in

Moeder wilde vermoorde Alice (15) beschermen: ‘Verdachte was geobsedeerd door mijn dochter’

De Schiedamse Erica Albuquerque (32) is vrijdag vertrokken voor de moeilijkste reis van haar leven: ze brengt haar vermoorde dochter Alice (15) terug naar haar geboorteland Brazilië. Vóór vertrek sprak ze uitgebreid over de aanloop naar het fatale drama. Dit is haar verhaal.

Gerechtigheid. De betraande ogen van moeder Albuquerque schieten vuur als ze over haar ‘strijd’ begint. Ze balt een vuist, verheft haar stem. ,,Als hulpverleners hun werk hadden gedaan, was ik stil gebleven. Maar dat wás niet zo. Ik voel me in de steek gelaten. Dat móet verteld worden.”

Albuquerque, die naar haar zeggen maandenlang bezig is geweest Alice bij de verdachte weg te houden, wil de wereld vertellen wat ze weet. Een tegengif voor de ‘wilde geruchten’ op sociale media. Zoals het verhaal dat Alice de agressor zou zijn geweest en met een vuurwapen naar het huis van de verdachte is gegaan.

Ze was een lief meisje. Denk je echt dat zíj met een pistool rondliep?
Erica Albuquerque

De vrouw lacht schamper als ze op haar telefoon kijkt. Ze houdt het mobieltje omhoog: op het scherm een foto van Alice. Ze draagt een zuurstokroze jurk. ,,Ze was een lief meisje. Denk je echt dat zíj met een pistool rondliep?”

Alcoholisten
Volgens de familie verspreidt het kamp van de verdachte continu fake news. Albuquerque: ,,Mensen schrijven dat Alice in een slechte omgeving woonde, dat wij haar verwaarloosden, dat hier alleen alcoholisten leven. Het is loodzwaar om te lezen. Hoe kan ik me verdedigen? Sommigen maken nepprofielen aan om deze berichten te kunnen verspreiden.”

Nabestaanden zien hoe theorieën over die fatale woensdagavond massaal gedeeld worden. De waarheid is dat zelfs zíj, de direct betrokkenen die al urenlang met rechercheurs om de tafel hebben gezeten, nog niet weten wat zich in de portiekflat aan de Mathenesserdijk heeft afgespeeld. Ook zij krijgen amper iets over het onderzoek te horen. Agenten vertelden wel dat het meisje ‘meer dan drie keer’ is gestoken.

De Schiedamse kent de verdachte (16). Ze wilde niet dat Alice met haar omging. Maar uitgerekend dit meisje bleek een grote aantrekkingskracht op de tiener te hebben. Ze zaten op het Lentiz Life College in Schiedam. Alice was een klasgenote van het jongere zusje van de verdachte, die in een hogere klas zat. Volgens Albuquerque gingen de meiden sinds een jaar met elkaar om; vanaf het begin af aan tegen haar zin in. ,,Ik zag aan haar blik dat ze geen goed meisje is.”

Lees ook  Tweeling steelt een zak marshmallows uit de voorraadkast. Maar wat ze vervolgens doen, zorgt voor een virale status

Albuquerque sluit niet uit dat er sprake was van amoureuze gevoelens. ,,Alice was haar seksualiteit nog aan het ontdekken. Ik denk dat ze op jongens én meisjes viel. Ze was eerder verliefd op een jongen, maar die had ineens een vriendinnetje toen Alice van een vakantie terugkwam. Dat maakte haar verdrietig. Vanaf dat moment ging ze met andere types om. Types zoals de verdachte.”

De moeder ziet Alice in de daaropvolgende maanden veranderen. ,,Dat meisje beïnvloedde haar enorm. Ze moest zich anders kleden en haar kapsel aanpassen. Alles mannelijker. Alice loog over waar ze was, mocht niet meer op stap van haar en nam afstand van mij. Vriendinnen hebben me verteld dat de verdachte Alice sloeg en uitschold als ze niet luisterde. Ze was geobsedeerd door Alice.”

Politie
Het is september 2019 als Albuquerque besluit tot actie over te gaan: ze belt de politie in de hoop hulp te krijgen. Die verwijst haar door naar Enver, een organisatie die jeugd- en opvoedhulp biedt. Ook het WijkondersteuningsTeam (WOT) kijkt mee. Alice krijgt een coach, maar haar moeder vindt de begeleiding ‘te vrijblijvend’. ,,De coach vond het prima dat Alice een weekend bij dat meisje bleef, terwijl ik nadrukkelijk had gezegd dit níet te willen. Alice en ik hebben heel veel ruzies gehad over één onderwerp: de verdachte.”

Vriendin­nen hebben me verteld dat de verdachte Alice sloeg en uitschold als ze niet luisterde
Erica Albuquerque

Albuquerque merkt dat haar dochter stiekem met het meisje optrekt. Bij lesuitval komt ze niet naar huis, maar spreekt ze met de Rotterdamse schoolgenote af. ,,Toen ik dat ontdekte, heb ik de school gevraagd me bij lesuitval direct te bellen. Dat gebeurde een paar keer. Daarna hoorde ik niets meer. Ik sprak vaak met de directeur en heb overwogen Alice naar een andere school te sturen. Dat was ingewikkeld, kreeg ik te horen.”

Lees ook  Vader vermoordt zijn 2 kinderen van 4 en 7 jaar

‘Ze werd weer een dame’
Begin dit jaar stuurt de moeder haar dochter voor een paar maanden naar een vriendin aan de andere kant van het land. Ze hoopt dat de afstand Alice losweekt van de verdachte. Zelf zit ze vanwege familieomstandigheden in Brazilië, haar moederland. Vanwege de coronacrisis duurt haar verblijf daar langer dan gepland.

Alice hervindt zichzelf intussen, vertelt haar moeder. ,,Ze werd weer een dame met jurken. Ze voelde zich vrij en vrolijk. Bij haar kwam het besef dat ze niet langer onder het juk van de verdachte wilde leven.” Op de avond van woensdag 12 augustus zouden de meiden het over de breuk hebben en maakten ze een afspraak. De ontmoeting liep fataal af.

Dertien minuten
Het is die avond allemaal snel gegaan, denkt haar moeder. Om 20.02 uur krijgt Albuquerque het laatste appje – ‘ja’ – van Alice. Het is haar antwoord op de vraag of de twee later die avond nog een film zullen kijken. Dertien minuten later – om 20.15 uur – worden de hulpdiensten gealarmeerd. Albuquerque weet dan nog van niets. Wel is ze bezorgd. Waarom reageert Alice niet op haar oproepen?

Albuquerque wordt steeds ongeruster en besluit uiteindelijk naar Alice te gaan zoeken. Op het moment dat ze rond 23.00 uur de deur uit wil stappen, bellen twee agenten bij haar aan. Zij vertellen haar het nieuws dat geen moeder wil krijgen: haar dochter zal nooit meer thuiskomen. Alice is dood.

Het Lentiz Life College, Enver en het WOT spreken hun medeleven uit, maar zeggen niet inhoudelijk te willen reageren op de uitspraken van Albuquerque. De verdachte zelf zit in alle beperkingen: dat houdt in dat haar advocaat niet met de buitenwereld mag communiceren. Het Openbaar Ministerie (OM) doet geen uitspraken over de zaak.

Deze kunstenaar maakt zandsculpturen die niet van echt zijn te onderscheiden

Bazaar Beverwijk weigert hallen te sluiten na besluit gemeente