in

Monique (54) stierf in Sri Lanka: ‘De beste vrouw, de beste moeder’

Het dodental van de aanslagen in Sri Lanka is gestegen naar 310. Een van de slachtoffers is de Nederlandse Monique (54). “Zij was de beste echtgenoot, de beste moeder”, zegt haar man Lewis Allen.

Lewis zat met zijn twee andere zonen op de hotelkamer, terwijl Monique en Jason alvast gingen ontbijten in het Cinnamon Grand Hotel.

“Ze zaten naast elkaar toen de explosie kwam”, vertelt Lewis aan de BBC. “Mijn zoon was een paar minuten bewusteloos. Toen hij wakker werd, zag hij zijn moeder liggen met een grote hoofdwond en veel bloed.

“‘Mijn zoon en mijn vrouw zaten naast elkaar’

Nachtmerrie
Jason werd overgebracht naar het ziekenhuis en Lewis vond zijn zoon daar. Maar zijn echtgenote kon hij nergens vinden. Toen hij aan artsen vroeg waar zij lag, zeiden die hem in het mortuarium te kijken.

Lees ook  Volgende grote problemen Jan Smit dienen zich aan

“Een voor een tilde ik de lakens op”, vertelt Lewis. “Laat dit Monique niet zijn, laat dit Monique niet zijn”, zei ik steeds.

Maar onder een van de lakens lag zijn vrouw helaas wel. “Ik was in shock, ik dacht dat een nachtmerrie was, dat ze het niet echt was.”

Mortuarium
De Sri Lankese geneeskundestudent Tharushilan Muhuthan heeft op Facebook een aangrijpende post over de gebeurtenissen geplaatst. Hij was in het ziekenhuis aan het werk toen Lewis en zijn twee zoons binnenstapten.

Terwijl zij zich ontfermden over Jason, ging Tharushilan met een foto op zoek naar Monique. “Geen enkele zuster of arts leek haar te kennen.”

Toen het hele ziekenhuis was uitgekamd, was de enige plek die Tharushilan nog kon bedenken het mortuarium.

Lees ook  Lil Kleine ruilt zijn G Wagon in voor zieke nieuwe auto!

Hij bracht Lewis en zijn zoon erheen. “Toen ze Monique vonden, zag ik ze in elkaar storten van verdriet.

En ondanks dat hartverscheurende feit, bedankte Lewis toch nog alle mensen die hadden geholpen met zoeken. Wat een heer.”

Begrafenis
Lewis praat vol liefde over zijn vrouw. “Ze was de beste vrouw, de beste moeder, de beste dochter”, zei hij tegen de BBC. “Ze was heel lief en onbaatzuchtig. Ze dacht altijd eerst aan anderen en dan pas aan zichzelf.”

Samen met haar man had ze een fortuin geschonken aan een ziekenhuis om een kinderafdeling op te zetten.

Dat was ook ter nagedachtenis aan hun zoon Justin, die eerder tijdens een ski-ongeval in Nepal was omgekomen. Gisteren is Monique begraven in Sri Lanka.

Lichaam gevonden in huis Soest

Ireen Wüst en Letitia de Jong stappen in het huwelijksbootje