna’s voet al beschadigd was voor ze de infectie kreeg. Door een schaafwonde of een insectenbeet, bijvoorbeeld.

“Sepsis kan overal toeslaan en niemand is er immuun voor”, zegt de dokter. “Als er tekenen zijn van een ontsteking, laat je er best een arts naar kijken. Vraag of het sepsis kan zijn. Een beter bewustzijn zou elk jaar duizenden levens kunnen redden.”

Sabia bewusteloos afgevoerd

Last van donkere kringen rond je ogen? Dit kunnen de oorzaken zijn!